NASLOVNASPORT

Fudbalski klub Borac – nacionalni projekat

Sportski klubovi u Republici Srpskoj ne mogu opstati bez pomoći države. Ta pomoć zvaničnim kanalima preko institucija često je nedovoljna pa se pojedinim klubovima izlazi u susret nezvaničnim kanalima, često netransparentnim uplatama.

Klubovi u Republici Srpskoj, oni najveći, su profesionalni sportski klubovi ali kada bi njihovim upravama bilo omogućeno da imaju novca samo onoliko koliko svojim radom obezbijede veliko je pitanje kada bi se profesionalizam i zvanično pretvorio u amaterizam.

Jedan od primjera srdačnog odnosa republičkih vlasti u Republici Srpskoj prema nekom od sportskih klubova svakako je u posljednjih nekoliko godina Fudbalski klub Borac iz Banjaluke.

I dalje najveći fudbalski klub u Republici Srpskoj posljednjih godina u milosti je vlasti u Republici Srpskoj na čelu sa Miloradom Dodikom.

Dodik, inače predsjedavajući Predsjedništva BiH, od Borca želi da napravi nacionalni projekat a to je najavio prilikom posljednje posjete ovom klubu. Tada je najavio i finansijsku pomoć u iznosu od dva miliona maraka.

– Usudiću se reći na početku da smo mi danas svjedoci stvaranja jednog zdravog i velikog Borca. Naravno to ne bi bilo moguće bez podrške našeg državnog rukovodstva i ja im se ovom prilikom u ime kluba zahvaljujem. Uspjeli smo da uz, naravno, podršku državnih organa vratimo dugovanja u iznosu od preko devet miliona po raznim osnovama – rekao je prilikom posjete prvog čovjeka države predsjednik Borca Vico Zeljković, koji je u rodbinskim vezama sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

U Borcu ne kriju da imaju svesrdnu pomoć republičkih vlasti. Ni Milorad Dodik ne krije da ima velike planove sa Borcem i nastojanjima da Borac bude kvalitetan reprezent Republike Srpske u regiji a naknadno, kada se za to stvore uslovi, i u Evropi.

– Borac će od institucija do kraja godine dobiti milion maraka plus rješavanje zaostalih dugova, a u drugom dijelu sezone dodatni milion od strane institucija republičkih.

Što se tiče tekućih obaveza ono što je bitno istaći je da od ljeta 2018 godine, znači u ovoj sezoni koja je iza nas, nije napravljena ni marka novog duga i sve svoje tekuće obaveze redovno izmirujemo. Što se tiče dugovanja iz prošlosti većina stvari je završena. Ono što je ostalo su obaveze prema dobavljačima i ostalim povjeriocima su u iznosu od dva miliona maraka plus obaveze prema državi vezano za Poresku upravu – rekao je prilikom posjete prvog čovjeka države predsjednik Borca Vico Zeljković.

Zeljković ističe i da je Borac tek u fazi stvaranja sistema pa da priča o zaradi od prodaje igrača tek treba da bude na dnevnom redu u nadolazećim sezonama i da se tek očekuju prihodi na osnovu prodaje igrača.

Koliko je, međutim, poslovanje i finansiranje Borca transparentno?

U posljednje tri godine kao pomoć Fudbalskom klubu Borac organizovano je isto toliko donatorskih večera. 2016. godine za Borac je skupljeno 220 000 maraka a Vlada i Kabinet predsjednika Republike dali su tada po 50 000 maraka. 2017. godine prikupljeno je oko 300 000 maraka. Vlada Republike Srpske uplatila je 100 000, Kabinet predsjednika RS 50 000 a Elektroprivreda Republike Srpske 60 000 maraka. Za 2018. godinu nema zvaničnih podataka, samo je tadašnji predsjednik Republike Milorad Dodik najavio da će biti obezbijeđeno pola miliona maraka.

U Fudbalskom klubu Borac za gotovo dva mjeseca nisu stigli da odgovore na pitanja u vezi sa načinom finansiranja kluba, načinom punjenja budžeta, sponzorima i ostvarivanjem prihoda i pravljenjem rashoda u klubu. Nezvanično, budžet kluba u tek završenoj sezoni, u kojoj je Borac igrao i osvojio Prvu ligu Republike Srpske, iznosio je 850 000 maraka.

Zvanični podaci iz banjalučke gradske uprave pokazuju da je Fudbalski klub Borac od grada Banjaluka u 2017. godini dobio 126 000 maraka, 2018. godini 128 000, a da je plan za tekuću 2019. godinu 120 363 marke.

Iz Kabineta predsjednika Republike nisu zvanično odgovorili na pitanja koliko je ova republička institucija u posljednje tri godine izdvojila novca za finansiranje FK Borac.

U Vladi Republike Srpske nisu, takođe, odgovorili konkretno već su samo napomenuli da su svi podaci dostupni u konsolidovanim izvještajima o izvršenju budžeta Republike Srpske. U takvom izvještaju za 2017. godinu piše da je ovom klubu te godine dato 5 000 maraka riješenjem ministra finansija i 100 000 maraka realokacijom sredstava preko budžetske jedinice Ministarstvo porodice, omladine i sporta. Taj iznos koji je uplaćen preko resornog ministarstva poklapa se sa iznosom koji je Vlada kao pomoć klubu uplatila na donatorskoj večeri iste godine.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske pojasnili su nam da ovo ministarstvo svake godine raspisuje konkurse za raspodjelu novčanih sredstava sportskim organizacijama, da svi konkursi budu objavljeni javno u jednim dnevnim novinama i da su dostupni javnosti. FK Borac nije od ovog ministarstva u posljednje tri godine dobijao novčana sredstva na ovaj način.

(priča je urađena u sklopu projekta Centra za promociju civilnog društva, IMEP komponenta New Voice)

izvor: borac-sport com

Comment here