DRUŠTVONASLOVNA

Stropni stativi stari deset godina konačno iskorišteni na UKC RS

 

Stropni stativi kupljeni za potrebe banjalučkog Kliničkog centra 2008. godine konačno će biti iskorišteni. Prije deset godina ta medicinska oprema plaćena je 1,3 miliona maraka a kupljena je od sarajevske firme Bosnamed. Stropni stativi su kupljeni prije deset godina iako je očigledno da Klinički centar tada nije imao potrebu za kupovinom jer nije imao gdje da ih iskoristi što se pokazalo kao tačno jer je skupa oprema deset godina ležala u skladištu ove zdravstvene ustanove.

Ugovor o nabavci pokrenuo je tadašnji direktor Kliničkog centra Milan Skrobić a potpisao ga je njegov nasljednik Mirko Stanetić. Ranije su na pitanja zašto su nabavljeni stativi koji se ne koriste iz Kliničkog centra odgovarali da se čeka preseljenje banjalučke hirurgije iz grada na Paprikovac odnosno da se čekaju nove prostorije Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Centralni medicinski blok i Južno krilo. Na nova pitanja o stanju stropnih stativa i o tome gdje su na kraju ugrađeni nije stigao nikakav odgovor iz najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Ključno pitanje je koliko su stativi stari deset godina tehnološki prihvatljivi danas. Drugo ključno pitanje je to da li je činjenica da je UKC već imao svoje stropne stative uticala na konačnu cijenu gradnje nove hirurgije.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske jeste 17. aprila ove godine donio odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za posao remonta stropnih stativa za medicinske gasove i ta odluka objavljena je na sajtu UKC RS u dijelu gdje se objavljuju sve javne nabavke.

2008. godine nabavljeno je 28 stropnih stativa za medicinske gasove a dva stativa su u međuvremenu ustupljena jednoj drugoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj.

Konkretno su 2008. godine nabavljeni sljedeći stropni stativi:

Stropni stativi snabdijevanja za anesteziju Movita „Dreger“ – nabavljeno 15 komada pojedinačne cijene oko 47,5  hiljada KM, ukupno oko 740 hiljada KM, stropni hirurški stativi Agila „Dreger“ sa priborom i opremom, 13 komada pojedinačne cijene oko 43 000 maraka, ukupno više od 550 000. Ukupna vrijednost je oko 1,3 miliona maraka.

 

 

 

 

 

Comment here