NASLOVNASPORT

HŠK Zrinjski – Evropa glavni izbor finansiranja

Nastup u evropskim kupovima je spas za fudbalske klubove iz Bosne i Hercegovine. Ne samo da nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope donosi veliki novac za timove iz Bosne i Hercegovine, već otvara mogućnost i da se kroz pomenute mečeve afirmišu mladi igrači i ostvari dodatna zarada njihovom prodajom.

Za to ne čudi podatak da su većinom četiri kluba (Zrinjski, Sarajevo, Široki Brijeg i Željezničar) stalno u vrhu. Nakon izlaska u Evropu, pomenuti timovi zarađeni novac investiraju u igrački kadar i tako se “odmaknu” od konkurencije u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Izlazak u Evropu ne donosi samo finansijsku dobit već i rigoroznu kontrolu. Prilikom liceniranja Evropska fudbalska federacija (UEFA) vrši monitoring procesa koji obavlja Fudbalski savez BiH. Klubovi koji izbore nastup u nekom od evropskih takmičenja moraju da prođu striktne kontrole. Tako su u obavezi da na svom zvaničnom sajtu objave izvještaj nezavisne revizije sa striktnim podacima o obavezama.

Trostruki uzastopni šampion Bosne i Hercegovine Zrinjski (2016, 2017. i 2018. godine) je na naš zahtjev o finansijskom poslovanju kluba odgovorio sa podacima koje je objavio na svom sajtu.

Prema objavljenim podacima mostarski klub je u 2018. godini poslovao pozitivno i na kraju sezone je zaradio 20.934 marke. Zrinjski je bio “u plusu i godinu dana ranije doduše u manjem iznosu od 14.947 konvertibilnih maraka.

Mostarski tim je u 2018. godini ostvario profit od 6.115.139 maraka što je bilo osjetno povećanje u odnosu na 2017.godinu (4.320.336), a razlog povećanja treba tražiti prije svega u znatno većem prihodu od nastupa u Evropi, ali i povećanju prihoda od transfera igrača.

Naime, klub je nastupima u Ligi šampiona i Ligi Evrope zaradio samo od UEFA 1.080.000 evra. Upravo su sredstva od tih mečeva i najveća stavka u budžetu kluba.

– Prihod koji klubovi dobijaju od nastupa na međunarodnoj sceni su maksimalno transparentni jer UEFA na svojoj službenoj stranici uvijek objavi iznos koji je pripao svakom klubu. HŠK Zrinjski je tako za nastup u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona dobio 280.000 evra, a pripao mu je i iznos od 260.000 evra koji je UEFA osigurala svakom klubu koji je igrao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a nije izborio plasman u grupnu fazu. Promjenom sistema kvalifikacija našem prvaku od prošle sezone je omogućeno da nakon eliminacije u Ligi šampiona kvalifikacije nastavi u kvalifikacijama za Ligu Evrope, gdje smo plasmanom u treće kolo zaradili ukupno 540.000 evra, odnosno ukupno 1.080.000 evra za šest evropskih utakmica protiv Spartaka iz Trnave u Ligi šampiona te malteške Valete i bugarskog Ludogoreca u Ligi Evrope -objasnio je Mario Pandža, direktor marketinga.

Nastupi u Evropi su značajni i zbog afirmacije fudbalera. Naime, na tim mečevima je više menadžera, TV prenosi imaju više gledalaca, pa je veća mogućnost prodaje fudbalera.

Zrinjski je u proteklih nekoliko godina imao nekoliko značajnih transfera, a samo u 2018. njih nekoliko – najveći je svakako bio transfer Marijana Ćavara u Ajntraht Frankfurt, a određena obeštećenja Zrinjski je dobio i od prodaje Kenana Pirića, Matije Kataneca, Nardina Mulahusejinovića, Rijada Kobiljara…

– Vrijednost transfera je zaštićena ugovorima između klubova, ali naravno da su uz prihod koji osiguravamo od nastupa na međunarodnoj sceni transferi ključna stavka u prihodovnoj strani – dodao je Pandža.

Svi klubovi su prilikom procesa licenciranja dužni objaviti iznos naknada koje su isplatili menadžerima i agencijama koji su posredovali prilikom transfera, a prema podatku dostavljenom Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine HŠK Zrinjski je u 2018. godini po tom osnovu isplatio 331.507 maraka.

Svakako najveći transfer je napravio mladi Marijan Ćavar, a nezvanično mediji su spekulisali da je u pitanju obeštećenje u iznosu od 400.000 evra.

Ono što je za Zrinjski veoma važno je da su sve obaveze prema igračima i stručnom štabu izmirene do 31. marta 2019. godine tako da su i ove godine dobili licencu za nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Pored tog prihoda, mostarski klub je u 2018. godini imao prihod od članarina 84.111, te iz budžeta je dobio 521.946 maraka, dok su humanitarni prihodi 791.621 i oni su uvećani gotovo duplo.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne je već godinama sponzor Zrinjskog, koji je, kao i NK Široki Brijeg, na javnim konkursima dobio 200.000 maraka o čemu postoji obavještenje i na sajtu ovog preduzeća. Generalni sponzor je Prvo plinarsko društvo – iznos je zaštićen ugovorom, dok je jedan od važnih sponzora i HT Eronet.

Od Grada Mostara zbog neformiranja vlasti Zrinjski u 2018. nije dobio značajniju pomoć, dok je Županija odgovorila da je pomogla klub sa 100.000 maraka.

Klub je u 2018. godini imao rashode od 6.094.205 maraka, a najveći dio je otišao na plate igrača (3.939.006, uvećano u odnosu na 2017. godinu). Odmah zatim slijedi stavka usluge (1.136.796 maraka), dok je na putne troškove potrošeno 358.558 maraka. Veliki dio odnosi se na gostovanja u Slovačku, Bugarsku i Maltu, pogotovo u ove dvije potonje države u koje su Mostarci zbog zgusnutog kalendara morali putovati čarter letovima.

Takođe u klubu redovno izmiruju svoje obaveze prema poreskoj upravi, a klub je na 31.12.2018. godine imao dug 1.826.155 maraka.

izvor: borac-sport com

(priča je urađena u sklopu projekta Centra za promociju civilnog društva, IMEP komponenta New Voice)

Ostavite komentar