DRUŠTVONASLOVNA

Tema sedmice: Ustavne promjene SDA; Aleksandar Vučić u Drvaru

foto BLIN

SDA ponovo igra po starim notama. Decenijskim notama koje ne sviraju lošu muziku, ali uz koju odlično plešu najveće stranke u Bosni i Hercegiovini.

SDA je najavom donošenja Prrogramske deklaracije kojom će se definisati politička pozicija i politika SDA u narednom periodu uzburkala ionako nemirno more politike BiH.

“Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, s tri razine vlasti državnim, regionalnim i lokalnim, s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine”, piše, između ostalog, u deklaraciji.

Teško je vjerovati da u SDA ne znaju da je ostvarenje ciljeva navedenih u deklaraciji nemoguće bez konsenzusa i apsoluttnog dogovora svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Ovako, priča iz deklaracije, izgleda samo kao populizam i smišljanje načina za novo obmanjivanje javnosti u Federaciji, koja poput one u Republici Srpskoj, treba da se zamara ovakvim stvarima dok se zemlja koju vodi, između ostalih, i SDA tone u blato korupcije, kriminala i nepotizma.

Najavu SDA, sasvim očekivano jer je najava servirana kao idealna, na nož su dočekali predstavnici srpskih stranaka.

“Oni odlično znaju da se Srbi nikada neće odreći Republike Srpske i svog grunta…  To je njihova iluzija, siju i priča o nekakvoj islamskoj državi u kojoj trebaju da budu većina, pa da uvedu šerijat. Ako to usvoje, onda ću zatražiti da na bazi toga vidimo kako će se ponašati stranci – da li je to antidejtonsko djelovanje i pozivanje na reorganizaciju BiH”, komentarisao je napisano u deklaraciji SDA Milorad DDodik predsjednik SNSD-a i član Predsjedništtva Bosne i Herrcegovine.

“Ovakvom deklaracijom SDA će samo pogoršati ionako lošu političku situaciju u BiH, a što se tiče spornih dijelova njihove deklaracije, možemo im poručiti samo jedno – pusti snovi”, navodi se u saopštenju PDP-a.

Igra SDA, kao i igre SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa “srpskim deklaracijama” odlična su hrana strankama na vlasti i na jednoj i drugoj strani da glume patriote u svom toru. Na račun naroda naravno.

Vučić u Drvaru

 

 

 

“Neko mi je rekao da niko od srpskih knezova, kraljeva predsjednika i premijera nikada nije došao u Drvar. Mi smo danas prebacili dva miliona maraka u Drvar i taj novac je samo za Drvar”, rekao je prilikom posjete Drvaru predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučićeva posjeta Drvaru najavljena je prije izvjesnog vremena, a u vrijeme dok je bila aktuelna priča da će hrvatska vlast Livanjskog kantona u Drvaru, u kojem i prije i poslije rata žive u ogromnoj većini Srbi, organizovatti proslavu oslobađanja Drvara.

Od te ideje se odustalo, a Srbi Drvara i drugih većinski srpskih gradova u federalnom dijelu Krajine su i uz verbalnu podršku Milorada Dodika najavljivali da će, ukoliko do proslave dođe, blokirati puteve.

Aleksandar Vučić, inače je, u julu, predložen za počasnog građanina Drvara, ali pokušaj njegovog prvog imenovanja nije propao jer na sjednici Opštinskog vijeća na kojoj se glasalo o tome nisu prisustvovali odbornici SNS-a, pa je prijedlog odbijen.

Meeđutim, sazvana je hitna nova sjednica opštinskog vijeća na kojoj je prroglašenje Vučića počasnim građaninom dobilo potrebnu podrššku.

“Nismo mi mogli mnogo da pomognemo prije 5-6 godina. Nije to pitanje moje ili nečije volje, nego pitanje finansijskih mogućnosti. Sutra da ne budem predsjednik, ostat će zapisano da smo svakoj općini u RS, ali i Bosanskom Grahovu, Drvaru, Bosanskom Petrovcu i Glamoču uložili makar jedan vrtić ili školu”– rekao je Vučić prilikom posjete Drvaru.

Predsjednik Srbije rekao je kako bi volio da narod ostane da živi u Drvaru kao i da će Srbija nastaviti da pomaže ovoj opštini.

Realnost je u Drvaru, ipak takva, da je veliki broj stanovnika napustio ovu opštinu.

Opštinom godinama vlada SNSD, a kantonalne vlasti u saradnji sa federalnim, decenijama iskorištavaju prirodne resurse ove i drugih srpskih opština, naročito šumu.

Mizeran dio sredstava dobijenih od eksploatacije šume, iako je zakon jasan, završava u budžetima srpskih opština.

Na ovaj problem godinama su upozoravali pojedinci iz Glamoča, Drvara i Grahova, u pomoć pozivali Banjaluku ali je reakcija izostala.

U principu, narod koji živi na ovom području, prepušten je sam sebi.

Comment here