EKONOMIJANOVOSTI

Mali akcionari „Banjalučke pivare“ pravdu traže u Strazburu, tvrde da su oštećeni za 22 miliona KM

Nakon što ih je izdalo domaće pravosuđe, mali akcionari „Banjalučke pivare“ odlučili su da pravdu potraže pred Evropskim sudom pravde u Strazburu gdje će tužiti BiH, odnosno Republiku Srpsku, zbog, kako su naveli, višemilionske pljačke koja je ostala nekažnjena.

Banjalucka pivara, pivara Banjaluka

Ovo je za Gerila.info potvrdila predsjednica Udruženja malih akcionara „Spas Pivare“ Neda Kuzmanović.

Opljačkala nas je i bivša i sadašnja vlast. Sve istrage koje smo tražili zbog milionske pljačke naših akcija u međuvremenu su obustavljene, tako da nemamo drugog izbora već da pravdu potražimo pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Advokata imamo, tako da će u narednom periodu kompletna dokumentacija biti upućena za Strazbur- istakla je Kuzmanovićeva.

Navodi da je prikupljeno na stotine materijalnih dokaza, te da zvuči nestvarno da niko od domaćih, policijskih i pravosudnih institucija nije utvrdio kriminal, niti procesuirao odgovorne.

-Ovo samo govori da su svi učestvovali u pljački vlastitog naroda i da su svi uvezani- navela je Kuzmanovićeva.

Dodaje kako je od malih akcionara opljačkano tačno 18.197.317 akcija.

-To su akcije za koje smo mi tokom našeg radnog staža kupovali odvajajući od plata, a oni su ih ukrali preko noći raznim mahinacijama. Niko nije odgovarao, ali mi se nećemo predati, jer idemo do kraja- izjavila je Kuzmanovićeva.

Podsjetila je da se u međuvremenu obraćala na brojne adrese, ali da se niko nije udostojio ni da odgovori.

-Pisala sam i Miloradu Dodiku kao premijeru i kao predsjedniku RS, nije odgovorio. Pisali smo i Željki Cvijanović, kao predsjednici RS i Radovanu Viškoviću kao predsjedniku Vlade RS. Niko se nije udostojio ni da nam odgovori- podsjetila je predsjednica Udruženja malih akcionara „Spas Pivare“ Neda Kuzmanović.

Ona je objasnila da je višemilionska pljačka nekadašnjeg banjalučkog giganta obavljena tako što su novi vlasnici, nakon privatizacije veći dio kapitala preduzeća prebacili na račune na Kajmanskim ostrvima, gdje je bilo sjedište kupca, odnosno firme Altima, jednog od bivših većinskih vlasnika preduzeća.

Prema riječima Kuzmanovićeve, 2005. godine vrijednost pivare bila je 65 miliona maraka, da bi se samo nekoliko godina kasnije svela na tek pet miliona maraka.

U Pivari su kako tvrdi Kuzmanovićeva, male akcionare prvo prevarili tako što su učešće malih akcionara koje je iznosilo 36 odsto, smanjili na 28 odsto na račun otpisa dugovanja, da bi i nakon toka Pivara godinama poslovala u gubitku.

-Bivši radnici Banjalučke pivare danas umiru gladni, a imaju kapital, ovo je bruka i sramota, jer su nas opljačkali naši ljudi. Tužno je da borci, ratni invalidi i svi oni koji imaju akcije u Pivari ne mogu da dobiju ono što im pripada- izjavila je predsjednica Udruženja malih akcionara.

Obustavljena istraga

Udruženje malih akcionara „Spas Pivare“ 2015.  godine podnijelo je tadašnjem Specijalnom tužilastvu Republike Srpske krivičnu prijavu protiv „Altima Global Special Fund LTD“ sa sjedištem na Kajmakanskim ostrvima i „Altima UK Value Investment Limted“ sa sjedištem takođe na Kajmakanskim ostrvima i Nikolasa Penija za nezakonito poslovanje i pranje novca.

Akcionari su u prijavi naveli da su ih vlasnici oštetili za 22 miliona KM, tako što su veći dio kapitala preduzeća prebacivali na račune na Kajmanskim ostrvima, gdje je sjedište firme „Altima“ jednog od sada već bivših većinskih vlasnika, a pivaru doveli do propasti.

Specijalno tužilaštvo RS, nakon što je analiziralo krivičnu prijavu, odlučilo je da cijeli slučaj 17. avgusta 2015. godine prebaci u Sarajevo. Predmet je dvije godine stajao u Tužilaštvu BIH. I državno tužilaštvo je analiziralo sve ono što su mali akcionari naveli u prijavi i odlučili da to nije u njihovoj nadležnosti.

Predmet su vratili ponovo u Banjaluku. Tačnije, na adresu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala smatrajući da se radi o krivičnim dijelima iz  nadležnosti Republičkog javnog tužilaštva. Zaključili su da se radi o krivičnim djelima zloupotrebe ovlašćenja u privredi, nesavjesnog poslovanja, pranja novca, zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja i nesavjesnog rada u službi.

Zanimljivo je da je Republičko javno tužilaštvo predmet prvobitno prebacilo Tužilaštvu BIH smatrajući da to nije u njihov nadležnosti. Nakon što im je predmet ponovo vraćen ipak su odlučili da se pozabave Banjalučkom pivarom, ali su samo zaključili da neće sprovoditi istragu. Naprasno su donijeli odluku da u podnesenim prijavama, pratećoj dokumenatciji i prikupljenim obavještenjima nema osnova sumnje da su prijavljeni počinili navedena krivična djela.

– U postupku razmatranja osnovanosti navoda podnesene prijave kojima se, između ostalog, ukazuje na određene nepravilnosti, odnosno nezakonite radnje koje su navodno počinili „Altima Global Special Fund LTD“ sa sjedištem na Kajmakanskim ostrvima i „Altima UK Value Investment Limted“ sa sjedištem na Kajmakanskim ostrvima, Nikolas Peni i NN lica, odnosno za koje podnosilac prijave pretpostavlja da su isti počinili, nesporno ukazuje da su izneseni samo paušalni i neargumentovani zaključci, bez konkretnih opisa radnji kojim bi se potkrijepile navedene tvrdnje – navedeno je u naredbi o obustavljanju istrage Republičkog javnog tužilaštva.

GERILA.info

Comment here