Opozicija iznijela zahtjeve: “Prestanite sa torturom prema građanima Banjaluke!”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U Banjaluci je počeo miting opozicionih partija zbog sve veće represije prema stanovništvu Republike Srpske, kako su naveli organizatori.

Poslanik PDP-a u NSRS Jelena Trivić, pročitala je tri zahtjeva opozicije:

1. Prvi zahtjev- trazimo slobodno okupljanje građana na Trgu Krajine. Rok za ispunjenje ponedjeljeak

2. Da se zaustavi tortura i represija nad građanima Banjaluka. Nema sklanjanja sa klupe, nema legirimisanja. Žao mi je što policija to radi. Među policijom ima veliki broj časnih policajaca, ali MUP RS je otuđen od strane pojedinaca. Rok za ispunjenje drugog zahtjeva, a to je stop represiji je ODMAH.

3. Treći zahtjev upućujem prvom čovjeku grada Banjaluke Igoru Radojičiću- gradonačelniče, gospodine Radojičiću, ima li vas? Gospodine Radojičiću zašto ćutute? Gospodine Radojičiću, sačuvajte građane svog grada. Gradonačelniče, nije muški ćutati.

Trivićeva, koja je i profesorica banjalučkog Ekonomskog fakulteta, koja je rekla da su ovo patriote a ne oni koji se busaju i koji su uništili tri banke i javna preduzeća… “Ovo je sloboda, ovo je patriotizam…”, rekla je Trivićeva i dodala da je ovo borba i za bolje plate, penzije, zdravstvo i bolje sutra…

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović rekao je da se zlu mora stati u kraj. Prema njegovim riječima, znakovito je to što se protest održava uoči velikog srpskog praznika Vidovdana.

“Na Vidovdan je počeo i uzlet Slobodana Miloševića, na Vidovdan je i isporučen. Mislio je da je nedodirljiv.

Vukanović je rekao da je velika sramota što se prije može desiti da čovjek prođe sa majicom sa grbom Srbije kroz Split, a da mu se ništa ne desi, a da u Banjaluci čovjek ne može da prođe sa majicom s likom Davida Dragičevića.

“Dolazim iz Trebinja, koji je bio bastion SNSD-a., ali je Luka Petrović tamo imao veliki poraz jer je na mjesto predsjednika Boračke organizacije umjesto njegovog pulena izabran Dejan Bodiroga, istinski borac iz otadžbinskog rata”, kaže Vukanović.

Na skup su došli predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, te bivši predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Prema procjenama našeg izvještača, u parku je u oovm trenutku oko 1500 demonstranata.

Organizatori protesta ističu da im u parku nije obezbjeđena struja, uprkos obećanjima vlasti, pa su morali da donesu svoj agregat.