NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Konstitutivna logika Bosne i Hercegovine: Uđeš kao Hrvat, izađeš kao Srbin

Draško Jeličić. FOTO: klix.ba.

“To, što ima ga ovde, da ga nema ga igde nema”, pjevali su nekad Kuguarsi ismijavajući naš mentalitet. Gledajući današnju sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo, ne možemo se oteti utisku da kod nas ima “da ga nema ga igde nema”. Slijedeći konstitutivnu logiku Bosne i Hercegovine koja je neopohodna za “normalno” funkcionisanje života u BiH, samo je kod nas moguće da jedan zastupnik na sjednicu uđe kao Hrvat, a izađe kao Srbin.

Upravo se to “desilo” Drašku Jeličiću (Demokratska fronta), koji je za samo nekoliko minuta, od Hrvata po nacionalnosti, kako se prije izjašnjavao, postao Srbin, i to za potrebe kandidature za ministra iz reda srpskog naroda u Kantonu Sarajevo.

A kako se “desilo”? Tokom razmatranja imenovanja nove Vlade Kantona Sarajevo, nakon polusatne pauze Skupštine, utvrđeno je da je kandidat za ministra iz reda srpskog naroda Draško Jeličić, koji je inače kandidat za novog ministra privrede. Pauza je zatražena nakon što je prvobitno u ekspozeu mandatara Marija Nenadića navedeno da su dva kandidata za ministre Hrvati, dva iz reda Ostalih i ostalo su Bošnjaci – bez Srba, prenosi portal Klix. Naknadno je rečeno kako ipak ima jedan iz reda srpskog naroda, ali se u ekspozeu nije vidjelo ko je, niti su na sjednici rekli njegovo ime.

Prema riječima zastupnika Igora Stojanovića (SDP), ovaj ministar je promijenio nacionalnost za 15 minuta. Ranije se izjašnjavao kao Hrvat. Stojanović je pozvao Smiljani Viteškić (SDA) da pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa u ime Kluba Srba i zatraži hitnu sjednicu kako bi se utvrdilo kako je do ovoga došlo. Viteškić je izrazila žaljenje zbog greške i rekla da nema potrebe za tim. Stojanović je poručio da bez obzira na ovu promjenu, neće biti multietnička vlada.

Nakon što je mandatar Vlade KS Mario Nenadić na sjednici Skupštine KS otkrio da je novi ministar Draško Jeličić – Srbin, reagovao je zastupnik Samir Suljević (SDP).

“Imamo promjene nacionalnosti u zadnjem trenutku. Inače ne želim da razmišljam i da se bavim time ko je šta po nacionalnosti ali moram reći da je žalosno što ste ovo dozvolili i vi kao nova većina, a što je sebi dozvolio moj drug sa posla Draško. Ljudi me pitaju je li moguće da je on Srbin, jer do sada smo mu sve katoličke praznike čestitali. Da čovjek u 65 godini dozvoli takvu blamažu je nedopustivo. Ali svako je tvorac svoje sudbine”, rekao je Suljević.

Comments (1)

  1. A da li se iko zapitao da li ministri imaju iskustvo i vrhunsko znanje da vode svoje resore? Za ocekivati je da kulturu vodi obrazovani i vrhunski muzicar ili umjetnik u sirem smislu, zdravstvo svjetski poznati doktor, a privredu privrednik i to vrhunski. Pripadnost naciji ne smije biti nikakav odlucujuci faktor po ustavu svake normalne drzave. Moramo se boriti za takav nacin razmisljanja molim vas. Inace nema napretka. I ne gledati druge, neka se oni brinu za sebe.

Comment here