EKONOMIJANOVOSTI

Autoputevi RS raspisali tender od nevjerovatnih 1,35 milijardi KM

Autoputevi Republike Srpske danas su raspisali tender u vrijednosti nevjerovatnih 1,35 milijardi KM, bez PDV-a, za izgradnju tri dionice autoputa, koje vode od Vukosavlja prema granici sa Srbijom.

Poziv je podijeljen u tri lota:
– Prvi lot odnosi se na dionicu od Brčkog do Vukosavlja, vrijednosti 600 miliona KM
– Drugi lot dionica Brčko- Bijeljina, vrijednosti  310 miliona KM
– Treći lot dionica autoputa od Bijeljine do Rače, vrijednost 440 miliona KM.

Prema tenderskoj dokumentaciji, ove tri dionice ukupno su dugačke 70 kilometara, što ovo predstavlja jednim od najskupljih autoputeva u svijetu, sa vrijednosti od oko 20 miliona KM po jednom kilometru.

Primjera radi, 72 kilometra autoputa Banjaluka-Doboj, koštalo je Republiku Srpsku 402 miliona evra.

Izgradnja 32 kilometra autoputa od Klašnica do Gradiške, do sada je građane koštalo oko 330 miliona KM.

U današnjem pozivu je navedeno da je prva dionica dužine 33 kilometra, druga dionica dužine 17, a treća dionica je dužine 20 kilometara.

Kako navode u Autoputevima Republike Srpske „svrha projekta je da se omogući bolje povezivanje mreže autoputeva unutar Republike Srpske, uključujući i povezivanje sa Republikom Srbijom, zatim razvoj lokalnih zajednica, kao i razvoj lokalne i regionalne ekonomije“.

Početak projekta je u zoni Modriče, to jeste opštini Vukosavlje, odnosno predstavlja planiranu obilaznicu oko Vukosavlja, kao sastavni dio Koridora Vc, dok je završetak na administrativnoj granici sa Republikom Srbijom.

Kriterijum za dodjelu ugovora je ekonomski najpovoljnija ponuda sa dva potkriterijuma i to cijena 99% i garantni rok 1%.

Rok za predaju ponuda „Autoputevima“ 25. septembar.

Kako Gerila saznaje u “JP Autoputevi Republike Srpske”,  projekat će biti finansiran putem kredita koje ovo preduzeće namjerava podići, a garanciju za otplatu kredita daće Vlada RS.

Gerila.info

Comment here