DRUŠTVONASLOVNA

Slučaj Andronik ili da li je Kafka izmislio Bosnu prije Bosne

Izlizana priča o Bosni kao apsurdnoj državi ili poznatije „Apsurdistanu“ više ne pije vode. Beskrupuloznost političkih elita u BiH kojim žele da satru i ono malo slobode govora u BiH (a i to malo je ispod svakog minimuma) sve je izraženija. To više nije apsurd nego sistematska zavjera političkih glavonja protiv demokratije. Došli smo u taj stadijum gdje, malo po malo, čak i obični građani prokomentarišu kako nešto nije u redu kad neko nešto kaže protiv Milorada, Dragana, Bakira ili nekog četvrtog. Milorad, Dragan, Bakir i ini četvrti nisu, razumije se, obični smrtnici, već gospodari života i smrti, a odnedavno i javne riječi u ovom „tamnom vilajetu“.

Najnoviji primjer pokušaja silovanja slobode govora dolazi nam od SDA, najveće i najuticajnije stranke  BiH. Za one manje upućene, Filip Andronik, uspješni strip crtač, ilustrator i stand-up komičar, gostovao je nedavno u emisiji „Dobre vibracije“ na programu TVSA. Tom prilikom prikazana je i jedna od njegovih karikatura koja je izazvala sablazan kod SDA vođa (ali i njenih fanova), nakon čega je nastupio neviđeni medijski pritisak na Andronika i TVSA. Ubrzo se kantonalna televizija oglasila saopštenjem za javnost od sadržaja koji je prikazan u navedenoj emisiji.

Filip Andronik
Filip Andronik

“Posebno izvinjenje upućujemo porodici rahmetli prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića zbog prikazane ilsutracije, kojom je na degutantan način ismijan njegov lik i djelo, kao i svim građanima BiH “, navodi se u saopštenju Nadzornog odbora i Uprave TVSA.

Stranka demokratske akcije se takođe oglasila povodom strip ilustracija Filipa Andronika koje su prikazane u emisiji Dobre vibracije na TVSA. “SDA osuđuje neprimjerene i primitivne uvrede i psovke na račun rahmetli Alije Izetbegovića i šehida na Kovačima koje su se pojavile u ilustracijama izvjesnog sarajevskog strip-crtača Filipa Andronika, a koje su objavljene i u jednoj emisiji Televizije Kantona Sarajevo”, navodi se u saopštenju SDA.

Ipak, postavlja se pitanje, zašto su TVSA i SDA ocijenili da se radi o Aliji Izetbegoviću, kada se on eksplicitno ne spominje. “Alija sa Kovača” je fiktivan lik, poput Betmena koji se pojavljuje u crtežu.

Vuk Bačanović
Vuk Bačanović

Slučaj “Andronik” neodoljivo podsjeća na slučaj “Bačanović” od prije par godina. Zbog statusa na Facebooku u vezi sa, kako je nazvao, “grobničastom mapom Republike Srpske” postavljenoj ispred BBI centra u Sarajevu povodom obilježavanja godišnjice zločina u Srebrenici, novinar Vuk Bačanović je dobio otkaz na Federalnoj televiziji. Potom je dobio salve uvredljivih komentara koja je uslijedila ispod spornog statusa, optužen je za širenje govora mržnje, a uskoro su stigle i prijetnje smrću.

“Metoda pokretanja hajke je identična. S tim da je moj slučaj unekoliko drugačiji s obzirom da se radilo o izricanju političkog stava suprotnog mejnstrimu koji je, bez obzira na svoju sadržinu morao biti poštovan, a u ovom slučaju se radi o benignoj karikaturi, što dovoljno govori o tome o kakvom svijetu sanjaju oni koji takve hajke pokreću”, kaže za GERILA.info Vuk Bačanović.

Apsurdno je, zaključuje, da nekom neprijatelj može biti fiktivni lik: “Smatram da je slučaj Andronik rezultat potpunog intelektualnog kolapsa bošnjačke desnice koja sebi dopušta da se dovede u poziciju da joj je najveći neprijatelj Betmen.”

Ono što je pozitivno u cijeloj priči je da su se novinari, pa čak i regulator elektronskih medija u BiH, poznatiji kao RAK, stavili u odbranu javne riječi.

„Nedopustivo je dovoditi u pitanje pravo urednice Enise Skenderagić da ugosti karikaturistu Filipa Andronika i objavi njegove karikature ili na dnevno-političkoj osnovi tumačiti i manilupirati sadržajem objavljenih karikatura. Imajući u vidu činjenice da je ