DRUŠTVONASLOVNA

Stefan Blagić: Policajac me udario bez razloga, MUP: Ispitaćemo sve navode

Stefan Blagić

Stefan Blagić aktivista i predsjednik udruženja “Restart Srpska” svjedoči da ga je jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske prilikom racije u jednom od banjalučkih lokala u noći sa subote na nedelju udario u glavu. Blagić tvrdi da je udarac dobio bez ikakvog razloga a nakon što je dao na uvid svoju ličnu kartu. Tvrdi da je upravo njegovo ime na ličnoj karti razlog udarca jer je policajac odreagovao na njegovo ime riječima “Ti si taj”.

“Upravo su me pripadnici MUP-a udarili u glavu. Vodili su raciju. Iako sam bio bez ikakvih nelegalnih supstanci, bio sam teško i ozbiljno udaren glavu”- napisao je Blagić na svom FB profilu.

Stefan Blagić je sve prijavio unutrašnjoj kontroli MUP RS kao i instituciji Ombudsmana. U banjalučkoj policiji potvrđuju da su primili jednu žalbu na ponašanje pripadnika policije.

“Povodom dopisa koji ste, 30.09.2019. godine, dostavili na internet adresu Policijske uprave Banja Luka, obavještavamo Vas da smo izvršenim provjerama utvrdili da je 29.09.2019. godine, na zvaničnu e-mail adresu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, zaprimljena jedna žalba koja se odnosi na rad policijskih službenika, a čiji navodi se provjeravaju od strane Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu, Jedinice za profesionalne standarde, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.”– odgovor je Policijske uprave Banjaluka.

Policijska uprava Banjaluka

Na društvenim mrežama, nakon Blagićevog, pojavilo se još objava koje govore o neprimjerenom ponašanju pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iste večeri. Prema tim tvrdnjama nekoliko građana je izbačeno iz lokala uz prekomjernu upotrebu sile zbog banalnih stvari kao što su osmijeh ili pomjeranje nakon naredbe o mirovanju. Građani navode i da su policajci upali u lokal kao da se u njemu nalaze okorjeli kriminalci. U policiji, međutim, kažu da nisu dobili ni jednu pritužbu osim Blagićeve.

“Ukoliko se utvrdi bilo kakvo ponašanje koje je suprotno zakonu ili ima obilježja disciplinske odgovornosti, prema identifikovanom/im policijskom/im službeniku/cima pored dostavljanja izvještaja nadležnim organima biće preduzete i mjere na sankcionisanju po propisima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.”– piše u odgovoru iz PU Banjaluka.

GERILA info

Comment here