NOVOSTIPOLITIKA

Posebna sjednica NSRS o ukidanju vanrednog stanja u tonu žestokih optužbi

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

Propisano je ukidanje vanrednog stanja jer je  Vlada Republike Srpske procijenila da je epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona pod kontrolom.

U obrazloženju se navodi da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske smatra opravdanim uvođenje pristupa kojim će se postepeno život vraćati u normalan tok, odnosno smatra da su stvoreni preduslovi za ukidanje vanrednog stanja.

Na dnevnom redu sjednice je i potvrđivanje akata koje je u vrijeme vanrednog stanja donosila predsjednica Republike Srpske.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske, po hitnom postupku.

Sjednica se održava u konferencijskoj sali Vlade Republike Srpske koja zadovoljava epidemiološke uslove.

Višković: Spremni dočekali virus

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je na sjednici Narodne skupštine da je Vlada Srpske prva u regionu i BiH reagovala na pojavu virusa korona.

Radovan Višković na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske

“Republika Srpska se od pojave virusa korona u Kini pripremala za najgori scenario koji je podrazumijevao dolazak bolesti i u Srpsku”, istakao je Višković u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj.

Višković je podsjetio da je, nakon razmatranja informacije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske o pojavi novog virusa korona i preduzetih mjera, Vlada Republike Srpske 10. marta donijela zaključak kojim je preduzela niz mjera i aktivnosti s ciljem daljeg sprečavanja širenja zarazne bolesti prouzrokovane ovim virusom.

Skupština počela žestokom raspravom između premijera i opozicije

Nakon uvodnog izlaganja premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, za riječ se javio poslanik Nebojša Vukanović, koji je tražio krivi navod i reagovao na Viškovićevo izlaganje i konstataciju da je Republika Srpska spremno dočekala krizu. Vukanović je Viškoviću poručio i da je “obraz stavio pod guzicu”.

On je podsjetio i na Viškovićevu izjavu da je virus “izmišljen da bi se zaustavio privredni rast nekih zemalja”

Vukanović je rekao da je u ovom periodu opljačkana Republika Srpska i zadužena za skoro milijardu maraka.

On je podsjetio da su podignuti krediti za puteve, u vrijednosti od 200 miliona KM, te kredit za Olimpijski centar Jahorina od 100 miliona KM. Kako kaže, “Nema stalaka za infuziju, a prave se garaža od 35 miliona KM. U Njemačkoj jedno garažno mjesto košta 2.000 evra. Izračunajte koliko je to novca. Gdje je još 30 miliona”, pitao je Vukanović i pozvao premijera da podnese ostavku.

Poslanici opozicije upitali su Viškovića šta se desilo sa pokretnom bolnicom i kako je došlo do te situacije.

S druge strane, premijer Srpske Radovan Višković postavio je pitanje Vukanoviću šta se desilo sa torbom novca koju je, kako je rekao, Vukanović nosio u Srbiji.

Poslanici SNSD-a su, nakratko napustili zasjedanje u znak protesta zato što poslanik PDPa Draško Stanivuković nije nosio zaštitnu masku tokom obraćanja s govornice.

Tokom cijelog dana trajalo je međusobno prepucavanje i svađe između poslanika vlasti i opozicije. Pred kraj sjednice, na zasjedanju se pojavio Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je u nešto manje od pola sata uspio da svojim izjavama skrene kompletan tok zasjedanja.

Dodik je, naime, u jednom trenutku rekao da vlast prisluškuje telefone opozicije, a na kraju zasjedanja je opsovao oca poslaniku Nebojši Vukanoviću

Comment here