Vlada Srpske- kontinuitet Milorada Dodika

  • 31
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vladimir Kovačević

Prvi potez nove Vlade Republike Srpske bio je zahtjev skupštini da bude odobreno novo, nekoliko stotina miliona, teško kreditno zaduženje Srpske. Tako je nastavljena pogubna prraksa da se Republika Srpska mnogo zadužuje. Veći problem od pukog zaduživanja jeste da se novac koji se uzima od svjetskih kreditora gotovo u potpunosti koristi za javnu potrošnju a da izostaju održive investicije, one koje bi trebalo da omoguće veći broj novih radnih mjesta i opstanak entiteta.

Vladu Republike Srpske činiće kao i do sada šesnaest ministarstava a u raspodjeli resora ovaj put učestvovalo je šest političkih subjekata. DNS je prepolovljen a mandatar je zadovoljio i Marka Pavića i Nedeljka Čubrilovića. U Vladu su ušli i Ujedinjena Srpska i NDP Dragana Čavića. Utisak je da imena novih ministara i nisu, u pojedinim slučajevima, toliko bitna koliko je bitno da budu ispoštovani apetiti svih koalicionih partnera.

SNSD ima najviše ministarstava, osam, pa će ovaj put, najviše do sada, najveći dio odgovornosti za rezultate rada Vlade biti na ovoj stranci.

Radovan Višković novi je predsjednik Vlade ali opšti je utisak da će predsjednik Vlade u sjeni da bude Milorad Dodik. Štto i nije nikakva novina. Razlika je jedino u tome što je Dodik ovaj put odlučio i da fizički bude na vrhu Vlade. Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaće kabinet na šesnaestom spratu zgrade Vlade o čemu je, kao i troškovima opremanja i prilagođavanja prostora za te potrebe, Gerila već pisala.

Najveći upitnik nad glavom imaće radnici u prosvjeti i uopšte obrazovanje Republike Srpske. Resor prosvjete, kulture i obrazovanja je podjeljen. Prosvjetu i kulturu dobila je, utisak je zbog zadovoljavanja koalicionog sporazuma, Natalija Trivić iz Ujedinjene Srpske čiji brzi napredak u karijeri za sada završava u Vladi.

Obrazovanje je spojeno sa tehnološkim razvojem i njime će da upravlja Srđan Rajčević iz SNSD-a.

Najveću pobjedu izborom nove Vlade odnio je Dragan Lukač i njegovo ponovno imenovanje na mjesto ministra unutrašnjih poslova nakon svega što se izdešavalo u priči oko “Pravde za Davida” jasan je pokazatelj odnosa snaga na relaciji Lukač- Dodik.

Zanimljivo je to da pojedini opozicioni poslanici nisu uopšte glasali a pojedini su čak bili suzdržani na glasanju za Vladu i ministre.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović bio je jedan od rijetkih koji je kritikovao predloženi saziv. Za gerila info tvrdi da je jedino jasno da posttoji kontinuitet u tome da Vladu, bez obzira koje formalni mandatar, formira Milorad Dodik.

Vlada je napravljena po mjeri Milorada Dodika, jer je on i sastavljao, a tu su i ljudi koje je on još 2006. imenovao za ministre u svojoj Vladi poput Antona Kasipovića, Srebrenke Golić, Petra Đokića.. Dodik je najavio sjednicu kada će se birati Vlada, nakon sjednice SNSD-a. On, a ne Višković, izašao je pred novinare i rekao ko su ministri i svima je jasno da je Višković marioneta, a da će sve ključne odluke donositi Dodik. Zbog toga je i imenovao svog šefa Kabineta i čovjeka od najvećeg povjerenja Katana za novog generalnog sekretara Vlade, da bi mogao sve da kontroliše.
Petar Đokić je presuđen pravosnažno a nikad nije odležao kaznu, i nikako nije smio biti ministar. Ostavljanje Dragana Lukača takođe je velika provokacija koja je izazvala gnjev građana, i ove odluke govore koliko su Dodik i njegov režim bahati. Alen Šeranić je promijenio tri resora za pola godine, Natalija Trivić nema nikakve veze sa prosvjetom… Za neke ministre nismo nikad čuli, i jasno je da će ova Vlada biti jedna od najgorih, i da je poslušnost i lojalnost bila presudna, umjesto stručnosti, obrazovanja i sposobnosti.”- tvrdi Vukanović.

Davor Šešić, takođe poslanik SDS-a napominje da je je teško očekivati bilo šta novo jer nova imena ne znače nove snage.

“Iako je konstituisan novi saziv Vlade Republike Srpske, teško da se može reći da je riječ o novoj Vladi jer je veći dio starih ministara zadržao pozicije. Pošto i sam predsjednik Vlade ističe da je ovo Vlada kontinuiteta, teško je očekivati veće promjene u Republici Srpskoj. Nova zaduženja, odlazak mladih, stranačko zapošljavanje su samo dio onoga što možemo očekivati i u naredne četiri godine. Od novih ministara mozemo očekivati da rade ono što im stranački šefovi kažu, tako da ćemo imati već vidjeno.”-kaže Davor Šešić.

Karakteristika svih Vlada u prethodnih petnaestak godina u Republici Srpskoj jesu svakako ministri univerzalci. Nekoliko je imena koji su u posljednjih petnaestak godina sjedili u potpuno različitim ministarskim foteljama. U ovom sazivu ministri univerzalci su Anton Kasipović koji je ostao na čelu ministarstva pravde a nekada je bio ministar prosvjete i obrazovanja, Petar Đokić koji je ostao minisstar energetike i rudarstva a nekada je bio i ministar rada i boračko invalidske zaštite, Alen Šeranić koji je od prije nekoliko dana na čelu zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj. Šeranić je ministarsku karijeru počeo kao ministar nauke i tehnologije na zamjeni umjesto Jasmina Komića zatim tu poziciju objedinio sa ministarskom u ministarstvu prosvjete mijenjajući otjeranog Daneta Maleševića da bi završio kao ministar zdravlja. Za sada.

“Dobra stvar je što nećemo više slušati i gledati Mirjanića i Gluhakovića. Loša stvar je što ćemo i dalje gledati i slušati Lukača i Đokića. Dobra stvar je što više nemamo Bogdanića a loša je što ne znamo ko su nam najmanje tri ministra. Ova ministarska musaka rezulttat je koalicionog dogovora a ne potrebe da se nešto uradi ili promjeni. Uvjerren sam da bi neki ministri i znali i mogli ali sam isto tako siguran da im neće dati. Ako hoće, nova Vlada Srpske za pola godine može da nas uvjeri da nije ono šštto svi mislimo da jeste. Može da nam pokaže dda ministri nisu izabrani na osnovu toga kako se koji lider dogovorrio sa Dodikom. Ali, to je u suštini politika koja je ista gottovo dvije decenije i od toga nema ništa.”-rekao je za Gerila info novinar Goran Dakić.