DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Zbogom ministri, nije da vas žalimo

Dane Malešević ministar prosvjete Republike Srpske danas će da postane bivši. Tako je bar najavljeno a očekuje se da postane zvanično nakon sjednice Vlade RS koja je zakazana za 14 časova. Pored Maleševića, saznajemo, vrlo lako bi bivši mogao da postane i Neđo Trninić ministar saobraćaja i veza Republike Srpske. Obojica su ministri DNS-a. Malešević će, navodno, biti smjenjen jer je odbio da smjenjuje “mangupe” u svom ministarstvu za koje je procjenjeno da nisu opravdali svoju ulogu na proteklim izborima. Pik na ministra saobraćaja Neđu Trninića, Milorad Dodik ima još od maja ove godine zbog previranja na lokalnom nivou u Bratuncu gdje je Neđo Trninić prvi čovjek DNS-a. Milorad Dodik je još tada najavio da će Trninić biti smjenjen.

foto: Dane Malešević, srpskacafe

I Dane Malešević i Neđo Trninić dio su stranačke igre i obojica su, uostalom kao i većina ministara i direktora javnih preduzeća, pristali da budu imenovani pod istim uslovima pod kojima ih sada smjenjuju. Samo na osnovu stranačke pripadnosti.

“I te direktore, i ljude, i članove partija koji su pristali svjesno na takvu vrstu odnosa sa partijom na vlasti i koji su svjesno i dobrovoljno bili dio toga. Sa druge strane imamo jasnu poruku: ako ste dobar poslušnik i disciplinovan partijski vojnik  onda su vam otvorena sva vrata i onda imate na raspolaganju sve mogućnosti. Ukoliko odbijete poslušnost svojoj političkoj partiji koja vas je i dovela na to mjesto praktično ste ucjenjeni i morate odstupiti. O tome ne odlučuju ni stručnost ni znanje ni rezultati već uglavnom šefovi političkih partija.”- rekla je nedavno politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić u tekstu Gerila info “Srpska u raljama partokratije”.

Ono što je poražavajuće jeste to da se ministri smjenjuju tek kada neko procijeni da nisu bili dovoljno lojalni vladajućoj koaliciji i da je to jedini razlog smjene.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske, nije aktuelitzovala pitanje smjene Daneta Maleševića zbog kupovine luksuznog službenog vozila vrijednog 115 000 maraka. Ta kupovina izazvala je negodovanje javnosti i proteste na ulicama Banjaluke ali to nikoga ni u Vladi ni u Palati Republike nije potreslo i Maleševića niko nije pitao za odgovornost. Malešević Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović nije bio kriv kada je objavljeno da je zatvoreno 15 područnih škola u Republici Srpskoj kao i da se broj učenika prvih razreda osnovnih škola i studenata iz godine u godinu smanjuje (niko ne traži odgovornost ni ministra porodice, omladine i sporta kao ni predsjednika Vlade), kao ni kada su mediji u nekoliko navrata izvještavali o očajnom stanju u kojem se nalaze škole u Republici Srpskoj. Dane Malešević postao je kriv tek kada je (navodno) izdao interese vladajuće koalicije.

foto: lista kandidata, e Trafika

U odbranu Daneta Maleševića stao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je Maleševićev stranački kolega ali i vrlo prisan partner vodećih ljudi SNSD-a. Čubrilovićevo stajanje na stranu Maleševića ipak je logično jer Maleševićevu smjenu niko nije tražio ni kada je u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi prije dvije godine posao pedagoga dobila snaha predsjednika skupštine a bez posla su na istom konkursu ostali kandidati sa mnogo boljim prosjekom sa fakulteta.

 

 

 

Comment here