DRUŠTVONASLOVNA

Ustavni sud odbio apelaciju Marka Čolića, optuženog za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovano apelaciju bivšeg boksera Marka Čolića, koji je optužen za pokušaj ubistva novinara portala gerila.info i BN televizije Vladimira Kovačevića.

Marko Čolić je posredstvom advokata Gordana Joviševića 29.januara 2019. podnio apelaciju protiv rješenja Vrhovnog suda Republike Srpske, a navodi da su mu prekršena prava prava iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Vrhovni sud Republike Srpske donio je 15.januara rješenje kojim je potvrdio odluku Okružnog suda Banjaluka da se Marku Čoliću produži pritvor i da pritvor može trajati do izricanja prvostepene presude, a najduže 2 (dvije) godine od potvrđivanja optužnice.

Pomenutim rješenjem određeno je da će se vršiti obavezna kontrola opravdanosti pritvora svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru.

Pritvor Čoliću je produžen zbog postojanja osnovane sumnje da je apelant počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju iz člana 124. stav 1. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakonika Republike Srpske, a Čolić u svojoj apelaciji navodi da mu je zbog produžavanja pritvora povrijeđeno pravo na ličnu slobodu i sigurnost i pravo na pravično suđenje.

Prema ocjeni Okružnog suda, puštanje na slobodu Marka Čolića rezultiralo bi stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda (u smislu negodovanja građana, a prije svega novinara, a ovo zbog okolnosti da je krivično djelo počinjeno nad oštećenim koji je njihov kolega), kako u mjestu gdje je predmetno krivično djelo izvršeno, tako i šire, zbog čega je bilo neophodno pritvor apelantu produžiti po ovom pritvorskom osnovu.

Na ovo rješenje Čolić se žalio, prvo Vrhovnom sudu Republiku Srpsku, a poslije toga i Ustavnom sudu BiH, neđutim sudije su odbile ovu apelaciju.

Podsjećamo, novinar Vladimir Kovačević pretučen je 26.avgusta pred ulazom u zgradu u kojoj živi. Kovačevića su tu veče sačekala dvojica napadača sa kapuljačama na glavi i pokušala ga ubiti metalnim teleskopskim palicama.

Zbog pokušaja ubistva uhapšen je bokser Marko Čolić, kojem je počelo suđenje 21.februara. Drugi osumnjičeni Nedeljko Dukić, trenutno je u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica.

PROČITAJTE JOŠ:

Vladimir Kovačević: Očekujem da se otkriju imena nalagodavaca napada

Kamera snimila boksera blizu zgrade pretučenog novinara

Comment here