DRUŠTVONASLOVNA

Srpska gradi bolnice bez plana mreža zdravstvenih ustanova

 

Republika Srpska nema plan mreža zdravstvenih ustanova iako je takav plan davno trebalo da bude urađen iz prostog razloga da se zna gdje su neophodne nove bolnice a gdje nisu.

“Taj plan nije urađen da bi mogle da se grade bolnice i tamo gdje u takvom obimu nisu baš neophodne a sve zbog finansijske koristi. Oni će sada ići na usvajanje tog plana ali taj plan će samo da legalizuje postojeće stanje.”-priča izvor Gerila info.

Zaista, u ministarstvu zdravlja Republike Srpske najavljuju normiranje mreže zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

“Programom ekonomskih reformi za period od 2019. do 2021. godine, između ostalih brojnih aktivnosti, predviđeno je i normiranje mreže zdravstvenih ustanova i one će se provoditi u skladu sa predviđenom dinamikom Programa.”– odgovorili su nam iz ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Naš izvor navodi primjer nove bolnice u Nevesinju koje ima oko 8000 stanovnika a dobilo je novu bolnicu. Istina, bolnica u Nevesinju najvećim dijelom izgrađena je donatorskim sredstvima. Gradnja Bolnice Nevesinje počela je 2001, a sredstva za ovaj projekat obezbijedila je Fondacija “Mihajlo Labalo”, koja je uložila oko 7,5 miliona maraka. Vlada Republike Srpske u završetak bolnice uložila je, zvanično, četiri i po miliona maraka. Opština Nevesinje je uložila 160.000 maraka, dok je gradnju sa pola miliona  finansirala Elektroprivreda Republike Srpske.

bolnica Nevesinje, foto mojahercegovina

“Problem” sa bolnicom u Nevesinju, navodi naš izvor, je u tome što u relativnoj blizini ovog malog mjesta postoje bolnice u Foči i Istočnom Sarajevu pa je upitna finansijska logika gradnje.

U neposrednoj blizini Nevesinja je i Klinički centar u Mostaru što ne bi bilo čudno da Fond zdravstvenog osiguranja nema ugovor sa ovom bolnicom i da fakture iz Mostara nisu nastavila da pristižu na adresu Fonda zdravstvenog osiguranja i nakon otvaranja bolnice u Nevesinju.

Ne mora ništa da znači ali podaci govore da je nakon izgradnje nevesinjske bolnice na ime faktura iz Mostara FZO Kliničkom centru u tom gradu nastavio sa manje-više ujednačenim uplatama.

2013. godine prije gradnje bolnice u Neveseinju Fond je mostarskom Kliničkom centru uplatio 89.164 marke. U godini kada je otvorena bolnica u Nevesinju (2014) mostarskoj bolnici je na ime dostavljenih faktura uplaćeno 161 379 maraka. Uplate su nastavljene i u narednim godinama a prema podacima koje su nam dostavili iz fonda zdravstvenog osiguranja 2015 godine-99 996 KM, 2016 godine-89 467, 2017 godine- 102 504 KM i 2018 godine- 118 527. Ponovo, ne mora ništa da znači ali je očigledno da se iznos koji FZO uplaćuje mostarskom Kliničkom centru zbog liječenja pacijenata iz Republike Srpske u toj bolnici nakon otvaranja bolnice u Nevesinju povećava. U proteklih šest godina u mostarskom Kliničkom centru liječio se 271 osiguranik FZO i za to je toj bolnici isplaćeno oko 661 000 maraka.

“Konkretno, kada je u pitanju Klinički centar Mostar sa kojim FZO RS ima potpisan ugovor, osiguranici se u ovu zdravstvenu ustanovu uglavnom šalju kada su u pitanju hitni slučajevi sa područja dijela RS kojima je mostarska bolnica mnogo bliža nego zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.”– kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Prije pravljenja plana mreža zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj u Istočnom Sarajevu je sagrađena i otvorena bolnica “Srbija”. Njena gradnja koštala je nešto više od 54 miliona maraka sa PDV-om.

“I tu već imamo primjere da se pacijenti u pojedinim slučajevima moraju slati u Sarajevo”-priča izvor Gerila info.

2013. godine izgrađena je i bolnica Sveti Vračevi u Bijeljini.

Nedavno je postavljen kamen temeljac za gradnju nove bolnice u Doboju čija gradnja bi trebalo da košta oko 88 miliona maraka bez PDV-a.

 

 

 

 

 

Comment here