EKONOMIJANASLOVNA

RiTE Ugljevik: Nabavkom neposrednog marketinga do popravljanja poljuljanog imidža

Menadžment Rudnika i termoelektrane Ugljevik (RiTE Ugljevik) odlučio je da popravi loš imidž koji ima u javnosti, pa su raspisali konkurs za “Nabavku usluge neposrednog marketinga”

Za snimanje 10 priloga trajanja do 2,5 minuta i jedne mini reportaže do 10 minuta planiran je utrošak 20.000 KM.

Izabrani izvođač ima rok od 12 mjeseci da napravi ovaj posao. Riječ je o konkurentskom zahtjevu, a kritetijum za dodjelu ugovora je najniža cijena prihvatljive ponude.

Prema tenderskim uslovima, ponuđač mora imati kvalitetno terestrijalno (zemaljsko) pokivanje regionalnih centara i to: Banja Luka, Doboj, Bijeljina i Trebinje, što znači da su u startu eliminisane brojne RTV stanice iz Republike Srpske i BiH.

Nakon što stignu prijave, planirana je i e-aukcija, odnosno način provođenja dijela nabavke koji uključuje podnošenje novih cijena koje se odnose na određene elemente ponude.

RiTE Ugljevik godinama unazad negativno posluje. Tako je, na primjer, gubitak u poslovnoj 2017. godini, bio veći od 29 miliona KM, dok je gubitak u poslovnoj 2018.godini bio mnogo manji, 3,2 miliona KM.

Uz velike gubitke u poslovanju, RiTE Ugljevik je došao u žižu javnosti kada je objavljeno da je pred protekle izbore u preduzeću zaposleno i po različitim osnovama angažovano čak 546 radnika! Prema informacijama magazina Žurnal, samo za vrijeme mandata bivšeg direktora Đorđa Popovića više od 500 osoba zaposleno je bez ikakvog javnog konkursa i to “na razne poslove u preduzeću”.

Sadašnji direktor kompanije Čedomir Stojanović na ovu poziciju došao je nakon izbora, u oktobru 2018. Njegov prethodnik na čelu kompanije Đorđe Popović smijenjen je 15. oktobra odlukom Nadzornog odbora jer “rad direktora Popovića nije ocijenjen kao zadovoljavajući”. Bilo je tu, navedeno je u obrazloženju, još razloga, a jedan od njih je i “nepoštovanje odluka Vlade Republike Srpske”.

Radom u RiTE Ugljevik nije bio zadovoljan ni generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović, koji je krajem prošle godine podnio prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini protiv uprave RiTE “Ugljevik” zbog nesavjesnog poslovanja.

Petrović je prijavu podnio protiv vršioca dužnosti direktora Čedomira Stojanovića, izvršnog direktora za poslove proizvodnje i razvoj Milutina Tasovca i direktora Termoelektrane Žarka Novakovića.

Prijavu je podnio i protiv bivšeg direktora Termoelektrane Dragana Miljanovića.

On je u prijavi naveo da upravu ovog giganta sumnjiči da su svojim propustima doveli u pitanje rad funkcionisanje ovog preduzeća.

Uz sve to, RiTE Ugljevik je označen kao najveći zagađivač sumpor dioksidom (SO2) na Zapadnom Balkanu, Ovo se navodi u analizi koju su u Briselu predstavile organizacije Savez za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), Sandbag, Evropska mreža za klimatsku akciju (CAN Europe), Mreža za nadzor javnih finansijskih institucija u centralnoji istočnoj Europi (CEE Bankwatch) i Evropa bez uglja (Europe Beyond Coal).

Kako se zaključuje, rad 16 termoelektrana na ugalj u zemljama Zapadnog Balkana predstavlja zdravstveno i ekonomsko opterećenje za cijelu Evropu, pri čemu zdravstvene posljedice i troškove podnose i građani Evropske unije.

“Ugljevik snage 300 megavata jedinstveni je zagađivač. Za relativno malu tvornicu emituje nezamislive količine opasnog sumpor dioksida – 127.524 tona u 2016. godini. To je više nego sva njemačka postrojenja zajedno, koja su te godine emitovala 110.255 tona“, navedeno je u analizi.

U studiji se dodaje da su otrovne emisije iz TE Ugljevik samo u 2016. godini prouzrokovale 635 smrtnih slučajeva, 1689 slučajeva bronhitisa kod djece i odraslih, 494 hospitalizacije i brojna izgubljena radna mjesta.

PROČITAJTE JOŠ: RITE Ugljevik bez tendera dodijelio ugovore vrijedne skoro 390.000 KM

Comment here