DRUŠTVONASLOVNA

Završeni protesti: epilog su prekinut koncert i hapšenja demonstranata!

Protest grupe Pravda za Davida i građana koji podržavaju grupu koji je počeo mirno u 18 časova na Trgu Krajine pretvorio se na kraju u totalni haos. Nakon govora Davora Dragičevića i Suzana Radanović, roditelja tragično stradalog Davida, Danijele Ratešić, aktiviste grupe Pravda za Davida, i Borisa Malagurskog, poznatog srpskog novinara i režisera, okupljeni demonstranti su se uputili u šetnju kroz centar grada do zgrade Vlade RS i RTRS-a, a potom do Narodne skupštine RS da bi došli na “Krašov” parking gdje je u 21 čas bio predviđen prednovogodišnji koncert Harisa Džinovića.
Oko hiljadu demonstranata je skandiralo protiv proslave Nove godine, da bi na kraju organizator odlučio da se koncert ne održi. Svoje nezadovoljstvo izrazio je i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić na društvenim mrežama.
Nakon toga demonstranti su otišli opet na Trg Krajine gdje je policija predvođenja Jedinicom za podršku razbila demonstrante i počela mnogobrojna hapšenja. Uhapšeni aktivisti su grupe PzD Danijela Ratešić i Sofija Grmuša.
Prema nezvaničnim informacijama Davor Dragičević je uhapšen večeras, ali novinarima na terenu je od strane policije rečeno da on ipak nije uhapšen. Pojedini mediji javljaju da je Davor ipak u bjekstvu i da se pretpostavlja da je otišao u smijeru Obilićeva. Novinarka Žana Gauk je objavila da su Suzana Radanović, Ivan Begić i Adam Šukalo sa još 20 pripadnika grupe PzD satjerani u kafić City i da se “boje za svoj život”, međutim kasnije je potvrđeno da su pušteni iz tog lokala.

retrospektiva:

Počeo je veliki protest “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci.

Večerašnji skup se organizuje u atmosferi velike napetosti s obzirom da je u utorak 25. decembra uhapšen Davor Dragičević a sa trga je uklonjeno “Davidovo srce” i ostala obilježja grupe. To je izazvalo sukobe građana sa policijom.

Od kada je grupa “Pravda za Davida” protjerana sa Trga Krajine svako veče se organizuju protestne šetnje ulicama Banjaluke.

Davor Dragičević je juče postavio uslove, među kojima su ostavke nadležnih i hapšenje odgovornih za ubistvo njegovog sina.

Davor Dragičević je prije protesta poručio da neće rušiti institucije Rerpublike Srpske. To neka rade oni koji dobijaju mandate, poručuje on.

Na Trgu Krajine se skupilo nekoliko hiljada građana.

Na mjestu okupljanja građana ponovo je iscrtano “Davidovo srce” i zapaljene svijeće.

Davor Dragičević poručuje da nazad nema gdje, na grob ne može, u kuću ne može, u Davidovu sobu ne može.

Poručuje da će odgovorne pravno srušiti. Postoji snimak otmice Davida Dragičevića.

Ističe da je 25.12. bio pokušaj ubistva njega, majke Suzane i nekih članova grupe.

Navodi da neće biti mira i dostaojanstva ukoliko policija i vlast budu napravili neki incident.

Ne bude li dobio ispunjenje zahtjeva, spustiće ruku i onda ga ne interesuje čitav svijet. Ono što će se poslije toga desiti odgovornost će snositi zločinci, kako ističe.

Skupu se obraća Suzana Radanović. Kaže da njihove riječi da je Davida ubila policija nisu bajka. Pita Dragana Lukača ko je toliko jak da ga štiti. Pita Milorada Dodika ko je toliko jak da će ići protiv svog naroda. Ističe da je za nju Lukač najveći krivac, čak i veći od ubice. On ne osjeća moralnu odgovornost, prema njoj. Napravio je greške: sramnu konferenciju na kojoj su Davida proglasili lopovom, narkomanom i ubicom. Druga greška: dolazak u njihovu kuću i laganje. Treća greška: u NSRS izjavljuje laži kojih se ne stidi, koje nije demantovao. Zadnja greška: 25.12. kad je poslao policiju na goloruk narod.

