DRUŠTVOEKONOMIJANASLOVNA

Šta se kuva na Farmlandu i u čijoj kuhinji?

 

Na Farmlandu nikada nije dosadno. Član Upravnog odbora ovog preduzeća, Predrag Zgonjanin, prenosi portal Kapital, nazvao je redakciju ovog portala sa tvrdnjama da nepoznati ljudi odnose imovinu sa ove propale govedarske farme. Zgonjanin, koji inače ima običaj da ne daje zvanične izjave medijima, tvrdi da nezakonitosti koje je uočio nije prijavio policiji već obavještava medije.

„Ekipe ljudi, kamioni, traktori, avioni, sijeku, vuku, odnose. Dešava se i dan danas, a mi i dalje stupamo u kontakt, radimo s nekim ljudima koji su trebali doći da to preduzeće ožive, sveli smo sve na nivo da tražimo samo učešće u tome, 10, 20 odsto, samo da se to vrati u normalu. Vidite sad kakva je ljepota dole kako nas nema tri godine, vidite šta je ostalo od farme“, rekao je Zgonjanin u telefonskom razgovoru novinaru portala Kapital.

Govedarska farma Farmland u Novoj Topoli, inače, propali je projekat u koji je Republika Srpska uložila milione kroz razne podsticaje ali i skladištenje robe Robnih rezervi koja bi nakon toga nestala sa te farme. Većinski vlasnik farme je Dragan Vasiljević jedan od saradnika Milorada Dodika.

Farmland Poreskoj upravi Republike Srpske duguje oko 4,5 miliona maraka a prema tom dugu Poreska uprava gleda blagonaklono. Ugašene Robne rezerve Republike Srpske su na Farmlandu prije nekoliko godina skladištile merkantilnu pšenicu i kukuruz vrijednu oko milion maraka. Ta roba je nestala sa te farme.

Krajem prošle godine su na Farmland upali radnici te farme u pokušaju da namire svoja potraživanja vrijedna oko 300 000 maraka.

Farmlandu su još od 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza. Od najavljenog dolaska kineskih investitora nije bilo ništa jer je kineski kupac odustao od kupovine, navodno zbog davanja lažnih podataka o vrijednosti farme.

Comment here