NOVOSTIPOLITIKA

Nastavlja se „sječa knezova“: Poslanici SP traže smjenu svog šefa Đokića!

Poslije Marka Pavića i njegovog, bar privremenog, uklanjanja sa političke scene Srpske, na red je, očekivano, došao i Petar Đokić. I to po dobro uhodanom receptu – rušenju iznutra, od strane istaknutih čanova same stranke.

Klub poslanika Socijalističke partije u NSRS
Klub poslanika Socijalističke partije u NSRS
Nenad Nešić / FOTO: GERILA
Nenad Nešić / FOTO: GERILA

Ovaj put umjesto Nenada Nešića, na glavnoj sceni je, opet očekivano, Goran Selak, još jedan čovjek blizak i odan Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH. Poslanici Socijalističke partije u NSRS danas su naime napustili sjednicu Izvršnog odbora partije, te održali sastanak kluba poslanika gdje su donijeli zaključak o rušenju svog dosadašnjeg šefa, Petra Đokića. Od premijera Viškovića traže njegovu smjenu sa pozicije ministra rudarstva i energetike u Vladi RS, a unutar stranke i sa pozicije predsjednika Socijalističke partije, navodi se u saopštenju banjalučkog ogranka Socijalističke partije, koji je u potpunosti pod Selakovom kontrolom.

“Nakon što u Hercegovini nije imao kvorum za održavanje sjednice regionalnog odbora IJ 9”, navodi se u saopštenju, “Petar Đokić danas je sazvao sjednicu Izvršnog odbora Glavnog odbora u Banjaluci na koju su pozvani poslanici SP u NSRS. Umjesto podrške, Đokić je od poslanika dobio zahtjev da se smjesta povuče sa mjesta ministra rudarstva i energetike Republike Srpske, a po upućenom zahtjevu, poslanici na čelu sa šefom kluba  Maksimom Skokom, napustili su sjednicu i održali sastanak kluba, na kome je jednoglasno usvojen zaključak da se traži Đokićeva ostavka.”

“Jasno je da ne postoji podrška za ono što predsjednik partije radi u svojstvu ministra rudarstva i energetike. Naš prioritet je da sačuvamo ugled partije, ugled institucija Republike Srpske i ugled ministarstva. Umjesto pritisaka i izbjegavanja da se da bilo kakav odgovor, bolje bi bilo da se povuče sa pozicije ministra, jer to nije samo naš zahtjev, nego i zahtjev članstva, među kojem je veliki broj demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske.  Veoma je važno da naglasimo da predsjednik Đokić nije imao podršku partije za potpisivanje ugovora na koji je negativno mišljenje dalo i Pravobranilaštvo Republike Srpske, u slučaju vjetroelektrane Grebak “, istakao je šef kluba poslanika SP u NSRS i potpredsjednik Socijalista Maksim Skoko.

Predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka i narodni poslanik Goran Selak naglasio je da ni jedan pojedinac ne može da bude iznad statuta partije ili da radi suprotno politikama za koje se zalažu Socijalisti, te da je napuštanje sastanka logičan odgovor na pokušaje da se zataškaju problemi.

“Interesi pojedinaca ne mogu biti iznad statuta i politika za koje se bori Socijalistička partija. S obzirom da sa jedne strane imamo ozbiljne optužbe upućene prema našem rukovodstvu, a sa druge strane, umjesto demanta i odgovora imamo pritiske, lobiranja i guranje pod tepih svih tih problema, naša odluka je da napustimo sastanak  i da poduzmemo sve korake da zaštitimo i ugled Socijalističke partije i jedinstvo u partiji. Uprkos pritiscima, većina Socijalista u Republici Srpskoj čvrsto vjeruje da nam je potrebna demokratska moralna obnova i da to mora da krene od samog vrha. Socijalistička partija doživljava rast, okupljamo vrijedne i dobre ljude i imamo povjerenje građana. U svojim resorima, Socijalisti se bore za napredak društva i bilo bi normalno da nam je rukovodstvo partije primjer profesionalnosti i odgovornosti. To očigledno nije slučaj i to su prepoznali mnogi, a zato ćemo poduzeti sve potrebne korake da sačuvamo ugled partije i da nastavimo da rastemo i da se borimo za bolju Srpsku, ali ne samo riječima, nego rezultatima i odgovornim radom”, poručio je Selak.

Predjsednik regionalnog odbora Socijalističke partije Krajina i bivši ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović poručio je da je ostavka najmanje što Petar Đokić može da uradi kako bi doprinio partiji, a “nakon što je Petar Đokić, mimo statute partije i stavova Pravobranilaštva, dodijelio koncesioni ugovor pripadniku paravojne firmacije koja je poznata po zločinima nad srpskim narodom”.

Na nađe pozive Petar Đokić nije odgovarao.

Kontramiting boračkih organizacija 26.12.2019. / FOTO: GERILA
Kontramiting boračkih organizacija 26.12.2019. / FOTO: GERILA

Da je Đokić u nemilosti moglo se vidjeti na kontramitingu boračkih udruženja RS, a iza kojeg je, kako je Gerila otkrila, zapravo stajao SNSD. Đokić je na pomenutm kontramitingu bio na onoj strani bine gdje nije bio niko od vodećih predstavnika vlasti u RS (Dodik, Cvijanović, Lukač, Nešić, Radojičić, Višković, Čavić, Stevandić), što, ispostaviće se danas, vjerovatno i nije bilo slučajno.

Kontramiting boračkih organizacija 26.12.2019. / FOTO: GERILA
Kontramiting boračkih organizacija 26.12.2019. / FOTO: GERILA

Iz krugova bliskih Vladi RS, premijer Višković I Milorad Dodik su htjeli i ranije da smijene Đokića, ali je to spriječio Ivica Dačić, šef socijalista u Srbiji. Današnje istupanje banjalučkih socijalista vjerovatno znači kraj političke karijere Petra Đokića. Barem kao ministra u ovoj vladi i kao lidera socijalista u RS.

Ono što je zanimljivo je da je, kao i u slučaju afere “Draško Aćimović” jednu od ključih uloga u rušenju Marka Pavića odigrao portal Insajder.in, koji je prvi objavio detalje odlaska četvorice socijalista sa današnje sjednice predsjedništva stranke, a nakon čega je ogranak socijalista pod Selakovom kontrolom poslao današnje saopštenje. Vlasnik portala Insajder.in je Goran Rosić, bivši direktor bivšeg dnevnog lista “Press RS”, poznat po servilnosti političkim moćnicima RS, a očito je da je pored bliskih veza sa Nenadom Nešićem, uspostavio veze i sa Goranom Selakom.

Gerila.info

Comment here