EKONOMIJANOVOSTI

„Novoteks“ zbog milionskog duga zatražio prodaju imovine Akvane u Banjaluci

Aquana Banjaluka

Firma „Novoteks“ zatražila je blokadu i prodaju imovine JP „Aquana vodeni park“ d.o.o. Banjaluka kako bi namirila višemilionski dug za isporučenu, a neplaćenu hranu, piće i pelet ovom javnom preduzeću, saznaje Gerila.

Aquana Banjaluka

Zahtjev, odnosno prijedlog rješenja o izvršenju dostavljeno je nedavno Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, a potez „Novoteksa“ ukoliko se realizuje, značio bi da Banjaluka ostaje bez svog jedinog akvaparka.

I ne samo to. Prodaja akvaparka značila bi definitivno da je Akvana namjerno gurana u milionski ambis kako bi se na mjestu sadašnjeg akvaparka izgradil stambeno- poslovni objekti.

Zakon je jasan i on je na strani „Novoteksa“ koji je samo trebao aktivirati sudska poravnanja iz 2019. godine, koja Akvana nije izmirila, jer je još tada privredni sud odredio jasne datume do kojih se trebao isplatiti dug po ratama.

Kako uplate nisu izvršene, firma čiji je vlasnik Novo Milaković zatražila je naplatu prinudnim putem.

Da li je to slučajno ili ne, ali došlo je baš u vrijeme aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića koji je najavio restruktuisanje ovog preduzećana ivici ambisa pokušaćemo odgovoriti u nastavku teksta.

Akvana- čedo Dragoljuba Davidovića

 „Najveći akvapark u Jugoistočnoj Evropi“ kako su ga nazvali pred otvaranje 2007. godine, bio je u pravom smislu riječi čedo nekadašnjeg gradonačelnika Banjaluke Dragoljuba Davidovića.

Akvana Banjaluka

Iz razgovora koji smo obavili sa više rukovodilaca i radnika u ovom preduzeću svi su jednoglasni u stavu da su isključivo u vrijeme Davidovića u akvaparku, odnosno preduzeću Akvani cvjetale ruže, no ipak, i u to vrijeme zabilježeni su milionski dugovi.

Da je Akvana čedo Davidovića govori i podatak da je jedino u ovom preduzeću gradonačelnik i jedini član Skupštine. Da li je neko mislio da će Davidović vladati faraonski, nije poznato, ali tako je i danas.

Do sada se na poziciji direktora Akvane promijenilo troje ljudi i to Vanja Spremo, Rajko Radovanović i nedavno smijenjeni Vedran Mitrović. Sada je na čelu ovog banjalučkog preduzeća i to kao v.d. direktora Velibor Vukajlović.

Prema informacijama do kojih je došla Gerila, odmah u startu rada Akvane zabilježena su milionska dugovanja, pa je tako Spremo ostavila minus od oko milion i po maraka, Radovanović oko četiri miliona, a Mitrović oko četiri i po miliona maraka. Svi ukupno zadužili su Akvanu za oko 10 miliona maraka.

Akvana je tako za svojih 14 godina postala još jedan simbol propasti banjalučkih preduzeća.

Kao ni za jedno do sada uništeno preduzeće u Banjaluci, za desetine hiljada ugašenih radnih mjesta, uništenih života, ni za Akvanu neće niko odgovarati.

„Svakodnevno otkrivamo neke propuste“

Velibor Vukajlović, v.d. direktora banjalučke Akvane ističe da svakodnevno nailazi na nevjerovatne propuste u radu koje je pravila prethodna uprava.

Velibor Vukajlović, v.d. direktora Akvane

-Toliko toga ima da čovjek jednostavno ne zna odakle bi krenuo. Primjera radi, minus u kuhinji je 10.000 maraka. Radnici mi pričaju da je hrana nabavljena, ali nije plaćena, jer je bivša uprava nije naplaćivala određenim licima- izjavio je Vukajlović.

