Najniže plate u regionu: Policajci u Republici Srpskoj imaju duplo niže plate od kolega iz SIPE i DGS

  • 49
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Plate policajcima u Republici Srpskoj su najmanje u regionu. Ovo je konstatacija koja se čula na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem se dnevnom redu našla tačka „Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske – po hitnom postupku”.

Iako su se svi poslanici, kako vlasti, tako i opozicije, složili da je potrebno povećati plate policajcima u RS, frapantno zvuče komparativni podaci, a koje je iznio Darko Babalj poslanik SDS-a.

On je tokom rasprave pročitao visinu ličnih primanja u svim policijskim agencijama, kako u BiH, tako i u regionu.

Prema tim podacima, policajci u Republici Srpskoj primaju samo osnovnu platu od 800 KM, koja je i ukupna, jer ne dobijaju  ni naknadu za topli obrok, ni regres, a nemaju ni uvećanje plate po osnovu prirode posla i otežanih uslova rada.

S druge strane, njihove kolege iz SIPE ili Granične policije BiH imaju više nego duplo veća primanja, pa njihova prosječna primanja budu oko 1684 KM.

I na području Federacije BiH su mnogo veće plate policijskim službenicima, pa je ukupna plata oko 1105 KM, dok je u Brčko distriktu ta plata  1390 KM. Ista je situacija i u svim kantonima u FBiH, gdje je raspon plata od 895 (Bosansko-podrinjski kanton), pa do 1190 KM (kanton Sarajevo).

I policijske agencije u državama regiona imaju mnogo veće plate od Policije u Republici Srpskoj. Tako je plata policajcima u Makedoniji oko 884 KM, u Srbiji 950 KM, u Crnoj Gori 1090 KM, a u Hrvatskoj 1750 KM.

Novim povećanjem plate, policajci u RS bi trebali da dobiju povećanje za oko 110 KM, što predstavlja povećanje za nešto više od 13%.

Uprkos lošijim primanjima, u MUP-u Republike Srpske planiraju i uvođenje rezervnog sastava policije.