DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Žurnal: Napadi na novinare su napadi na slobodu govora!

Redakcija portala Žurnal.info je na današnjoj pres konferenciji, održanoj ispred firme Bosnaplast, najavila  podnošenje krivične prijave protiv predsjednika OO SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira koji je napao fotoreportera ove redakcije Adija Kebu i tom prilikom mu oštetio fotoaparat.

Podsjećamo, fotograf Kebo je bio na radnom zadatku i fotografisao ulaz u Bosnaplast, Ćesirovu firmu, o čijem poslovanju je ovaj portal već pisao. Ćesir je tada izaao iz kruga firme i na javnoj površini napao fotografa i tom prilikom mu prvo oteo a potom i oštetio fotoaparat, u čemu mu je pomogao i njegov sin. Fotoaparat je Ćesir vratio tek kada je Kebo izvadio mobilni telefon sa namjerom da zbog otuđivanja opreme nazove policiju.

Fizički napad na fotoreportera magazina Žurnal Adia Kebu ali i sve učestalije sprječavanje novinara da obavljaju svoj posao izvještavanja građana o događajima, direktni je napad  na slobodu govora ali je i direktno ugrožavanje prava građana BiH na istinitu i pravovremenu informaciju. Poražavajuća je reakcija institucija za provedbu zakona u slučaju fizičkog napada Huse Ćesira, predsjednika OO SDA Novi Grad gdje umjesto da nasilnika žurno procesuiraju, policijsko-pravosudni aparat u Kantonu Sarajevo svoje djelovanje je usmjerio prema žrtvi ovoga gnusnog čina“, poručuju iz portala Žurnal.

 

Fotoreporteru Žurnala, Adiju Kebi upućen je poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo ‘’Neovlašćeno optičko snimanje’’ iz člana 189. Krivičnog zakona FBiH.

Ovo nije jedini primjer napada i ugrožavanja rada. U proteklih godinu dana nebrojeno puta smo bili meta od strane kako pravosudnih institucija, tako i političkih partija i njihovih predstavnika. Reagovali smo i ukazivali na neophodnost ozbiljnog djelovanja nadležnih institucija u kažnjavanju počinioca napada na novinare. Rezultat njihove neaktivnosti ili nedovoljno ozbiljnog pristupa ovom sve očitijem problemu, rezultira sve učestalijim napadima i otvorenom sprječavanju medija u izvještavanju”, ističe Eldin Karić izvršni direktor CRMA-e i urednik Žurnala.

Novinarima se obratio i Selvedin Avdić, urednik Žurnala, koji se osvrnuo na jučerašnju reakciju Huse Ćesira na ovaj napad.

“Mi nemamo povjerenje u naše pravosuđe, ali ćemo ipak podnijeti tužbu protiv Ćesira”, rekao je Avdić.

Za vrijeme trajanja pres konferencije dogodio se i skandal jer je okupljenim predstavnicima medija prišao i verbalno vrijeđao Senad Sućeska, bivši borac Armije RBiH i, kako kaže, zlatni ljiljan i član SDA.

Ne d'o vam Bog da vam sazovem jurišnike, znaš gdje biste bili, u p***  m***“, rekao je, između ostalog, Sućeska.

Zbog svega navedenog Redakcija Žurnala apeluje i traži da:

  • Institucije za provođenje zakona procesuiraju one koji su napali kolegu Adija Kebu dok je obavljao svoj zadatak;
  • Stranka demokratske akcije javno osudi i sankcioniše svog člana i predsjednika OO SDA Novi grad;
  • Javno izvinjenje od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je svojom neodmjerenom izjavom proglasio novinare legitimnom metom za napad;
  • Bojkot medijskih obraćanja i aktivnosti predstavnika SDA, dok se ne ispune navedeni uslovi.

Bez obzira na sve napade i prijetnje kojima su izloženi novinari, Redakcija Žurnala obavještava javnost da neće odustati i da će još jačim intezitetom nastaviti sa objavama istraživačkih priča o korupciji i najtežim oblicima kriminala.

Ćesirovo brutalno ponašanje osudile su mnogobrojne institucije, mediji, ambasade i organizacije. Jedino je predsjednik SDA Bakir Izetbegović opravdao ovo ponašanje rekavši kako Ćesir nije napao čovjeka, već kameru.

Comment here