Dodaje kako je uredno plaćano održavanje lifta u restoranu Akvane koji uopšte nije radio duže od godinu dana. Istovremeno ugovor za servisiranje lifta istekao je kako podsjeća aktuelni v.d. direktora, još 2019, ali bivša uprava nije učinila ništa da poništi taj ugovor, već su računi za servisiranje ispostavljani redovno.

Vukajlović navodi da je suočen sa mnogobrojnim zahtjevima iz sudova i banaka u kojima su radnici Akvane ili bili tuženi, ili su dizali robne kredite, a koji nisu uredno plaćani.

-Taj novac je skinut sa računa radnika, ali nije uplaćen tamo gdje je trebao biti uplaćen- dodao je Vukajlović.

Gotovo nevjerovatno zvuči da je u Akvani nestao cijeli jedan ekspres restoran plaćen 19.000 maraka, a koji je bio u dijelu nekadašnje picerije. Da li je banjalučko preduzeće posjetio nasljednik čuvenog „Hudinija“ ili se ipak, radilo o sumnjivim radnjama, utvrdiće u narednom periodu istražni organi.

-Istražujemo gdje se trenutno nalazi ovaj restoran, postoje određene indicije- dodao je v.d. direktora Akvane, koji je na ovu funkciju došao nakon što je na izborima pobijedio Draško Stanivuković.

Od propusta bivše uprave tu je i ignorisanje opomena pred tužbu i pa se sada plaćaju i kamate.

-Sa određenim pravnim subjektima uspjeli smo postići dogovor, ali toga ima još mnogo- navodi Vukajlović.

Zanimljiv je i prepis fakture iz 2018. godine o hitnoj nabavci klima za kancelarije u Akvani.

-Radilo se o hitnoj nabavci klima koje su plaćene 1.700 maraka. Kada sam postavio pitanje gdje su te klime, jer nisu ni postavljene bile u kancelarijama, odjednom su se pojavile neotpakovane u skladišu- rekao je Vukajlović.

Posebno je kako ističe Vukajlović, zanimljivo da je njegov prethodnik Vedran Mitrović na sve sudske sporove slao pravnika, izuzev onog višemilionskog sa firmom „Novoteks“, gdje je odlazio sam.

Mitrović: Sve sam radio u skladu sa zakonom

Vedran Mitrović, bivši direktor Akvane
Vedran Mitrović, bivši direktor Akvane

Vedran Mitrović, smijenjeni direktor Akvane, izjavio je da je sve radio u skladu sa zakonom.

-Sve ovo što se trenutno radi jeste kriminalizacija mene i svega onoga što sam radio prilikom obavljanja funkcije direktora JP Akvana i to zarad jeftinih političkih poena. Pod ogromnim pritiskom i terorom je i moja porodica pa sam pravdu morao potražiti sudskim putem- izjavio je Mitrović.

On je istakao da je dolaskom na mjesto direktora Akvane naslijedio dug od oko sedam miliona maraka, te da je smanjio broj radnika u preduzeću sa 98 na 61 zaposlenog.

Posebno je izdvojio da ga je na mjestu direktora zadesila velika poplava koja je pogodila Banjaluku 2014. godine, od koje je preduzeće, a posebno Gradski olimpijski bazen (GOB) imalo direktne štete u visini od 300.000 maraka, a indirektne od pola miliona maraka.

-Nijednu marku nismo dobili od tadašnjeg gradonačelnika Slobodana Gavranovića, ali smo uspjeli vlastitim snagama srediti stanje i izvući bazen da ponovo radi- podsjetio je Mitrović.

On je podsjetio da je godišnji grant od grada za preduzeće Akvana bio od 900.000- 950.000 maraka što je bilo dovoljno za tekuće obaveze, odnosno plate radnicima, doprinose, struju, grijanje i slično, ali ne i za investicije.

Odbacuje sve optužbe kako za nepotrebno plaćanje lifta u restoranu za koji kaže da je radio ketering za radnike u određenim firmama i kada je bio zatvoren za građane, tako i za ekspres restoran za koji kaže da je takođe bio devastiran tokom poplava, jer je napravljen od iverice.

