DRUŠTVOEKONOMIJANASLOVNA

Zora Vidović odlučuje o uvođenju fiskalnih računa u skupštinski restoran

Apsurdno je ali u Narodnoj skupštini se i dalje vijeća o tome da li u skupštinskom restoranu korisnik usluge treba ili ne treba da dobije fiskalni račun. Zora Vidović je doslovno rekla da će, ukoliko poslanici tako smatraju, ubuduće biti obavezno izdavanje fiskalnih računa kao da to zakon godinama već ne reguliše.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović najavila je da će u skupštinskom restoranu ubuduće biti obavezno izdavanje fiskalnih računa. Priču o tome da narodni poslanici raspravljaju o poreskoj politici i kaznama za one koji ne izdaju račune a da istovremeno piju i jedu u restoranu koji je od sale u kojoj raspravljaju udaljen desetak metara a u kojem s ne izdaju nikakvi računi prva je objavila Gerila polovinom marta. Narodna skupština Republike Srpske raspravljala je tada o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama. Tako su poslanici raspravljali o tome ko izdaje fiskalne račune, na koji način Poreska uprava Republike Srpske radi svoj posao, koga kažnjava a koga ne, ko mora da poštuje sve zakone a čije firme ne izdaju nikakve račune i Poreskoj upravi duguju milionske iznose po osnovu poreza.

“Ako mislite da tako treba da bude od sada će da budu izdavani fiskalni računi u restoranu i Poreska uprava će doći i kontrolisaće sve i ako ne bude po zakonu restoran će biti zatvoren. Ako vi smatrate da tako treba da bude ali onda morate plaćati ono što pojedete i popijete u restoranu a ne da sve ide na klubove kao do sada jer ako se račun izda onda mora i da se plati.”- rekla je danas u NSRS Zora Vidović ministar finansija Republike Srpske.

Međutim, pojedini posalanici tvrde da i kada sami odmah plate ono što konzumiraju u skupštinskom restoranu ne dobiju fiskalni račun.

“Ja nikada nisam pisao račun na klub i uvijek sam izvadio novčanik i platio na licu mjesta. Nemojte da branite ono što je neodbranjivo. Desetak godina sam ovdje i nikada nisam rekao pišite na klub i uvijek sam platio sam i nikada nisam dobio račun.”– rekao je poslanik SDS-a Tomica Stojanović.

 

Comment here