DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Stranke kao sredstvo za ostvarivanje opštih ili ličnih interesa? Slučaj Balaban-Šibarević-Jaćimović

Emocije, politički ideali i opravdavanje povjerenja građana koji glasaju odavno nisu poželjni elementi u pravljenju političkih karijera u Republici Srpskoj.

foto: srpskainfo

Od DNS-a preko Slobode, malo uz NDP, ponovo DNS i na kraju DEMOS. U jednu rečenicu može da stane čitav način poimanja politike u Republici Srpskoj. Na primjeru trojice banjalučkih političara jasno se može vidjeti na koji način oni za koje građani glasaju doživljavaju politiku.

Političari-odbornici Budimir Balaban, Nenad Šibarević i Milenko Jaćimović nedavno su ozvaničili ulazak u DEMOS, stranku na čijem je čelu Nedeljko Čubrilović zbog koga su ova trojica svojevremeno napustila DNS. Budimir Balaban i Nenad Šibarević dugogodišnji su članovi vladajuće većine u Banjaluci a Balaban je bio i dugogodišnji načelnik kao i predsjednik skupštine grada.

Nakon sukoba u gradskom odboru DNS-a u Banjaluci  Balaban i Šibarević su u julu 2017. godine napustili DNS. Ubrzo nakon toga su formirali poslanički Klub Sloboda u koji je zajedno sa njima ušao i Stojan Vukajlović koji je takođe napustio DNS. Vukajlović se u “Slobodi” zadržao kratko i ubrzo je postao član SNSD-a. Prilikom ulaska u SNSD Vukajlović je rekao da ne misli da bude opozicija jer su građani za njega glasali da bude vlast. Vukajlović je i dalje u SNSD-u.

Član Slobode, međutim, postaje Milenko Jaćimović. Jaćimović je mandat osvojio na listi Ujedinjene Srpske ali je i prije formiranja skupštinske većine napustio Stevandića.

“Sloboda” izvjesno vrijeme djeluje opoziciono a odbornici ovog kluba nameću se kao najveći kritičari gradonačelnika Igora Radojičića. Na posljednjim, opštim, izborima Balaban, Šibarević i Jaćimović bili su na listi za NSRS, Čavićevog, tada još uvijek opozicionog  NDP-a.

U januaru ove godine, odbornici Slobode prelaze u DNS.

foto: srpskainfo

“Jedan broj naših članova je prije dvije godine otišao iz stranke sa obrazloženjem da ne mogu raditi u sredini koja više vodi računa o uskom krugu ljudi, a ne o cjelini i gradu Banjaluka. Nakon što su otklonjene smetnje, oni su se danas vratili u stranku i žele da ponovo i zajedno gradimo DNS, Banjaluku i Srpsku” –rekao je tada Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

“Ta organizacija je bila privatizovana od par pojedinaca i rekli smo da nećemo tako da radimo. Pozitivna iskustva, koja smo imali u proteklom periodu, ugradićemo u rad Gradske organizacije, a Klub odbornika “Sloboda” će djelovati u Skupštini Banjaluke kao Klub odbornika DNS-a. Vratili smo se jer su prestale okolnosti zbog kojih smo otišli” – rekao je prilikom povratka u DNS, Budimir Balaban.

Međutim, Balaban, Šibarević i Jaćimović se ponovo, zvanični razlozi su nepoznati, nisu “pronašli” u DNS-u u kojem su se ovaj put zadržali pola godine. 11. juna ove godine nekadašnji odbornici Slobode ponovo mijenjaju dres i postaju članovi DEMOSA na čijem čelu je Nedeljko Čubrilović zbog koga su prije dvije godine napustili DNS a zbog čijeg su napuštanja DNS-a rekli da su stvoreni uslovi da se vrate u stranku.

“Sa ovim timom smo već ranije radili ozbiljne poslove na nivou grada, a svojim postupanjem želimo dati doprinos daljem radu i jačanju Demosa”, rekao je prilikom ulaska u DEMOS Nenad Šibarević.

Balaban, Šibarević i Jaćimović u Demosu su već trinaest dana. Ukoliko se ne “pronađu” ni u ovoj stranci mijenjanje stranačkih dresova može da bude nastavljeno. Izborni zakon je pogodan i samo nebo je granica. Kada ne postoji politički moral.

GERILA info

 

 

Comment here