NOVOSTIPOLITIKA

Petar Đokić iz Socijalističke partije isključio Selaka, Savanovića i Skoku

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije

Predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske Petar Đokić donio je odluku da iz stranke isključi tri člana ove partije i poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske: Gorana Selaka, Marka Skoku i Milenka Savanovića.

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije

Uz to, odlučeno je da bude raspušten i Gradski odbor Socijalističke partije u Banjaluci.

Đokić je ovu odluku objavio na vanrednoj konferenciji za medije Socijalističke partije u Banjaluci, a koja je sazvana nakon jučerašnjeg istupa grupe poslanika koji su tražili smjenu rukovodstva partije.

Đokić je rekao da je ovo odlučio na osnovu svojih statutarnih ovlaštenja i podsjetio da je Socijalistička partija na proteklim izborima osvojila više od 56 hiljada glasova, da je taj uspjeh rezultat rada kompletne partije, a ne pojedinaca.

Grupa poslanika je ishitreno reagovala i juce nisu imali snage ni sposobnosti da čuju misljenja i drugih članova Izvršnog odbora. Odbacujem sve ono što su govorili. Razlog njihvog postupanja vidim u tome da nisu ostvareni njihovi zahtjevi koje su imali. Nisam mogao da ispunim te zahtjeve, govorio sam da je to stvar procedura. Zahtjevi su bili lične prirode“, izjavio je Đokić

Pozvao je sve pojedince koji su nezadovoljni radom organa partije da vrate mandate, jer su ih, kako je rekao, osvojili kao dio Socijalističke partije, a ne kao pojedinci.

Razlog njihovog istupa je što su nezadovoljeni zahtjevi lične prirode. Ja nisam mogao da izađem u susret njihovim privatnim zahtjevima“, rekao je Petar Đokić.

Napominje i da je na ovom slučaju viđena sva manjkavost Izbornog zakona u BiH.

Petar Đokić je rekao i da ne očekuje da će biti smijenjen sa pozicije ministra rudarstva i energetike u Vladi Republike Srpske, te da je za sve svoje odluke dobio podršku i od strane Socijalističke partije u Srbiji.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, izjavio da ne vjeruje da je raskol u Socijalističkoj partiji inicirao njihov koalicioni partner SNSD, sa Miloradom Dodikom na čelu.

Poslanici SP: Isključenja su plod želja i mimo statuta

Odmah nakon Đokićeve konferencije, ekspresno je stigao i odgovor grupe poslanika NSRS iz Socijalističke partije.

U saopštenju se navodi da su poslanici Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske “jedinstveni u stavu da istraju na traženju ostavke ministra rudarstva i energetike, Petra Đokića, uprkos predstavama za javnost i nestatutarnim isključenjima u režiji predsjednika partije”.

Šef kluba poslanika Maksim Skoko, te poslanici Andrea Dorić, Goran Selak, Savo Vulić i Risto Marić, ističu da su istrajni u odluci da ne prihvataju samovolju i srozavanje ugleda partije te da su današnja „isključenja“ samo plod želja onih kojima smetaju pozitivne promjerne i moralna obnova partije.

Od nas pet poslanika, svih pet smo članovi Glavnog odbora partije a samo Glavni odbor može da donese takvu odluku. Tako da ova odluka nije utemeljena na statutu, a predstavlja pokušaj da se utišaju oni koji pozivaju na odgovornost u partiji“, kaže šef kluba poslanika SP Maksim Skoko.

Narodni poslanik i predsjednik Gradskog odbora SP Banjaluka Goran Selak rekao je da poslanici ne pridaju mnogo pažnje medijskim predstavama te da je to samo jedan od vidova pritiska da se ne priča o odgovornosti ministra rudarstva i energetike.

Činjenica je da smo uputili zahtjev premijeru za smjenu ministra, a odluke o isključenju koje se donose po ličnim željama i mimo odredbi Statuta tu ne igraju neku veliku ulogu niti mogu šta da promijene. Pošto nije bilo sjednice Glavnog odbora koji može da donese odluke o isključenjima, ovo je definitivan dokaz samovolje i bahatosti i direktna potvrda da smo apsolutno u pravu u svojim zahtjevima“, kaže Selak.

Narodni poslanik Andrea Dorić kaže da postoji jedinstvo u Socijalističkoj partiji po pitanju traženja odgovornosti kadrova za obavljanje povjerenih funkcija, te da klub poslanika SP nastavlja sa planiranim aktivnostima, dok je narodni poslanik Savo Vulić naglasio da je očigledno da je klub poslanika prepoznao stvaran problem.

Vjerujem da je mnogim članovima partije sada jasnije zbog čega smo pokrenuli inicijativu i uputili zahtjev za smjenu Petra Đokića. Ovo što je danas izrežirano dovoljno govori da smo bili apsolutno u pravu“, kaže Vulić.

Narodni poslanik Risto Marić potvrdio je da ničim nije narušeno ni jedinstvo ni buduće djelovanje kluba poslanika koji će ostati istrajni u zahtjevima za smjenu ministra Petra Đokića, ali i za nastavak moralne demokratske obnove u partiji koja je očigledno neophodna za dalji rast i razvoj Socijalista u Srpskoj.

Petar Đokić ovim zloupotrebljava funkciju predsjednika partije i samu Socijalističku partiju da bi se spasio odgovornosti i kršenja zakona na poziciji ministra”, kaže Marić.

Gerila.info

Comment here