Brčko distrikt- povećanje plata radnicima u javnom sektoru

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Plate u javnom sektoru u Distriktu Brčko biće povećane, saznaje Gerila. Info. Prema našim saznanjima, budžet za 2019. godinu neće biti usvojen dok se ovo pitanje ne riješi, a tako tvrde i neki od funkcionera u distriktu.

Brčko distrikt

Plate u javnom sektoru u Distriktu se kreću od 500 do 3,5 hiljade maraka. U posljednjih nekoliko godina nije bilo povećanja plata radnicima koji plate primaju iz gradske kase, a i to bi se uskoro trebalo mijenjati.

Prvi čovjek grada kaže da postoji inicijativa da se ne ide na usvajanje budžeta za narednu godinu dok se ne usvoji nacrt zakona o platama, kako bi se plate ujednačile.

 “Ono što nam je bio jedan od zadataka uz ovaj princip za isti ili sličan posao jeste i prije svega, istina podizanje plata za onaj najniži, najniže kategorije jer mi imamo danas situaciju da su najniža primanja u Distriktu Brčko čak i ispod onih na koje se mogu uplatiti doprinosi za PIO i tu definitivno nešto treba uraditi”, izjavio je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

On je podsjetio da se plate u Distriktu dugi niz godina unazad nisu povećavale te da Brčko kaska i za entitetima, kada su nadoknade za rad u pitanju.

Naveo je da budžet distrikta može podnijeti povećanje plata u javnom sektoru što bi se pozitivno odrazilo i na opštu kupovnu moć te  na stanje u ekonomiji uopšte.

Povećanje plate u javnoj upravi znači da će se plate povećati i članovima Vlade i Skupštine, što neki poslanici iz vladajuće većine, smatraju nepotrebnim.

 “Što se tiče mene lično i kluba kom ja pripadam, mi nismo za neko značajno povečanje plata, pogotovu ne plata nama poslanicima I ja mogu reći za sebe sigurno da neću dići ruku za bilo kakvo povećanje plata poslanicima u Skupštini Brčko Distrikta”, rekao je poslanik SNSD-a u Skupštini Brčko distrikta Željko Antić.

Zbog povećanja povećanja plata podijeljena je i javnost u distriktu. Prosvjetari i radnici u drugim branšama kontinurano traže povećanje plata.

Oni sa slabijim primanjima govore da je radnicima u administraciji plata mnogo veća nego što svojim radom zaslužuju i da se mora smanjiti disbalans između plata u javnom i realnom sektoru, tako da je i golim okom vidljiv socjalni disbalans.