DRUŠTVONASLOVNA

Tišina sa Sokoca. U RS moguće hladnokrvno ubiti i nadati se slobodi nakon 5 godina

Malo je nedostajalo da Željko Stevanović, osuđen na psihijatrijsko liječenje 2014. godine zbog ubistva vozača autobusa Bore Topića u Banjaluci, bude pušten na slobodu.

Stevanović je osuđen na psihijatrijsko liječenje presudom Okružnog suda u Banjaluci iz juna 2014. godine. Stevanović je Topiću bacio bombu u krilo u trenutku kada je ovaj zaustavio autobus na autobuskoj stanici u naselju Lazarevo. Ubistvo se desilo 13. marta 2014 godine. Nakon ubistva uslijedila je potjera nakon koje je Stevanović uhapšen. Ubica je psihijatrijsko liječenje do izlječenja dobio i pored protivljenja tužilaštva koje je tražilo trajnu izolaciju. Stevanovićev advokat, pokojni Miroslav Mikeš izdejstvovao je za svog klijenta povoljniju presudu. To je značilo da bi ubica mogao da izađe na slobodu nakon pet godina. Sudija u predmetu bio je Pane Gavrić. U presudi je navedeno da Stevanović boluje od paranoidne šizofrenije i kako da nije mogao shvatiti posljedice učinjenog djela, nije mu se mogla izreći zatvorska kazna. Umjesto u zatvor, upućen je na obavezno liječenje u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi.

Na nedavno održanom ročištu Osnovni sud u Banjaluci ipak je odlučio da nisu stečeni uslovi da Stevanović bude otpušten sa psihijatrijskog liječenja.

Jedan od uslova koji mora biti ispunjen da bi Stevanović bio otpušten sa liječenja jeste da preporuku za to daju tri psihijatra a prema našim saznanjima forenzičari na Sokolcu su izjavili da je dostignut vrhunac u liječenju. Ipak, takođe nezvanično, niko osim jednog psihijatra nije htio da stavi svoj potpis na preporuku.

Psihijatrijsku ustanovu Sokolac u kojoj je Stevanović na prisilnom liječenju smo pitali da li su oni dali prreporuku za puštanje i ukoliko jesu zbog čega je to učinjeno. Pitanja smo poslali 1. marta ali odgovore još nismo dobili.

Saznajemo, nezvanično, da je Željko Stevanović u posljednjih pet godina, koliko traje liječenje, najmanje jednom bio puštan na vikend kada je i viđen u Banjaluci a da o tome nije bila obavještena nadležna policijska stanica.

Comment here