EKONOMIJANASLOVNA

POŠTE SRPSKE: Poslovanje u minusu, a za novi vozni park više od milion KM

Pošte Srpske, Banjaluka

Javno preduzeće Pošte Srpske objavilo je tender za nabavku novih automobila, vrijednosti čak 1.101490 KM, bez PDV-a.

Pošte Srpske, Banjaluka

Kompletna cijena sa PDV-om je skoro jedan milion i 300 hiljada KM, a planirana je nabavka  4 putnička automobila i  23 teretna vozila.

Lot 1- četiri putnička vozila je 145.125 KM, a LOT 2 ima vrijednost od 956.365 KM.

Rok za isporuku automobila je 90 dana za putničke automobile, a 120 dana za teretne automobile od dana ispostavljana narudžbenice.

Kada je riječ o uslovima za kvalifikaciju, zanimljivo je da je u odjeljku EKONOMSKA I FINANSIJSKA SPOSOBNOST navedeno da će se ponuđačima koji konkurišu za Lot 2 gleda solventnost ponuđača, to jeste da ponuđači nisu bili blokirani u posljednih 12 mjeseci, dok se za Lot 1 (putnički automobili)ova stavka na traži.

U Poštama  su prilikom pisanja tehničkih specifikacija najprecizniji bili u traženju jedne luksuzne limuzine.

Od ponuđača se traži novo metalik crno vozilo, sa kompletom dodatne opreme, snage 100-115 kW, s dizel motorom zapremine 1961-1969 cm³.

Između ostalog, traži se i ostala luksuzna oprema: ESC (ABS, EBV, MSR, ASR, EDS; HBA,DSR, RBS,CBC,MKM,XDS+,AUTOHOLD), dvozonski digitalni klima uređaj sa senzorom vlage i combi filterom, tempomat, alu feluge 17 “ na sva 4 točka, kožni multifukncionalni servo upravljač podesiv po visini i dubini, prednji i bočni vazdušni jastuci, radarsko skeniranje prostora ispred vozila, start-stop sistem sa regenerativnim kočenjem, naslon za ruke naprijed, elektromehanička parking kočnica, multimedijalni sistem za navigaciju, daljinsko centralno zaključavanje, električno podešavanje vozačevog sjedišta, putni kompjuter, parking senzori naprijed i nazad, elektropodizači prednjih i zadnjih stakala, senzor kiše, upozoravajuće svjetlo za kontrolu pritiska u gumama, prednja maska kromirana, el. uređaj za zaštitu od krađe i blokada dotoka goriva u slučaju nesreće, asistent svjetla, led prednja i zadnja svjetla, el. otvaranje i zatvaranje prtljažnika, telefonija bez vanjske antene.

Za ostala putnička vozila tehničke specifikacije nisu bile u potpunosti precizn.

Zanimljivo je da je nabavka ovih automobila došla samo par mjeseci nakon što je u finansijskom izvještaju utvrđeno da je ovo javno preduzeće negativno poslovalo u 2018 godini, to jeste poslovni prihodi su bili 59,241,259 KM, dok su poslovni rashodi 60,522,608KM i od prihoda su veći za 1,281,349 KM.

Vrijedi napomenuti  i da su poslovni rashodi u odnosu na 2017.godinu povećani za više od 3 miliona konvertibilnih maraka.

Comment here