DRUŠTVOEKONOMIJANASLOVNA

Tegeltija najavio nacrt budžeta za sedam dana, Vlada se ponovo hvali rastom BDP-a

Vlada Republike Srpske do 15. oktobra trebala je da usvoji nacrt budžeta za 2019. godinu ali to nije učinjeno jer su u Bosni i Hercegovini 7. oktobra održani opšti izbori. Izbori su oduzeli energiju onima koji su trebali da rade na nacrtu budžeta pa će nacrt biti donesen u narednih sedam dana. Tako danas najavljuje ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija. Tegeltija najavljuje rast izvornih prihoda a planirani su u iznosu od 2,79 milijardi maraka. To je u odnosu na ovu godinu planirani rast od 21,4 miliona maraka.

Ministar finansija najavljuje da će u budžetu za narednu godinu biti manja i stavka koja se odnosi na otplatu dugova u odnosu na ovu godinu. Sljedeće godine na otplatu duga Republika Srpska će da u budžetu odvoji 487 miliona maraka.

Ministar finansija najavljuje za narednu godinu rast BDP-a od 3,7 odsto i Vlada se ponovo hvali tako niskim procentima kada je rast bruto domaćeg proizvoda u pitanju. Sve ekonomske analize pokazuju da je bilo kakav rast BDP-a manji od 6 odsto u siromašnim zemljama i zemljama u razvoju zanemarljiv.

Tegeltija je najavio i konačno povećanje izdvajanja iz budžeta za lična primanja zaposlenih u obrazovanju Republike Srpske i to za osam procenata.

Najveći problem koji Republika Srpska ima kada je u pitanju ekonomski rast, na šta kontstantno upozoravaju pojedini ekonomsiti, jeste u tome što poreski prihodi gotovo u punom iznosu završavaju u javnoj potrošnji ili otplati dugova. Nema ulaganja u isplative investicije koje treba da dugoročno obezbijede povrat uloženog uz otvaranje većeg broja novih radnih mjesta.

Investicije koje se i dese su takozvane mrtve investicije koje ne vraćaju uloženo. To je jasan pokazatelj kakvu fiskalnu politiku vodi Vlada Republike Srpske.

Comment here