DRUŠTVONASLOVNA

U Sarajevu Četnik, u Banjaluci izdajnik i strani plaćenik.

Piše: Vladimir Kovačević

Državno tužilaštvo ni nakon gotovo dvadeset dana nije odgovorilo na pitanja koja smo im poslali a tiču se njihovog ispitivanja novinara portala Žurnal. Državno tužilaštvo je novinare ovog online magazina u nekoliko navrata ispitivalo na način da je od njih tražilo da im odaju izvore i načine na koji su došli u posjed određenih informacija koje su objavili.

U prvom slučaju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je novinarku Azru Omerović koja je radila na priči o načinu na koji je za vrlo kratko vrijeme u BiH moguće dobiti diplomu pitalo o njenim izvorima na osnovu kojih istražila i objavila priču.

Tužioca Olega Čavku je, prema svemu sudeći, više interesovalo ko su novinarski izvori od toga ko, kako i koliko dugo prodaje diplome.

Nevjerovatno ali novinari ovog magazina su se našli i na udaru dijela javnosti koja je ogorčena raskrinkavanjem “štancanja” diploma redakciji ovog magazina slala nerijetko i prijeteće i uvredljive poruke jer su prema mišljenju dijela javnosti novinari koji su otkrili aferu “Diplome” spriječili mnoge u Bosni i Hercegovini da se dokopaju diploma a kasnije i Njemačke i boljeg života. To jasno pokazuje u kakvim uslovima rade novinari u Bosni i Hercegovini.

U drugom slučaju, takođe, državno tužilaštvo je ispitujući novinara Avdu Avdića koji je objavio tekst o “špijunskoj aferi” koji je potresao nekoliko država regiona pokazalo najviše interesovanja za Avdićeve izvore, sagovornike i način sticanja informacija. Nevjerovatno ali tužilaštvo BiH ignoriše činjenicu da novinari nemaju nikakvu zakonsku obavezu da otkrivaju svoje izvore, čak su dužni da ih štite po svaku cijenu. Tužioci koji rade u državnom tužilaštvu ili ne znaju ili ne žele da znaju (ili jednostavno znaju) da bi otkrivanje izvora u bilo kom slučaju zauvijek uništilo kredibilitet novinara i medijske kuće za koju radi a nepovratno uništilo i povjerenje javnosti prema novinarima što bi u konačnici dovelo do surovog ugrožavanja medijskih sloboda a javnost bi ostala uskraćena za informacije od javnog značaja jer bi ljudi, ukoliko bi novinari počeli da otkrivaju svoje izvore, prestali da novinarima otkrivaju informacije od javnog značaja.

Interesantno je i da je državni tužilac insistirao da novinar Avdo Avdić otkrije i odakle mu informacije o ruskom uticaju u BiH a sve nakon što je glavni tužilac BiH Gordana Tadić nedavno imala sastanak sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim (4. marta).

“Šta nakon ovoga kazati? Znači li ovo da se krivična odgovornost proširuje i na političke teme (ruski uticaj u BiH i u regionu) i da novinar može odgovarati ako se njegovo mišljenje i ocjene ne slažu s nekim tamo „vrhovnim presuditeljem“, ma ko taj bio? Treba li novinar prije takvih tekstova konsultovati Tužiteljstvo BiH? Ili Tužiteljstvo na ovaj način želi „samo“ da uputi upozorenje kako novinar (ne)treba pisati? Otuda valjda i „pitanje“ da li ga (Avdu Avdića) plaća neka strana ili domaća obavještajna služba?!”-napisao je ovim povodom u autorskom tekstu na Analiziraj.ba Mehmed Halilović stručnjak za medijsko pravo i bivši ombudsman za medije.

Još gore od odnosa tužilaštva prema novinarima koji otkrivaju kriminal i korupciju jeste odnos pojedinih medija i novinara prema njima. Tako smo imali priliku vidjeti da novinari N1 televizije u BiH traže od novinara Žurnala da otkriju odlakle im informacije.

Vi imate obavezu prema javnosti da otkrijete odakle Vam informacije”- otprilike je Avdiću u studiju N1 TV poručio Amir Zukić lice te televizije. Skandalozno. Skandaloznije čak i od toga da novinari jedne banjalučke TV kuće odnedavno imaju obavezu da “šeruju” i “lajkuju” objave jedni drugima ali i objave predstavnika vlasti.

 

Comment here