NASLOVNASPORT

RK Borac – Bez podrške institucija ništa od Evrope

Za razliku od fudbala, evropska takmičenja u ostalim sportovima finansijski gledano donose samo troškove ekipama iz Bosne i Hercegovine. Nastupi u takmičenjima su mizerno ili gotovo nikako plaćeni, a ekipe nastoje da se što boljim rezultatima izbore za kvalitetnije sponzore ili veću podršku nadležnih organa.

Rukometni klub Borac je u sezoni 2018/19 igrao sa puno uspjeha u Challenge kupu, gdje je došao do četvrtfinala, gdje je eliminisan od kasnijeg pobjednika takmičenja Bukureštija. Prije toga ekipa je prošla tri kola u kojima je eliminisala azerbejdžanski Baku, zatim Vogošću i na kraju litvansku Švijesu.

Banjalučki klub je prema finansijskom izvještaju koji je objavljen na Skupštini u 2018. godini imao planirani budžet od 680.000 konvertibilnih maraka.

Najveći dio budžeta klub je tokom 2018. godine popunio uz pomoć nadležnih institucija. Borac je u 2018. godini dobio 336.343 marke što je osjetno povećanje u odnosu na 2017. godinu kada je imao 160.842 KM. Razlog tome je svakako i Donatorsko veče koje je organizovao u februaru, te apel za podršku koju su uputili u septembru.

– Zahvaljujemo se nadležnim institucijama na podršci koju smo imali tokom svih ovih godina, a posebno tokom prošle sezone. Bez njihove podrške, kao i Gradske uprave na čelu sa Igorom Radojičićem, klub sigurno ne bi mogao da postiže kvalitetne rezultate posebno u evropskim takmičenjima. Vlada Republike Srpske i predsjednik Republike Srpske su nam na Donatorskoj večeri 22. februara obećali po 50.000 KM, što je kasnije i realizovano. Takođe, pred takmičenje u Challenge kupu smo uputili apel za podršku Vladi Republike Srpske koja nam je 13. septembra odobrila sredstva u iznosu od 100.000 KM – istakao je direktor kluba Vladimir Branković.

Grad Banjaluka je prema svojim pravilnicima o finansiranju sportskih klubova rukometnom klubu Borac dao 99.000 KM (2017. godine), te 113.237,87 (2018. godine). Planom za 2019. Borac je trebao da dobije 113.837, ali je nakon rebalansa budžeta taj iznos povećan.

– Drago mi je što će Borac ponovo igrati evropska takmičenja, Banjaluka to želi i publika je najprisutnija kada se igraju međunarodne utakmice. Već smo majskim rebalansom budžeta povećali ulaganja u Borac za 50.000 KM, a zatražili smo od uprave kluba kalkulacije koliko je potrebno novca za narednu sezonu. Grad je bio uz Borac, biće i dalje, interes nam je kvalitet, osvajanje prvenstva, igranje na međunarodnoj sceni i mnogo dobrih utakmica u Banjaluci. Njihovi dobri rezultati podstiču djecu da se bave rukometom i grad od toga svakako ima korist – rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Takođe, Gradska uprava je pokrenula projekat plaćanja dijela članarina pa će mališani od nove sezone biti oslobođenji plaćanja pa se u klubovima nadaju da će to donijeti i veći interes.

Pored ovih sredstava Borac je u 2018. godini dobio i sredstva od Ministarstva porodice, omladine i sporta koja im pripadaju po rezultatima i na osnovu dva granta u iznosu od 25.000 KM, te 30.000 od Elektroprivrede Republike Srpske. Banjalučani su dobili sredstva na osnovu konkursa o sufinansiranju sportskih organizacija, te na osnovu raspodjele sredstava od igara na sreću.

Najveći problem u funkcionisanju bili su dugovi koji su nastali u ranijem periodu. U upravi Borca ističu da su od septembra 2013. godine od kada su u klubu vratili preko milion i po maraka dugovanja.

Klub je većinu dugova riješio iz kredita. Naime, klub u svom vlasništvu ima nekretnine koje se izdaju. Upravo na račun prostorija u kojima se trenutno nalazi “Mac Tire Pub” Borac je digao kredit kod Nove banke a sredstva predviđena za kiriju idu za kredit kojim su vraćena dugovanja. U trenutku pisanja projekta kredit se uredno isplaćivao, bez bilo kakvih dugovanja.

Banjalučani su pored podrške nadležnih organa novac osigurali i preko svojih sponzora. Tako je generalni sponzor m:tel koji je već godinama u rukometnom klubu, doduše u znatno manjem obimu nego ranije (prvih sezona je iznos ugovora bio 360 000 maraka).

Pored ove firme, glavni finansijeri kluba su Fabrika obuće Bema, te Nova banka. U banjalučkom klubu su iskoristili uspjehe u 2019. godini da dogovore još sponzora a oni će sigurno da unaprijede poslovanje jer je plan da u doglednoj budućnosti budžet kluba bude milion maraka.

Najveći problem Borca svakako je poreski dug. Kao i kod Fudbalskog kluba Borac, Vlada Republike Srpske je u nekoliko navrata “zamrznula” dugovanja na startu kalendarske godine a ista iznose preko 800.000 maraka. U narednom periodu očekuje se da Vlada Republike Srpske preko resornog Ministarstva pokuša da riješi pitanje tih dugovanja .

Najveći dio troškova u Rukometnom klubu Borac su plate igrača. Tako su one u 2018. godini iznosile 310.497 maraka. Pored toga ide na troškove dobavljača 188.829 maraka, dok je za dugovanja uplaćeno 126.774. Pored toga, klub je platio porez u iznosu od 52.000 KM.

Rukometni klub Borac je prema informacijama nadležnih institucija uredno dostavio potrebne finansijske izvještaje Ministarstvu porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, kao i Gradskoj upravi Banjaluka za 2017. i 2018. godinu.

izvor borac-sport.com

(priča je urađena u sklopu projekta Centra za promociju civilnog društva, IMEP komponenta New Voice)

Comment here