NASLOVNAPOLITIKA

GERILA OTKRIVA: Izbjegnuta pasoška kriza u BIH! (FOTO)

Domaća kompanija Muehlbauer je pobijedila u tenderu za nabavku pasoških knjižica i to nakon brojnih problema!

Žalba kompanije “Gemalto” S.A. odbija se kao neosnovana od strane Kancelarije za razmatranje žalbi. Tako je i zvanično stavljena tačka na špekulacije o novoj pasoškoj krizi u BiH.

Podsjećamo, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) raspisala je drugi tender (ponude trebalo dostaviti do do 20. jula 2017. godine) za nabavku pasoških knjižica i to nakon brojnih problema u ranijem kašnjenju s isporukom pasoša, a upravo ovih dana ističe jednogodišnji ugovor sa firmom Muhlbauer.

Francuska Kompanija Gemalto se dva puta žalila, prvo na tekst tenderske dokumentacije, a nedavno na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Okvirni sporazum sa izabranim ponuđačem biće potpisan na period od četiri godine, a vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi oko 25,6 miliona KM.

Iz Muehlbauera su kratko poručili da niša neće komentarisati dok se cijeli postupak ne dovede do kraja, a da će oni, kao i do sada, svoje obaveze izvršavati u skladu sa ugovorom.

– U skladu sa planom javnih nabavki Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) za 2017. godinu raspisan je tender za nabavku pasoških knjižica. Radi se o otvorenom međunarodnom postupku (trajanje okvirnog sporazuma je četiri godine), a vrijednost predmetne nabavke je 25 641 025, 65 KM bez PDV-a – kazali su iz IDDEEA-e.

Važeći ugovor koji ističe ovih dana je potpisan na 12 mjeseci, a Muehlbauer se obavezao da će isporučiti maksimalno 550 000 komada pasoških knjižica. Vrijednost tog ugovora je 11 miliona KM, s tim da će Muehlbaueru biti isplaćeno onoliko novca koliko izrade pasoša.

Comment here