NOVOSTISPORT

KK Borac kao filijala Igokee- Od favorizovanja igrača do bespotrebne ABA2 lige

Mnogo se stvari izdešavalo u banjalučkoj košarci u samo jednoj godini- povratak u Premijer ligu BiH, pozivnica (plaćena) za ABA2 ligu, saradnja sa Igokeom, dolazak skupih pojačanja…

Košarkaši Borca dva puta su učestvovali u regionalnoj ligi, zadnji put u sezoni 2003/2004.godine.

Od tada su se mnoge stvari promijenile. Prije svega, nakon eksperimenta sa imenom “Banjalučka pivara”, ponovo nastupaju pod imenom Borac, liga je, takođe, promijenila nekoliko imena i formata takmičenja, a i osnovana je i ABA2 liga.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da se Borac nakon nekoliko godina nastupanja u Prvoj ligi Republike Srpske, vratio ove sezone u Premijer ligu BiH.

Ipak, Banjalučani će od ponedjeljka učestvovati u ABA2 ligi, takmičenju koje je osnovano prije nekoliko sezona, a koje bi trebalo da služi za afirmaciju mladih igrača, kao i eventualni plasman u ABA1 ligu.

Međutim, bez obzira na naoko pozitivnu sportsku priču, ponovo se u cijelu priču umiješala politika, koja je u manje od dva mjeseca postavila nekoliko klučnih pitanja.

Filijala ili samostalni klub

“Borac ostaje samostalan klub, a ne filijala Igokee. On odlučuje kako će da se kretati u budućnosti”, izjavio je 15. septembra Igor Dodik, generalni menadžer Igokee, nakon što je potpisao ugovor sa direktorom Borca Tiborom Florijanom o poslovno-tehničkoj saradnji između ova dva kluba.

Borac- Igokea, potpisivanje sporazuma

Ovaj sporazum nije baš blagonaklono prošao kod velikog dijela Banjalučana, čak ni kod jednog dijela uprave Borca, pa i nekolicine igrača koji su protestovali zbog saradnje sa Igokeom.

Ipak, banjalučki sportski kolektiv ušao je “osokoljen” u takmičenje u Premijer ligi BiH, igrački pojačan sa nekoliko imena koja su došla ili direktno iz Igokee ili u drugom slučaju, direktnim posredovanjem kluba iz Aleksandrovca.

Ipak, da stvari neće ići željenim pravcem viđeno je već u pripremnom periodu, gdje su Banjalučani ostvarili samo jednu pobjedu, a i u Premijer ligi su zakovani na dno tabele, sa skorom 0/4.

Prema saznanjima našeg portala, situacija u klubu nije ni najmanje idilična, odnosi među pojedinim igračima, kao i sa trenerom su jako loši, a u jednom periodu na treninzima je bilo osam-devet igrača.

“Postoji jasno favorizovanje igrača koji su došli iz Igokee. To su igrači koji dobijaju najviše minuta u igri, bez obzira kakav učinak imaju. Zbog toga i imamo ovaj skor. To su sve stvari koje se mogu vidjeti javno, pogledajte samo statistiku sa utakmica. Čak se I igrači međusobno glože. Napetost je vidljiva, a čak je i jedan igrač raskinuo ugovor i otišao i iz Igokee i Borca”, kaže za Gerilu jedan od članova uprave Borca.

Napominje da je kap koja je trebala preliti čašu i bar malo trgnuti klub, poraz u Donjem Vakufu, od strane ekipe Promo.

“Mi smo jedini tim u Premijer ligi koji nema nijednu pobjedu. Imali bi možda odnos i 0/6, ali u četvrtom kolu smo bili slobodni pošto Igokea ne igra ligu, a zbog ABA2 lige smo odložili utakmicu sa Mladosti iz Mrkonjić Grada. Atmosfera u timu je loša. Igrači koji su u prethodnim sezonama nosili igru, sada su marginalizovani. Kapiten tima, u tih 4 utakmice igrao je manje od 15 minuta, ali zato moraju igrati oni koji su dovedeni preko Igokee. Na primjer, utakmicu protiv Slobode jedan igrač provede 22 minuta na terenu, postigne 0 poena. Prvi plejmejker odigra 33 minuta, sa šutom 3-10 i jedva 7 poena postigao. Sad su doveli još dva američka igrača. Nadam se da će biti kvalitetno pojačanje, ali to nije ono što smo mi htjeli i što mi sa svojim budžetom možemo platiti. Nek neko upita koliko koštaju njih dvojica i ko to plaća. Šejn je igrao u šampionatu Poljske, Dejvis u razvojnoj NBA G ligi. Nisu to male pare. Isto tako, znam sigurno da su do sada pojedini igrači imali od 4 do 6 hiljada KM platu, a neki imaju tzv sportske stipendije od 1.000 KM. Pa sad kad uporedite sve te plate, sa našim projektovanim budžetom, vidjećete o čemu pričam. Prije 15-ak dana raskinut je ugovor sa našim igračem iz Banjaluke, Draškom Kneževićem, zbog povrede”, govori naš izvor.

Dodaje i da je Borac s druge strane, poslao na kaljenje u Igokea- Student (ekipu koja se takmiči u Prvoj ligi RS), mladog centra koji je pokazao veliki potencijal.

S druge strane, pedsjednik kluba Milan Đajić kaže za Gerilu da on ne misli da Igokea uslovljava Borac i da se favorizuju igrači ovog kluba.

