Sud pogriješio adresu ministarstva bezbjednosti- slučaj Kovačević

  • 32
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Novinari su na okupljanju u utorak 6. novembra tražili da javnost i novinarska zajednica u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini bude obaviještena o toku istrage o pokušaju ubistva novinara BN televizije i portala Gerila info Vladimir Kovačevića. Novinari pitaju dokle se došlo sa hapšenjem drugoosumnjičenog za napad na Kovačevića i što je još važnije dokle se došlo sa otkrivanjem nalogodavaca napada na Vladimir Kovačevića. Okupljeni novinari pitali su i zašto se, ukoliko je poznato da je drugoosumnjičeni Nedeljko Dukić napustio BiH, za njim ne raspiše međunarodna potjernica. Prenosimo odgovor banjalučkog Okružnog suda u kojem se ponovo samo govori o centralnoj potjernici ali iz kojeg se vidi i sav apsurd pravosuđa u BiH jer institucije ne znaju na kojoj se adresi nalaze institucije s kojima treba da sarađuju.

Poštovani,

U vezi Vašeg upita od 02.11.2018. godine, obavještavamo Vas o sljedećem:

Okružni sud u Banjaluci je dana 28.09.2018. godine izdao naredbu za izdavanje centralne  potjernice protiv optuženog Nedeljka Dukića protiv koga se kod ovog suda vodi krivični postupak zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju iz člana 124. stav 1. u vezi sa članom 22. i 37 Krivičnog zakonika Republike Srpske.
Naredba je izdata shodno odredbi član 418. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske br. 53/12, 91/17 i 66/18) u kojoj je propisan postupak za izdavanje potjernice.
Naime, ova naredba je u skladu sa zakonom dostavljena  Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijskoj upravi Banjaluka i Ministarstvu bezbjednosti /sigurnosti Bosne i Hercegovine – NCB INTERPOL i Graničnoj policija Bosne i Hercegovine, na nadležno postupanje.

Ministarstvo bezbjednosti/ sigurnosti BiH nije obavijestilo ovaj sud o prijemu naredbe za raspisivanje potjernice, a naredbu je  primila Granična policija BiH i  Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. Zbog tog je ponovljena dostava Ministarstvu bezbjednosti  BiH- NCB Interpol, dana 29.10.2018. godine, ali je ponovljena dostava vraćena ovom sudu sa naznakom da se  Ministarstvo bezbjednosti ne nalazi  na adresi Trg Bosne i Hercegovine broj 1. Nakon toga  CJB Banjaluka je obavijestio ovaj sud da se Ministarstvo bezbjednosti/sigurnosti BiH – NCB Interpol nalazi na adresi  ul. Bosne srebrene bb Sarajevo, te je ponovljena dostava  dana 05.11.2018. godine.