Mitrović ističe i da nikada niko nije koristio ugostiteljske usluge u restoranu JP „Akvana“, a da nije platio iste, te je optužbe na ovaj račun ocijenio lažnim.

-Radio sam svoj posao po zakonu, a novoj upravi ostavio sam u amanet i riješen spor sa italijanskom kompanijom „Alcvanger“ u vrijednosti od pet miliona maraka, pa se oko toga ne moraju brinuti- dodao je Mitrović. Podsjetio je i da je odmah po dolasku na mjesto direktora prodao službeni auto i vozio svoj lični.

Bivši direktor Akvane izjavio je da se većina duga ovog preduća odnosi na troškove amortizacije koji iznose oko 5,5 miliona maraka, a da su na drugom mjestu dugovanja prema firmi „Novoteks“. Dug od 400.000 maraka odnosi se na struju i on je u reprogramu, 260.000 maraka su porezi i doprinosi radnicima, a oko 150.000 maraka preduzeće duguje banjalučkom Vodovodu.

-Imali smo puno toga u planu. Pred završetak je dovedeno novo investiranje, odnosno proširenje akvaparka, kako sa novim sadržajima, tako i vodene površine, ali pandemija nas je presjekla. Zajedno sa Vladom RS ušli smo u projekat rekonstrukcije, ali do toga iz poznatih razloga nije došlo. Planirali smo i otvaranje ljetne bašte prema Aleji, ali nažalost aktuelna situacija sa virusom korona u tome nas je spriječila- naveo je Mitrović.

Bivši direktor Akvane dodao je i da je zbog nezakonite smjene u zakonskom roku predao tužbu nadležnom sudu, a podnio je i nekoliko tužbi zbog iznesenih kleveta.

Konačna odluka o sudbini akvaparka na Okružnom privrednom sudu u Banjaluci

 Firma Novoteks poseban je kamen oko vrata već do pola potopljenoj Akvani.

Naime, godinama unazad Novoteks je bio jedan od glavnih dobavljača za sve i svašta, tačnije hranu, piće i pelet, a kako računi nisu plaćani, dugovi su dostigli cifru od blizu tri miliona maraka.

Dugovi su nesporni, a Novoteks sada traži svoje pare.

Kako je došlo do dugova zna se vrlo dobro, a to je očigledno nesavesno poslovanje prethodnih uprava.

Dugovi su dakle nesporni, a firma Novoteks sada traži svoj novac i preti blokadom imovine Akvane.

U Prijedlogu za izvršenje koji je u posjedu portala Gerila od izvršenika JP „Aquana vodeni park“ d.o.o. Banjaluka traži se zapljena sredstava sa transakcionih računa ovog preduzeća.

-Dana 25. decembra 2018. godine održano je pripremno ročište pred Okružnim privrednim sudom broj predmeta 57 0 Ps 126327 18 Ps na kom ročištu je uređeni tužbeni zahtjev, a ujedno je postignut dogovor, te su parnične stranke zaključile sudsko poravnanje na način da se tuženi, sada izvršenik, obavezao da izvrši plaćanje predmetne obaveze u četiri mjesečne rate i to tako da prva rata dospijeva za naplatu 15. januara 2019. godine u iznosu od 1.118.569,36 KM (u navedeni iznos računaju se troškovi parničnog postupka u iznosu od 10.938 KM, te 262.804,65 KM koji se odnose na obračunatu zateznu kamatu na neplaćene račune zaključno sa 22. novembrom 2018. godine i dio glavnog duga u iznosu od 844.826,71 KM) uz koju ratu je tuženi dužan platiti i zakonsku zateznu kamatu obračunatu na iznos glavnog duga od 844.826, 71 KM, počev od 23. novembra 2018. godine do momenta isplate. Druga rata dospijeva na naplatu 15. februara 2019. godine  u iznosu od 372.856, 45 KM (u navedeni iznos računaju se iznos od 104.595,77 KM i na ime dijela glavnog duga iznos od 268.260,68 KM) uz koju je tuženi dužan platiti i zakonsku zateznu kamatu koju će sam obračunati na preostali iznos glavnog duga počev od 23. novembra 2018. godine do momenta isplate, te kamatu na plaćene računeu iznosu od 104.595,77 KM počev od 26. juna 2018. godine do momenta isplate. Treća rata dospijeva za naplatu 15. marta 2019. godine u iznosu od 372.856, 45 KM uz zateznu kamatu.

