DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Sukob interesa po tumačenjima Obrenke Sljepčević

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. FOTO: srna.rs.

Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima javne uprave u Republici Srpskoj obustavila je nedavno postupak utvrđivanja sukoba interesa u slučaju poslanika NDP-a Dragana Čavića koji je ujedno i vršilac dužnosti direktora Elektrokrajine Banjaluka. Upravo to što je Čavić vršilac dužnosti a ne direktor su u Komisiji na čijem čelu je Obrenka Sljepčević naveli kao razlog za nesprovođenje istrage. Još jedan razlog je i navodno taj, tako bar navode u ovoj instituciji, što je Elektrokrajina tek zavisno preduzeće u okviru Elektroprivrede Republike Srpske.

Dragan Čavić je, inače, u fotelju prvog čovjeka Elektrokrajine sjeo nakon posljednjih opštih izbora u Bosni i Hercegovini kada je u izbore ušao kao lider jedne od opozicionih stranaka u Republici Srpskoj a iz izbora izašao kao član vladajuće koalicije jer je sa svojim NDP-om postao dio skupštinske većine u Republici Srpskoj.

“Obzirom da je drugostepena Komisija potvrdila naše Rješenjetu je vrlo jasan stav Komisije.”– odgovorili su nam na pitanja o potencijalnom sukobu interesa u slučaju Dragana Čavića iz Komisije za utvrđivanje sukoba interesa 26. septembra.

Radovan Višković, Luka Petrović, Mirko Ćurić

U ovoj komisiji su nam, takođe, tada potvrdili da ne postoji sukob interesa ni u slučaju prvog čovjeka Elektroprivrede Republike Srpske, Luke Petrovića koji je na čelu Elektroprivrede a istovremeno je i visoki funkcioner SNSD-a, konkretno generalni je sekretar te stranke. U Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa su odgovorili da Petrović nije u sukobu interesa jer nije poslanik, odbornik, načelnik, gradonačelnik, član Vlade…odnosno nije izabrani predstavnik, nosilac izvršne funkcije kao ni savjetnik.

Međutim u Transparency internationalu BiH su tražili dodatna pojašnjenja jer se, kako navode, Petrović nalazi u sukobu interesa po Zakonu o javnim preduzećima. U ovoj organizaciji navode da se utvrđivanje sukoba interesa provodi selektivno i proizvoljno u Republici Srpskoj jer postoji još primjera koji uopšte nisu tretirani kao sukob interesa a na koje je ova organizacija upozorila i tražila reakciju nadležne komisije.

GERILA info

 

 

Comment here