NASLOVNAPOLITIKA

GERILA SAZNAJE: Dodik tražio prekid saradnje sa svim subjektima iz Tajvana (FOTO)

Milorad Dodik. dopis Željki Cvijanović o Tajvanu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tražio je od Vlade Republike Srpske i svih republičkih institucija, kao i jedinica lokalne samouprave da prekinu svu saradnju sa političkim i privrednim subjektima iz Tajvana, zbog političkih odnosa sa Kinom.

Milorad Dodik. dopis Željki Cvijanović o Tajvanu

U dopisu koji je Dodik poslao lično premijerki Željki Cvijanović, navodi se da je Ambasada Narodne Republike Kine izrazila zabrinutost zbog mogućeg djelovanja pojedinih tajvanskih organizacija na području Republike Srpske.

Dodik u dopisu navodi da Republika Srpsa u potpunosti podržava teritorijalni integritet NR Kine, te da bi uspostavljanje bilo kakve saradnje sa subjektima koji nisu priznati od strane Kine nanijelo nesagledivu štetu bilateralnim odnosima.

ŠUKALO: DODIK NEMA USTAVNA OVLAŠTENJA, OVO JE VAN ZVANIČNE POLITIKE RS

„Tema oko teritorijalne cjelovitosti Kine nikada nije bila ni na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske, niti bilo kojeg parlamentarnog tijela. Nije nikakva novost u Republici Srpskoj da predsjednik Republike preuzima nadležnosti drugih institucija, s obzirom da su one privatizovane“, smatra narodni poslanik Adam Šukalo.

Šukalo koji je i član odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju napominje da kao i sve ostale improvizacije u Republici Srpskoj, od dnevne politke, života i planova budućnosti, ekonomije u RS, tako i ta priča koja se tiče odnosa prema integritetu drugih država, služi za dnevno- političke potrebe, a ne za neku stratešku odluku.

„Predsjednik Republike Srpske nema nikakva ustavna ovlaštenja da donosi takve odluke, ali s obzirom da on donosi sve odluke, ništa nije neuobičajeno, poput odluka da se mi bratimimo sa Južnom Osetijom, Gornjim Karabahom, da bi ovdje napravio jedan prostor koji služi samo za političko potkusurivanje sukoba između velikih sila i to na štetu Republike Srpske“, dodaje Šukalo.

On je zaključio da, s obzirom da Republika Srpska ima strateško opredijeljenje, odnosno agendu koju je usvojila na Narodnoj skupštini Republike Srpske, u vezi sa evropskim putem i svim dokumentima koji prate tu vrstu priče, Dodikov akt o prekidanju saradnje sa Tajvanom, je potpuno van zvanične politike koju je zazuzela Republika Srpska.

 

Comment here