NASLOVNASPORT

Bajka sa sjevera Italije ili povratak jedne od sedam sestara

Piše: Bojan Mičić

Naredni vikend počinje da se pika fudbal i u Italiji – čuvenoj i nekad najjačoj ligi „petice“ – Seriji A. Sezona 2018/19. će biti najuzbudljivija sezona nakon mnogo godina i izgubljenog primata od strane engleske Premijer lige i španske Primere. Prvenstveno zbog Ronalda, ali i generalno finansijski najizdašnijeg prelaznog roka na Apeninskom poluostrvu (samo su Englezi tradicionalno više potrošili). Ipak, nostalgičarima za romantičnim periodom Serije A (sjetimo se Batistute, Zamorana, Salasa, Mihajlovića, Klaudija Lopeza, Paljuke, Krespa, Kijeze, Verona, Zole i mnogih drugih) najviše će značiti konačni povratak jednog velikana na fudbalsku scenu Italije i Evrope. Da, ovo je priča o Parmi i jednom čovjekom koji je u najtežem periodu ostao uz nju…

 Vjerujete li u bajke? Ukoliko ne, trebali biste jer se jedna odigrala u Italiji. Iako su sve oči sprotske javnosti uprte u Rusiju i Mundijal, sa “Čizme” nam stiže bajka koju svi trebamo čuti.

Radnja naše priče smještena je u sjeverni dio Italije, grad Parmu, i posjeduje sve elemente bajke. Tu su usponi, padovi, sreća, tuga, vjera da pravda i dobro mogu pobijediti zlo i nepravdu, zli i dobroćudni divovi, i završetak koji ćete morati sačekati na kraju…

JEDNOM DAVNO…

Kakvu bismo bajku pričali da ne počinje sa “jedne davne”? Da, tamo davne 1913. godine rodila se junakinja naše bajke, fudbalski klub Parma, koji je u više od vijeka postojanja prošao sve i piše priču koju svi trebamo znati. Zamislite, klub je osnovan na 100-godišnjicu rođenja jednog od najvećih kompozitora u istoriji, Đuzepea Verdija, rođenog baš u Parmi, i prvo ime kluba bilo je “Verdi Football Club”, da bi krajem iste godine klub preimenovan u “Parma Football Club”.

Hrabri tim sa stadiona “Enio Tardini” rastao je kao svaki drugi, borio se u nižim rangovima italijanskog fudbala, bivstvujući ponajviše u trećem rangu, seriji C, sa povremenim ulascima u više rangove. Nakon nešto više od pola vijeka postojanja, Parma je, na žalost, završila u najnižem rangu, da bi se potom odlukom Suda Parme i ugasila.

Ako mislite da naša priča dobija završetak, varate se…

DUH PARME SE PONOVO RODIO

Parma je “nikla” iz pepela, ovaj put kao A.C. Pamanese, klub koji je 1970. dobio pravo korištenja imena Parma….

Godine su prilazile, “žuto-plavi” su se borili na terenu, i došla je 1990. godina, kada su pod vođstvom trenera Nevia Skale po prvi put zaigrali u Seriji A, elitnom fudbalskom društvu u Italiji. Eh da, ova godina označila je početak najuspješnije ere kluba, perioda najvećih pobjeda naše junakinje.

Sjajna Parma sve više je plijenila pažnju javnosti, prosto je zapela za oko svima. Već godinu dana kasnije, pojavio se “strašan div” u liku prebogate italijanske porodice Tanci, koja je htjela dodati još jednu značku u svom statusu, sada već jako popularni fudbalski klub sa sjevera “Čizme”. Parma bi preko dresova fudbalera reklamirala njihovu primarnu poslovnu djelatnost, firmu Parmalat, svjetski poznatog mljekarskog giganta.

Tako je i bilo, Tancijevi su kupili Parmu čime su još više učvrstili svoj bogataški status… U godinama koje su uslijedile, novi vlasnici su u “žuto-plave” ulagali ogroman novac koji ih je “lansirao” u vrh evropskog fudbala.

I tako, u nešto više od decenije, Parma je zahvaljujući novcu Tancijevih rasla i postala jedan od najvećih klubova tog vremena, uopšte! Sve je na oko djelovalo savršeno, došli su i trofeji, već 1991. godine prvi veliki, onaj Kupa Italije. Od tada, Parma je osvojila još dva Kupa Italije, Kup Pobjednika kupova, dva kupa Uefa, te evropski Superkup.

Dres kluba iz Parme tada su nosili velikani fudbalske igre poput Đanluiđija Bufona, Đanfranka Zole, Hernana Krespa, Adriana Mutua, Huana Sebastijana Verona, Liliana Tirama, Adriana, Asprilje…

Savršeno, svi će se složiti, naša priča sa “Čizme” je sjajna i vrijeme je da stavimo tačku za kraj.

