DRUŠTVONASLOVNA

U RS nema ko da otkupi ovogodišnje maline

Malinari Republike Srpske su u ogromnom problemu. To se posebno odnosi na proizvođače ovog voća u banjalučkoj i prijedorskoj regiji, tvrde izvori portala Gerila info iz Vlade Republike Srpske. Problem je u tome što niko ne želi da otkupljuje maline a berba je već počela.

„Ministarstvo poljoprivrede još ne reaguje.“-tvrdi naš izvor i dodaje da proizvođači malina sada sve nade polažu u otkupljivače u Federaciji.

Otkupljivači malina sa kojima smo razgovarali potvrđuju da ove godine neće otkupljivati maline ali ne zato što to ne žele već što nemaju nikakve potrebe za otkupom.

„Nismo prodali ni količine koje smo otkupili 2017 godine, mnogo malina je ostalo i hladnjače su nam pune malina od prošle godine.“- kaže za Gerila info jedan od otkupljivača malina iz banjalučke regije.

On tvrdi i da je situacija na svjetskom tržištu oborila cijene kao i da proizvođači malina nepotrebno svu krivicu zbog problema sa otkupom svaljuju na otkupljivače.

 

Inače, otkup maline u Republici Srpskoj povećavao se svake godine do sada.

2012 godine otkupljeno je nešto više od milion kilograma malina u RS da bi 2016 godine bilo otkupljeno gotovo četiri miliona tona tog voća. Nema zvaničnih podataka o otkupljenim količinama maline u 2017 godini. Republika Srpska je preko Ministarstva poljoprivrede u periodu od 2012 do 2016 godine po osnovu premije za otkupljenu malinu i subvencije za podizanje zasada maline isplatila 3,5 miliona maraka. Veliki problem će biti ukoliko ogromne količine ovogodišnje maline propadnu zbog nemogućnosti otkupa.

Comment here