DRUŠTVOISTRАŽIVANJANASLOVNANOVOSTI

Poništen konkurs za izbor direktora policije. Traži se podobniji kandidat

Nezavisni odbor poništio je konkurs za izbor direktora Policije Republike Srpske. Konkurs je raspisan 15. januara a traži se, kako je Gerila već u nekoliko navrata pisala, nasljednik Darka Ćuluma koji je ispunio uslove za penziju. Na poništenom konkursu kao najozbiljniji kandidati su kotirali Mladen Marić koji je aktuelni načelnik Centra za obuku a važi za kandidata ljudi vrlo bliskih Miloradu Dodiku i Željko Spasojević aktuelni načelnik Uprave za policijsku podršku MUP RS a koji važi za kandidata ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača. Čitav konkurs, tvrde naši izvori, može se posmatrati kao svojevrsna borba za prevlast u MUP-u između različitih struktura unutar SNSD-a.

Mladen Marić
Željko Spasojević

Konkurs je navodno poništen jer je doskorašnji predsjednik Nezavisnog odbora Dmitar Vračar otišao u mirovnu misiju pa je zbog nastalih proceduralnih problema konkurs morao biti ponište.

To međutim, tvrde izvori Gerila info, nije razlog. Naši izvori pojašnjavaju da je Vračar u misiju otišao ujutro 20. februara a da su do tada sve procedure završene, uključujući i intervjue sa kandidatima, do 16. februara i da njegov odlazak u misiju nikako ne remeti izbor novog direktora policije Republike Srpske.

Boro Šarić, načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata MUP RS

Stvarni razlog je taj, tvrde naši izvori iz MUP-a, što se Miloradu Dodiku nije svidio ni jedan od prijavljenih kandidata. Najnovije ime koje se u policijskim krugovima pominje kao kandidat koji može da dobije odobrenje sa vrha jeste Boro Šarić. Šarić je iz Mrkonjića a aktuelni je načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata u MUP-u RS. Jedini je u januaru prošle godine preživio niz smjena po nalogu Dragana Lukača.

GERILA info

Comment here