DRUŠTVONASLOVNA

Vlada: Nema novca za besplatne udžbenike!

Za sada nema ništa od besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj. Tako nešto trenutno prosto nije moguće rekla je ministar prosvjete Republike Srpske Natalija Trivić jer sredstva za to nisu predviđena ovogodišnjim budžetom. Ništa do usvajanja budžeta za 2020. godinu rekla je resorni ministar a do tada treba napraviti nekoliko mjera koje bi olakšale pristup udžbenicima na jednostavniji način.

Foto: banjaluka.net
Foto: banjaluka.net

Nakon što smo zaprimili inicijativu građana kojom se traži uvođenje i obezbjedjenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola ministarstvo je pristupilo inicijativi da vidimo na koji način bi se moglo razmotriti to pitanje. Mi smo dobili informaciju da različite lokalne zajednice takođe izdvajaju besplatne udžbenike za odredjene kategorije djece. Ono što smo ustanovili jeste da se sa nekoliko različitih nivoa izdvajaju sredstva za  besplatne udžbenike. Vi znate da je ministarstvo budžetom za 2019. godinu za ove namjene planiralo sredstva u visini 980 000 maraka a našim proračunima smo utvrdili da bi ukupan iznos nabavke udžbenika za sve učenike osnovnih škola u RS iznosio oko 11 miliona maraka. “- rekla je ministar prosvjete Natalija Trivić.

U ministarstvu prosvjete podsjećaju da ovo ministarstvo od 2007. godine obezbjeđuje besplatne udžbenike za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola a da ministarstvo porodice obezbjeđuje besplatne udžbenike za odlične učenike iz višečlanih porodica od trećeg do devetog razreda.

Inicijativu je  sa 4600 potpisa predao banjalučanin Duško Tadić. O inicijativi bi trebalo da raspravlja Narodna skupština Republike Srpske ali je stav Vlade odnosno resornog ministarstva jasan. Novca za to za sada nema u budžetu.

Ono što je Ministar prosvjete i kulture danas saopštila za medije nije ništa negativno. Svi znamo da je budžet za ovu godinu usvojen i da trenutno nije planirano 11 miliona KM za udžbenike, ali ukoliko bude planiran rebalans budžeta za ovu godinu treba imati u vidu da besplatni udžbenici budu prva stavka za koju će se obezbijediti novac. Na kraju krajeva budžet za 2020. godinu se usvaja krajem decembra ove godine i već tad se mogu planirati udžbenici za SVAKOG OSNOVCA U REPUBLICI SRPSKOJ, a ne po nekim kategorijama! Nakon iduće sedmice kada i poslanici NSRS treba da daju svoje mišljenje, sve će nam biti bar malo jasnije… “, napisao je Tadić na svom FB profilu.

GERILA.info

Comment here