DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Tema sedmice: Žandarmerija, Struja, Avion, Protest i Izdajnici

Žandarmerija

Postrojavanje Žandarmerije u Zalužanima

U utorak je u Centru za obuku u Zalužanima postrojena jedinica Žandarmerije MUP-a Republike Srpske čime je zvanično uspostavljena nova organizaciona jedinica. Formiranje Žandarmerije najavljeno je nakon što je od strane međunarodne zajednice blokiran pokušaj formiranja rezervnog sastava policije. Stranci još nisu reagovali na formiranje entitetske Žandarmerije.

“Odmah da se zna, razmatrat ćemo i čekati priliku da se formira rezervni sastav. To je najbolji način čuvanja i odbrane teritorije. Sve što čini RS, to naiđe na osude političkog Sarajeva i dijela Međunarodne zajednice, a da se ne uđe ni u suštinu. To nije izvan Dejtona, to je samo limitirano našim materijalnim sredstvima, a ne voljom Sarajeva”– rekao je član Predsjedništva BiH, predsjednik SNSD i stvarni prvi čovjek Republike Srpske Milorad Dodik.

žandarmerija je, prema zvaničnim objašnjenjima, formirana radi očuvanja stabilnosti i bezbjednosti svih građana Republike Srpske, radi problema sa migranstkom krizom i radi zaštite interesa RS i svih njenih građana.

“Ovo doživljavam kao korak naprijed u jačanju MUP-a RS i poduzimanju koraka da budemo sigurni. Voljela bih da niko nikad ne mora upotrijebiti silu, već da gradimo bolnice i druge kapacitete, ali moramo graditi i jačati kako bismo bili sigurni. Želim nam mir i stabilnost i našoj djeci”-rekla je Željka Cvijanović koja obavlja funkciju predsjednika Republike Srpske.

Pojedini komentarri koji su se mogli čuti nakon formiranja Žandarrmerrije jesu da je ona zaista formirana kako bi štitila interese vladajuće elite u Republici Srpskoj.

Koliko će jačanje represivnog aparata značiti i slabljenje demokratije koja je ionako na klecavim nogama (u suštini jačanje represivnih snaga uvijek znače slabljenje demokrratije u jednom društvu) tek će da se vidi.

Avion

Avion Cesna unutrašnjost

Vlada je najavila kupovinu novog aviona za potrebe Vlade Republike Srpske. Avion će da ima šest sjedišta a koštaće građane Republike Srpske 19 miliona maraka. Vlada to radi zbog toga jer stari avion više nema dozvolu da bude korišten, rekao je predjsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Vlada će sredstva za kupovinu nove Cesne obezbijediti rebalansom budžeta a dio sredstava obezbijediće i od prodaje starog aviona mada premijer nije objasnio kako ukolikko stara Cesna više nema dozvolu za let.

“Nema tu nikakvih tajni. Prije dva mjeseca, kada je pokrenuta procedura za kupovinu novog aviona, naš je bio prizemljen kao i svi avioni te vrste u svijetu. To nije učinjeno zbog kvara na našem avionu, nego zbog kvara koji se pojavio na takvoj vrsti letjelica negdje u svijetu te je došao nalog da sve ‘cesne’ tog tipa budu prizemljene”– rekao je Radovan Višković.

Portal kapital, međutim, objavio je da premijerove riječi nisu istinitte i da je Vladin avion letio i u periodu za koji Višković tvrdi da je bio prizemljen.

Najava kupovine novog aviona, kako god, izazvala je ozbiljnu raspravu u Narodnoj skupštini RS gdje su poslanici opozicije, njih nekoliko koji uopšte diskutuju, izrazili sumnju u opravdanost kupovine skupog aviona s obzirom da se radi o siromašnoj Republici Srpskoj. Mediji su u proteklom periodu objavili zvanične informacije o letovima Vladinog aviona koji je u nekoliko navrata uhvaćen kako leti ka egzotičnim grčkim ostrvima na kojima Vlada Republike Srpske nije imala nikakvog zvaničnog posla. Letovi su u nekoliko navrrata u ljetnim mjesecima evidentirani i po nekoliko puta u toku jednog mjeseca.

Struja

Radovan Višković i Luka Petrović

Struja će poskupiti, neće uskoro ili neće nikako. Nakon najave Luke Petrovića direktora Elektroprede da će od Regulatorne komisije za energetiku tražiti dozvolu da EP uvede višetarifni sistem naplate po kojem bi domaćinstva koja troše više od onoga štoo kao granicu odredi EP plaćala skuplju tarifu tto je potvrdio i predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Višković je kasnije u toku sedmice u NSRS tvrdio da on nije rekao da će struja poskupiti odmah. Dok je trajala rasprava u skupšttini poslanici vladajuće koalicije, uglavnom SNSD-a su branili najavu Luke Petrovića pojašnjavajući kako je moguće uštediti na struji ukoliko se racionalno koristi.

Najava Luke Petrovića, podrška Radovana Viškovića i već uobičajena podrška vladajućih poslanika svemu bez obzira koliko logično bilo, izazvala je opravdan revolt kod građana jer su malobrojni oni, naročito sa djecom, koji zimi ne troše više od 400 ili 500 kwh mjesečno.

Protest opozicije zbog najavljenog poskupljenja struje

Najava uvođenja višetarifnog sistema naplate električne energije dovela je i do protesta koji su u parku Mladen Stojanović održali poslanici Drašško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović uz podršku i prisustvo još nekih opozicionih poslanika. Protest je prvukao oko, prema procjenama, 1000 građana iako je nezadovoljstvo zbog najave poskupljenja očigledno veće.

Razloge slabog odziva građana na protest, između ostalog, treba tražiti i u viššegodišnjem nipodaštavanju institucije protesta od strane opozicije u Srpskoj koja je predvođena različitim opozicionim liderima u prethodnih pet godina organizovala niz protesta iz različitih razloga, iznosila zahtjeve, postavljala ultimatume od kojih gotovo ni jedan nije ispunjen a reakcija je izostala.

Izdajnici

Dragan Čavić, Nedeljko Čubrilović, Spomenka Stevanović na prijemu kod američkog ambasadora

 

Srđan Mazalica, Srđan Rajčević, Igor Žunić na prijemu kod američkog ambasadora

Erik Nelson američki ambasador u BiH održao je u ponedeljak u Banjaluci prijem za stotinjak javnih ličnosti Banjaluke i Republike Srpske. Na prijemu su bili neki od banjalučkih novinara, predstavnika nevladinog sektora, privrednika ali i predstavnici republičkih instittucija, ministri, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, poslanici SNSD, DEMOSA….što ne bi bilo čudno da lideri vladajuće koalicije ne koriste svaku priliku da one koji na bilo koji način sarađuju sa međunarodnom zajednicom a prvenstveno ambasadama, nazivaju stranim plaćenicima i izdajnicima. Krrediti međunarodnih finansijskih organizacija se valjda ne računaju u tu kategoriju.

GERILA info

Comment here