DRUŠTVONASLOVNA

Zbog ubistva Slaviše Krunića odgođena sjednica NSRS

Vanredni Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske donio je odluku da nastavak zasjedanja četvrte redovne sjednice parlamenta bude odgođen do sutra a da prije eventualnog nastavka bude održana još jedna sjednica Kolegijuma ujutro u pola deset poslije koje bi trebalo da bude poznato hoće li biti posebne sjednice o stanju bezbjednosti u Republici Srpskoj.

Jutros prije početka nastavka zasjedanja poslanici PDP-a su zbog ubistva Slaviše Krunića tražili jednočasovnu pauzu a nakon nje odlučeno je da se održi vanredna sjednica Kolegijuma.

Opozicija traži i da dvije naredne tačke dnevnog reda Zakon o javnom redu i miru i Zakon o oružju i municiji budu premješteni i da se o njima ne raspravlja sada zbog novonastale situacije, ubistva vlasnika Sector Security ali i policajca u Prijedoru.

“Kolegijum NSRS osudjuje dogadjaje u Prijedoru i Glamočanima izražavamo saučešće porodicama poginulih i tražimo da se što prije razriješi slučaj ubistva u Laktašima.”– rekao je nakon sjednice Kolegijuma Nedeljko Čubrilović.

Svi klubovi poslanika su jedisntveni i svi traže hitno razriješenje ubistva Slaviše Krunića.

U SDS-u traže da skupštini hitno bude dostavljena iscrpna informacija o ubistvima i u Prijedoru i u Laktašima a ne prihvataju odugovlačenje sa posebnom sjednicom.

“Bezbjednost u RS nije pogoršana nego se izmakla kontroli. Nedopustivo je da policija ima neka saznanja a da ne može zaštititi čovjeka kao što je gospodin Krunić Vidječete da postoje neka saznanja o kojima ja naravno ne mogu da govorim…”-rekao je poslanik SDS-a Miladin Stanić i napomenuo da je Krunić u najmanju ruku bio neistomišljenik vlasti u Republici Srpskoj.

Izražavamo veliku zabrinutost zbog ovoga što se dešava u posljednje vrijeme i RS i tražimo da institucije koje su nadležne, prije svega MUP i tužilaštvo brzo i hitno privedu izvršioce ovih zločina pravdi i zakonu.”-rekao je poslanik PDP-a Perica Bundalo i dodao da se boji da ulazimo u period u kojem će ovakva situacija postati vrlo opterećujuća za sve u Republici Srpskoj.

Igor Žunić, poslanik SNSD-a ne smatra da je bezbjednosna situacija pogoršana i da je osjećaj bezbjednosti subjektivan. Žunić je izrazio saučešće porodicama ubijenih i očekuje da institucija urade svoj posao.

” Ja mislim da gradjani u RS mogu da se osjećaju bezbjedno s tim da postoje dogadjaji koji uznemire gradjane. Ja mislim da su institucije te koje treba da što efikasnije te dogadjaje riješe da bi se gradjani osjećali još bezbjednije.”– rekao je poslanik SNSD-a.

Nastavak zasjedanja zakazan je za srijedu u 10 časova. U 9:30 počeće još jedna sjednica Kolegijuma. Slaviša Krunić ubijen je u ponedeljak naveče u Jablanu u Trnu nadomak svog imanja. Sa njim je ubijen i njegov pratilac a vozač je teško ranjen. Na mjestu napada pronađeno je još jedno mrtvo tijelo za koje se sumnja da je jedan od napadača a riječ je o Željku Kovačeviću koji je od ranije poznat policiji po vršenju krivičnih djela.

 

 

Comment here