DRUŠTVONASLOVNA

U Banjaluci se otvara nezavršeni tržni centar „Delta planet“ (FOTO)

Najveći šoping centar u Bosni i Hercegovini danas svečano počinje sa radom. „Delta planet“ već sinoć je otvorio vrata svojim kupcima, otvaranjem nekoliko butika poznatih modnih brendova.


Ipak, za danas je najavljeno spektakularno otvaranje, s koncertom velikih regionalnih zvijezda, međutim, po društvenim mrežama kruže fotografije koje dokazuju da građevinski radovi u mnogim lokalima nisu završeni, te da zbog tih kašnjenja pojedini zakupci neće na vrijeme ući u lokale.

Izvori portala Gerila.info, govore da je bez obzira na sav angažman nemoguće  sve završiti u propisanom roku, međutim, pritisak investitora je bio preveliki i da danas definitivno mora biti otvoren tržni centar.

Kako saznajemo, traži se način da zakupci lokala što hitnije uđu u prostorije, jer će svaki dan kašnjenja koštati više stotina evra, po svakom pravnom subjektu.


Prema podacima investitora, u čitav projekat izgradnje Delte uloženo je oko 70 miliona evra, a nakon otvaranja u Delti će biti zaposleno 2.500 ljudi.

Gradnja bez dozvola, dan pred otvaranje bez upotrebne dozvole

Izgradnju ovog zdanja od početka prate brojne kontroverze. Iako su najviši zvaničnici Republike Srpske bili prisutni na polaganju kamena temeljca, kasnije je utvrđeno da je gradnja Delta planeta počela bez dozvole.

Firma „Delta Real estate“ zahtjev za građevinsku dozvolu podnijela je 14. Septembra 2017. ali dozvola nije odobrena zbog nekompletne dokumentacije.

Republička urbanističko-građevinska inspekcija je već 26.decembra zabranila dalju gradnju šoping centra i firmi “Delta Real Estate” naredila da u naredna dva mjeseca poruši bespravno podignute etaže.
Firma Miroslava Miškovića je u u to vrijeme imala samo dozvolu za izvođenje pripremnih radova.

Ipak, samo tri dana kasnije, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo je dozvolu za izgradnju šoping mola „Delta Planet” u Banjaluci.

Poslovni portal Capital juče je objavio da “Delta planet” nema ni upotrebnu dozvolu, iako je do trenutka otvaranja ostalo manje od 24 časa.

Ipak, samo nekoliko časova kasnije, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić potpisala je upotrenu dozvolu, bez koje tržni centar ne bi mogao biti otvoren.

Prema pisanju Capitala, dozvola je izdata juče u poslijepodnevnim časovima, tačnije oko 15 časova je potpisana, iako radovi na tržnom centru još traju.

Pored političke i finansijske “elite” Republike Srpske, otvaranju šoping mola „Delta Planet” prisutvovali su i regionalni političari i biznismeni.

Comment here