Međutim, daleko smo još od završetka naše bajke…

“STRAŠNI DIV” POKAZUJE SVOJE PRAVO LICE

Da sve ne bude bajkovito, pobrinula se porodica Tanci koja vodeći svoje poslove nije radila po propisima. Finasijske malverzacije vlasnika Parme 2004. godine isplivale su u javnost što se, naravno, odrazilo i na junakinju naše priče. Parma je zbog ogromnih dugovanja vlasnika kluba “disala na aparatima”, da bi na kraju i bankotirala iako joj je dozvoljeno da se nastavi takmičiti u elitnom rangu. Izmučeni klub, koji je zbog bankorta ponovo morao da promijeni ime (ovaj put u Parma FC SpA), izdržao je još tri godine da bi potom i Uprava digla ruke od “žuto-plavih”.

Je li ovdje stvarni kraj naše bajke…

Još ne… Ne da se naša junkinja sa sjevera Italije. Klub je 2007. godine preuzeo drugi “div”, biznismen Tomaco Đirardi, koji je klub sa ne tako puno uspjeha vodio narednih sedam godina. Početkom 2015. godine, i Đirardi diže ruke od Parme. Finansijske poteškoće iz prošlosti guše klub sa “Enio Tardinija”, dugovi su preveliki, Đirardi odlazi, a kako se niko nije pojavio da bi preuzeo obaveze i ogromna dugovanja kluba, Parma je na kraju ipak ugašena.

STVARNI JUNACI NAŠE BAJKE

Sa nestankom naše junakinje sa fudbaske scene ipak se nisu pomirili oni koji su svaki njen uspon i pad proživljavali kroz vijek postojanja, oni koji su bili tu kada je Parmi sijalo Sunce i kada je pala tama, njeni navijači.

Zamislite samo, oni su iste godine kada je proglašen bankrot, registrovali novi klub,  „S.S.D. Parma Calcio 1913“, krenuli od nule, oživjeli duh Parme, okupili ljude koji su voljni pomoći, za predsjednika kluba postavljen je čovjek koji je kao trener prvi put uveo Parmu u Seriju A, Nevio Skala i krenuli iz posljednjeg profesionalnog ranga, Serije D.

Uslijedilo je nešto nevjerovatno. Igrači, predvođeni junakom glavom i bradom, kapitenom ili bolje rečeno kapetanom Alesandrom Lukarelijem, koji i nakon potapanja nije htio napustiti brod uz obećanje da će klub vratiti na staze slave, pomognuti navijačima koji su rušili sve rekorde posjećenosti kupujući sezonske karte i pomažući klub, ušli su odmah u viši rang takmičenja. Nad Parmom je ponovo zasijalo Sunce. I ovdje nije kraj, već naredne sezone „žuto-plavi“ ponovo iznenađuju sportsku javnost, prave novi korak naprije i ulaze u Seriju B!

Gospođa Parma je ponovo zablistala u prepoznatljivom ruhu, opet je zapela za oko jednom “divu”, ovaj put kineskom milioneru Điang Ližangu, koji je sa vojskom navijača, igračima i uspravom prošao kroz cilj trke u Seriji B kao drugoplasirani, te izborio novi nastup u elitnoj diviziji fudbala u Italiji!

Zamislite, Parma je prvi klub u istoriji fudbala na „Čizmi“ koji je uspio u četiri godine prođe kroz četiri ranga, od posljednjeg ranga do elite. Da li je junakinja naše priče nakon svega to zaslužila?

Ovdje je našoj priči kraj. Bar za sada…

Zar vam nismo obećali i ispičali jednu od najljepših ne samo fudbalskih, nego sportskih, životnih bajki? Parma nam je dala inspiraciju da pišemo priču o usponima, padovima, o istrajnosti, vjeri u pravdu, dala nam je nadu da vjerujemo da se svaka borba za ispravne ciljeve i vrijednosti isplati.

Ipak, Parma ne bi bila Parma da ne počne sezonu bez drame. Naime, nakon skandala oko poruka prije utakmice Spezije i Parme, odlučeno je kako će Parma ostati u Seriji A – ali s pet bodova manje.

Italijanski sud, predvođen advokatom Marijem Antonijem Scinom, kaznio je Parmu s pet bodova kazne koji će biti oduzeti na početku sezone 2018./2019., dok je sudionik ovog skandala, Emanuel Kalaio, kažnjen s dvije godine zabrane fudbalskih aktivnosti te kaznom od 20 hiljada evra.

Za kraj, šta drugo da poželimo našoj junakinji nego dobrodošlicu na veliku scenu i svu sreću u elitnom rangu italijanskog fudbala, gdje joj je i mjesto!

Comment here