U zapisniku dostavljenom Okružnom privrednom sudu u Banjaluci konstatovano je da u slučaju da Akvana ne isplati dvije uzastopne mjesečne rate, na naplatu dospijeva cijeli dug, te će se tuženi, sada izvršenik, obavezati da tužiocu na ime duga, a prema uređenom tužbenom zahtjevu za isporučenu robu isplati iznos od 1,8 miliona sa zakonskom kamatom.

U rubrici „Predmet i sredstvo izvršenja“ zatraženo je izvršenje na nepokretnostima Akvane označenim pod k.č. broj 820/3 upisane u ZK broj 11670 k.o. Banjaluka i k.č. broj 1706 upisane u PL broj 1539/1 k.o. Banjaluka 6, odnosno zemljištu na kojem se nalazi akvapark.

Novo Milaković, vlasnik „Novoteksa“ izjavio je za Gerilu da već dvije godine ima pravosnažnu presudu o isplati milionskog dugovanja, te da je odlučio da konačno naplati sve.

-Mene ne interesuje politika, već isključivo ekonomija- kratko je istakao vlasnik „Novoteksa“.

„Nisu pokazali ni želju“

Stojan Vukajlović, pravni zastupnik firme Novotekst izjavio je da je pokrenut prijedlog za izvršenje kako bi se obezbijedila potraživanja povjerioca, odnosno firme Novoteks.

-Iako je evidentno da postoji Odluka skupštine Grada Banjaluka kojom se preduzeću Akvana daju garancije u svrhu dizanja kredita u iznosu od 2,7 miliona maraka, a kako bi ovo preduzeće na taj način moglo servisirati dio dugovanja i ući u normalno poslovanje, moj klijent jasno vidi da aktuelni gradonačelnik neće da provede tu odluku Skupštine- izjavio je advokat Vukajlović.

Foto: Odluka skupštine Grada iz septembra 2020. godine

Objašnjava da je neprovođenje odluka skupštine krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, dodavši kako ne vidi šta je cilj svega od strane nove gradske uprave.

-Mi smo u cilju pravne zaštite morali blagovremeno djelovati i izvršiti blokadu imovine Akvane. Novoteksu nije cilj imovina, već naplata milionskog dugovanja, novca bez kojeg ova firma dolazi u problem funkcionisanja. Dakle, ukoliko Akvana isplati sav dug sa kamatama, Novoteks će obustaviti izvršni postupak- rekao je advokat Vukajlović.

Dodaje da iz Grada i Akvane nisu pokazali ni dobru volju u pravcu izmirenja dugovanja.

Gradska uprava će spasiti Akvanu“

Odlično obaviješteni sagovornik iz Kabineta gradonačelnika Draška Stanivukovića izjavio je da Grad neće ostaviti na cjedilu Akvanu, te da će učiniti sve da se ovo preduzeće spasi.

-Za Akvanu postoji nekoliko rješenja, a u narednom periodu vidjećemo koje je najprihvatljivije. Svakako ćemo učiniti sve da spasimo Akvanu- izjavio je sagovornik Gerile iz Gradske uprave.

Gerila saznaje da će se u narednom periodu otkriti još nezakonitih radnji koje su ovo banjalučko preduzeće dovele do ruba propasti, te da će protiv odgovornih biti podnesene krivične prijave.

Comments (1)

  1. Kakvi lopovi. Uniste Akvanu da bi dosli do atraktivnih KČ-ova. Postoji informacija o tome kako su BL “neimari” podijelili KČ-ove.
    Ne treba to spasavati vec pustiti niz vodu. Nek se vidi kako su radili. Kaze bivsi direktor da je radio po zakonu a dugovi preko 10 milipna KM. Jel ovo vic?
    Jos ih zastupa krimos vukajlovic???

Ostavite komentar