Zbog najave Luke Petrovića i Radovana Viškovića najava protesta

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Poslanici PDP-a Jelena Trivić i Draško Stanivuković predali su danas u policijsku stanicu Centar u Banjaluci zahtjev za odobrenjem protesta koji su najavili za petak na trgu Krajine. Poslanici PDP-a i poslanik Nebojša Vukanović protest žele da organizuju zbog najave Luke Petrovića, prvog čovjeka Elektroprivrede Republike Srpske ali i predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića da će doći do povećanja cijene električne energije za domaćinstva u Republici Srpskoj.

Luka Petrović je prije nekoliko dana rekao da će od Regulatorne Komisije za energetiku tražiti da odobri povećanje cijene električne energije za one potrošače u Srpskoj koji mjesečno troše više struje od one granice koju postavi Elektroprivreda a da će ta granica biti 400 ili 500 kwh. Više struje od te granice zimi troši većina građana u Republici Srpskoj, naročito oni koji su iz različitih razloga prinuđeni da se griju na struju.

Gerila info je već objavila da predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković podržava zahtjev direktora Elektroprivrede i stranačkog kolege Luke Petrovića da građani koji potroše više električne energije o onoga što propiše Elektroprivreda plaćaju veću cijenu električne energije.

Radovan Višković napominje da svi oni građani koji struju troše za “osnovne životne potrebe” neće osjetiti poskupljenje. Višković nije pojasnio šta su to osnovne životne potrebe i ko treba da odluči šta su to osnove životne potrebe za koje struja može da se troši po regularnim cijenama. Višković tvrdi da se sve radi prema ranijem dogovoru njega kao predsjednika Vlade, Luke Petrovića kao direktora Elektroprivrede i resornog ministra.

“Elektroprivreda Republike Srpske je dobila zadatak od Vlade RS da izvrši i transformaciju i sanaciju svoga poslovanja. V.D. direktora gospodin Petrović i ministar Đokić su sedmično u kontaktu sa mnom po tom pitanju…Hoćemo da preslikamo srbijanski način. Srbija ima tri tarife. Ona potrošnja do, recimo, 500 kilovata ostaće ista cijena kao i danas. Što znači za socijalnu potrošnju, za one ljude koji struju koriste isključivo za osnovne životne potrebe. Potrošnja od 800 do recimo 1000 kilovata imaće drugu cijenu a ona preko 1000 imaće tržišnu cijenu. Ljudi koji koriste električnu energiju za zagrijavanje privatnih bazena ili nekih luksuznih radnji platiće električnu energiju po tržišnim cijenama. Građani RS oni koji koriste električnu energiju da zadovolje svoje osnovne potrebe za njih neće biti poskupljenja.”– rekao je u prošli petak predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

GERILA info