Navodi da moral i čast ne postoje kod naših političara. Ostaju na trgu i ne idu dok Lukač ne shvati šta su moral i čast. Prozvala je i Željku Cvijanović. Dok narod nema hljeba da jede njen sin se kocka, kako ističe. Prozvala je i Milorada Dodika za koga kaže da je htio spriječio bi sve ali ne smije od Lukača. Sve u državi pokreće Lukač, naglašava.

Ističe da vlast ruši republiku, truju narod, oni su mafija, kako kaže. Davida je ubila mafija. Da je neko običan ubio njeno dijete do sada bi bio u zatvoru.

Naglašava da je David znao šta ga čeka, nije bježao. Ne bi preboljela da je bio kukavica.

Najveći strah ima da će zaboraviti miris Davida, da će zaboraviti momenat kada ga ljubi, da će zaboraviti osjećaj dok miluje njegove dredove. Ubicama želi sve muke ovog svijeta.

Borite se za sebe, poručuje, ne može Davor sve sam. Sad ili nikad. Ovo je jedini momenat.

Građanima se obraća i Danijela Ratešić Došen iz grupe “Pravda za Davida”. Pita kome je “Davidovo srce” smetalo na trgu. Jasno je da im je smetalo zato što su na njegovom mjestu započeli zločin. Kaže da su građani ti koji se hapse a ubice i dalje slobodno hodaju gradom.

Okupljenim građanima se obraća i režiser Boris Malagurski. Ističe da oni koji ubijaju i zataškavaju ubistva ne dijele ljudske vrijednosti, oni ruše RS. Treba da ponavljamo tri rriječi dok ne postanu stvarnost: Pravda za Davida.

Davor Dragičević ističe da zločinci i ubice nemaju ni vjeru ni naciju. Davida su ubili Srbi, ističe. On je bio u VRS Muriz je bio u vojsci Federacije. Zar je doživio sudbinu od države, da hrani sina a da ga oni otmu i siluju. Da ga ubiju.

Kaže da ne ide sa trga. Svako po svojoj savjesti i obavezama. Pita gdje je njegov David.

Ističe da Dodik poziva Milana Tegeltiju da mu pomogne u slučaju. Insistiraće da njegov advokat bude na sastanku sa ambasadorima EU kako ih ne bi lagali. Tražiće i sastanak sa novim tužiocem Tužilaštva BiH.

Davor Dragičević kaže da Dodik 2016. godine nije bio uhapšen kad se nije odazvao na poziv Tužilaštva BiH, a da su njega uhapsili 25.12.2018. iako nije dobio poziv.

Poručuje da građani stanu u odbranu samih sebe ako policija i vlast krenu na njih.

Ističe da više neće biti skupova. Pozvao je da se krene u šetnju poslije čega se on vraća na trg gdje će biti dok se slučaj ne riješi.

Nakon obraćanja Davora Dragičevića okupljeni građani su krenuli u protestnu šetnju.

Kada su došli do Palate predsjednika RS Davor Dragičević je skinuo hlače i policajcima pokazao rane iz rata.

Kolona se dalje kreće prema zgradi Vlade RS. Zaustavili su se ispred zgrade Radiotelevizije Republike Srpske. Građani uzvikuju “ubice ubice” i “fabrika laži”. Kolona se pored Gradskog stadiona i crkve Svete Trojice vraća prema gradu. Prolaze pored zgrade u kojoj živi Željko Karan. Uzvikuju “ubico Karane”.

Kolona je došla ispred Narodne skupštine RS. Davor Dragičević je i ovdje skinuo hlače i policajcima pokazivao rane iz rata.

Kolona se uputila prema Muzeju savremene umjetnosti RS. Zadržali su se na parkingu gdje se održava koncert Harisa Džinovića. Koncert je najavljen za 21 čas. Gradonačelnik Igor Radojičić je objavio na svom twitter nalogu da protestanti sprečavaju održavanje koncerta. Protestanti su stali ispred bine i zvižde i glasno negoduju. Svjetla na bini su pogašena, koncert je otkazan.

Davor Dragičević i građani koji su ga pratili vratili su se na Trg Krajine. Na trg je stigla i Jedinica za podršku. Građani stoje na trgu, policija ih poziva da se raziđu. Građani šetaju u krug po trgu. Policija počinje da upotrebljava silu.

Policija je navodno uhapsila Davora Dragičevića, na FB grupi Pravda za Davida napisala njegova bivša supruga Suzana. Jedinica za podršku je rastjerala ljude sa trga. Uhapsili su nekoliko građana.

FOTO: twitter.com/RadojicicIgorMr

Comment here