“Iskreno, ja sam iznenađen korektnošću Igokee i tim njihovim pogledom za razvijanje kompletnog regiona, kako vide oni to i nismo mi jedini klub s kojim oni žele da ostvare saradnju. Ovo pričam iz razloga prethodnih dešavanja i nekih priča koje kruže u javnosti o tome ko je uništio Borac. Borac su uništili ljudi koji su bili u Borcu, ali ne bih tu temu sad otvarao. Ono što je Igokea shvatila poslije izvjesnog vremena da mora da sarađuje s klubovima iz svog okruženja da se ne bi desilo da igrači odavde odlaze, da se moraju djeca prvo kod nas afirmisati i prolaziti kroz klubove kao što je Borac ili Igokea, pa da tek onda idu u Zvezdu. To je njihov cilj, a s druge strane mi nemamo nikakvu obavezu da moramo nekoga razigravati. Dali su nam potpunu slobodu u odlučivanju, to je stvar trenera koga će i koliko koristiti u igri“, kaže Đajić.

Đajić ističe da je jedini interes uprave da klub ostane u životu, da se nalazi na košarkaškoj mapi i da se razvijaju mladi igrači.

“Možda najbitnija stvar je to što smo mi aktivirali 200-300 idječaka i vratili u klub i to je misija mene kao predsjednika kluba. Moja misija ni prioritet nije isključivo seniorski tim. Moj kompletni angažman i angažman ove uprave, koja jedina radi bez ikakvih primanja, jedina u BiH, a možda i u okruženju je da nam se vrati što više djece i da nam se što više djece bavi sportom, a ne nikakve dnevno-političke varijante. Dobro je što je seniorski tim dobar i dobro je što igra Premijer ligu i ABA ligu. Nama je ove godine prioritet Premijer liga, a Igokea je priča za sebe“, dodao je Đajić, uz napomenu da Borac sarađuje i sa mnogim drugim klubovima.

Zašto i kako se igra ABA2 liga?

U poljuljanoj atmosferi klub za nekoliko dana očekuje i učešće u ABA2 ligi.

Interesantno je da je informaciju da će Borac igrati u regionalnom takmičenju objavio putem društvenih mreža upravo Igor Dodik, dok se rukovodstvo Borca nije oglašavalo po ovom pitanju.

“Upravo stigao dopis ABA lige, i zvanično KK Borac ulazi u ABA ligu 2! Naša saradnja je i pokrenuta sa ciljem da oni budu dio ABA porodice! Banjaluka dobija predstavnika na Jadranu! Čestitam i srećno“, napisao je Dodik na Tviteru.

Borac je izborio učešće, to jeste pozivnicu, nakon što je od takmičenja odustala ekipa Slobode iz Tuzle. Tuzlaci su odustali od takmičenja zato što je cijena pozivnice čak 50.000 evra, a ne dobijaju, kako su naveli, ništa zauzvrat.

“Naime, ABA2 liga se igra po principu turnira, i to jednokružnim bod sistemom, interes sponzora za ovakav vid takmičenja, kada se niti jedna utakmica ne igra u Tuzli – praktično ne postoji, kada nema live streama, publike, prihoda od ulaznica…. sve su to razlozi koji nas primoravaju na ovakvu odluku, a to je da u sezoni 2020/21 ne učestvujemo u regionalnom takmičenju.

Žao nam je što je došlo do ove tačke, ali je 50.000 eura veoma visoka cijena, za koju ne dobivamo ništa zauzvrat. Ostalim ekipama, kao i rukovodstvu Lige želimo uspješnu sezonu, da se okonča bez problema i prekida izazvanih virusom COVID-19, te se nadamo da ćete imati razumjevanja za naše razloge, saopštili su iz Slobode”, navodi se u saopštenju KK Sloboda.

Da se pozivnica plaća, za Gerilu je potvrdio i predsjednik Borca Đajić, koji je odbacio spekulacije da će Igokea platiti taj iznos.

Plaća se kotizacija u ABA2 ligi. Ne možete igrati ako ne uplatite 50.00 evra. Uprava Košarkaškog kluba Borac će to riješiti“ , dodao je Đajić, koji je s druge strane naveo i da je projektovani budžet Borca za ovu godinu 350.000 KM.

„Što se tiče Igokee, Igokea nije uplatila ta sredstva. Oni kao sportsko društvo nisu to platili, ali nam pomažu na drugi način, nekom svojom reputacijom i samim tim što su nam na neki način odškrinuli vrata da možemo učestvovati i predložili nas kao nekoga ko može učestvovati u ABA2 ligi, oni su nam samim tim pomogli. U daljem našem radu to se osjetilo. Mi smo i što se tiče naših sponzora koje smo imali od ranije, zato što ova uprava radi prilično temeljno zadnjih nekoliko godina, odmah smo dobili i bolju podršku, zato što će biti i prenos na TV-u i zato što je to ABA2 liga, tako da imamo i puno bolju podršku što se tiče naših sponzora“, navodi Đajić.

A o podršci Borcu prije nekoliko dana je govorio i Milorad Dodik. On je u sred predizborne kampanje i visokih državničkih obaveza našao vremena da posjeti i teren za basket u jednom banjalučkom naselju. Kako je tad rekao, Borac će zahvaljući pomoći koju je dobio, u budućnosti biti sve jači i jači.

Pokušavamo da osposobimo Borac da bude dobra ekipa u košarci. U fudbalu smo ga stabilizovali – Borac je postao respektabilan klub na ovim prostorima. Za Košarkaški klub Borac obezbijedili smo mjesto u ABA 2 ligi, a naredne godine ekipa će biti još bolja“, poručio je tom prilikom Dodik.

Njegove riječi pomno su, između ostalih, slušali i košarkaši Borca. Za njih će ABA2 biti ostvarenje jednog sna i dodatni motiv, bez obzira na rezultat koji tamo ostvare.

GERILA.info

Comment here