NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Vrijeđanje poslanice Jelene Trivić ogledalo primitivnog društva u kojem živimo!

Jelena Trivić

Mislim da se sad ide na pokušaj diskreditacije i Draška i mene na svaki mogući način, pa i na taj koji je toliko morbidan”, kaže Jelena Trivić

Jelena Trivić, poslanik PDP u NSRS

Ilija Tamindžija, poslanik SNSD-a, juče je u Narodnoj skupštini RS grubo vrijeđao poslanicu PDP Jelenu Trivić, a to vrijeđanje nije prekinuto od predsjedavajuće NSRS Željke Stojičić (SNSD), koja nije reagovala na ispad svog stranačkog kolege.

Podsjetimo da je Tamindžija rekao da je: “profesorica Jeca zaljubljena u Draška…”.

Narodna poslanica Jelena Trivić rekla je da se sve desilo u nekom žaru, da je gospodin Tamindžija imao svoju raspravu i da je bilo dobacivanja sa strane i da ona nije njemu dobacivala.

“Voljela bih da ispričam cijelu pozadinu… On je Draška Stanivukovića nazivao propalim studentom i ja sam se okrenula prema njemu i samo rukama pokazala u smislu kakav je to način prozivati nekoga što nema fakultet. Pa 50 posto ljudi u RS ima završenu srednju školu. Njemu je u momentu očigledno nadošla misao da kaže to što je rekao. Bilo je raznih dobacivanja i ranije, ali on je to sad rekao u mikrofon. Ima raznih dobacivanja po restoranima na račun žena. Međutim, ovaj komentar od juče ja nisam shvatila kao uvredu mene kao žene, ja sam reagovala zašto što je to bio pokušaj skrnavljenja moje porodice, ulaženje u moj privatni život i intimu i zbog toga sam reagovala”, izjavila je za BUKU Jelena Trivić.

Ona je rekla da je sigurno da su mnogi poslanici to čuli i nije isto ono što se čuje na televiziji i ono što se čuje u sali.

“Ja sam nekim slučajem upratila taj komentar i sama sam za sebe reagovala, a poslije su reagovali i drugi poslanici iz kuba PDP-a i SDS-a kojima se stvarno zahvaljujem. Da komentarišem gospodina Tamindžiju neću, ja sam u svojoj replici rekla da sam sa njim završila, u svakom smislu, niti ću mu odgovarati, niti ću mu se obraćati, jer je zaista ta rečenica morala negdje iz njega izaći, ona nije mogla biti smišljena u sekundi. Negdje očigledno postoji amonizitet prema meni, a onda kada ne postoje argumenti za argumentovanu kritiku, onda se okreće na lično vrijeđanje. Mislim da se sad ide na pokušaj diskreditacije i Draška i mene na svaki mogući način, pa i na taj koji je toliko morbidan da ne mogu imati komentar na tako nešto”, istakla je Jelena.

Ona je istakla da u ovoj situaciji ne želi biti žrtva, može da podnese vrijeđenje, ali morala je reagovati, jer se radi o njenoj porodici i privatnom životu.

“Radi se o onome što ja stvaram i što gradim. Radi se o mom imenu i prezimenu u koje ja ulažem svojih 36 godina. Nadam se da se ovakve situacije neće ponavljati. Osuda javnosti je velika prema njemu i mislim da će ovo biti poruka svim drugima da ne vrijeđaju na ovakav način. Na uvrede tipa: glupa ti je diskusija, da sam se neprikladno obukla, pa da je bilo i žensko vrijeđanje, ja ne bih reagovala i to je nešto na šta se čovjek mora pomiriti da postoji u politici, ali uvrede koje uključuju moju porodicu neću trpiti i na njih ću reagovati, ali treba staviti tačku na ovo, jer je ignorisanje najbolji odgovor. Imam ja i oca, brata, muža, djevera i svi su poludjeli zbog te izjave. Zamislite gdje bi to otišlo da ja to još potpirujem. Ja pokušavam da smirim strasti, jer smatram da je to moja obaveza kao odgovornog narodnog poslanika”, istakla je Trivić Jelena.

Aktivistkinja Ana Kotur Erkić rekla je da istup narodnog poslanika Tamindžije prema narodnoj poslanici Trivić izaziva opravdan bijes i reakciju javnosti.

Ističe da je izjava vrlo bezobrazna, tendenciozna i nekulturna, ali u svom komentaru na društvenoj mreži Facebook podsjetila je na ranija dešavanja kada je na sjednici na kojoj je bilo rasprave o strategiji koja se tiče nasilja u porodici, narodni poslanik Miladin Stanić ustao i rekao, da parafraziramo: mi moramo pustiti regulaciju porodice porodici, neće nam policajac za sve izlaziti na teren. Kotur Erkić napominje da na tu izjavu niko nije reagovao, ni poslanice i poslanici iz opozicije ili pozicije i smatra da je poslata poruka da je prihvatljivo da maknemo policiju iz jednog od najozbiljnijih društvenih problema.

Jelenu Trivić smo pitali da prokomentariše slučaj nasilja u porodici u našem društvu i odnosu policije prema ovom problemu.

“Nasilje u porodici ne treba ostati u četiti zida, mi smo jedno primitivno društvo, ja taj stav sa gospodinom Stanićem ne bih podijelila. Iskreno, i ne znam kad je to rekao, možda nisam ni bila u sali, ne sjećam se te izjave. To je njegov lični stav sa kojim se ja lično ne slažem. Veliki je problem što same žrtve nasilja kriju to što im se dešava, društvo osuđuje žrtvu”, rekla je poslanica Jelena Trivić.

Jelenu smo pitali dokle je moguće voditi politiku na ovakav način, gdje se koriste komentari koji su prisutni na dječijim igralištima.

“Ovaj slučaj je dosta medijski bio popraćen i ako je kamen pao na mene, meni je drago, ali poslije ovoga će se svi malo zapitati, pa i prva ja, o tome kako treba da vodimo rasprave i diskusije. Nadam se da scene ovog tipa više neće biti prisutne. Parlamentarni život je takav i u mnogim parlamentima u svijetu svašta se dešava. Ovo je zaista nepoželjno u Narodnoj skupštini i bespotrebno trošimo vrijeme na ovakve stvari. Mi treba da diskutujemo o zakonima, da razrađujemo zakonski sistem RS i da tu dajemo svoj doprinos, a ne da pričamo jedni o drugima, ali često se u parlametima skreće na ovakve stvari i to nije karakteristika Balkana, BiH ili RS. To je čest slučaj i u svjetskim parlamentima”, istakla je poslanica Trivić.

Jelena je rekla da je poslije uspjela da popriča sa poslanicom Stojičić koja je u tom trenutku vodila sjednicu, ali od nje ne očekuje nikakvu javnu poršku.

“Ne mislim i da ima neke potrebe za tim. Ja ne očekujem to i lično to meni ne treba. Dosta kolega je stalo u odbranu i javnost je najbolje pokazala svoje mišljenje o tome. Dobila sam podršku od onih za koje sam smatrala da treba da me podrže”, rekla je u razgovoru za BUKU Jelena Trivić.

Izvor: BUKA

Comment here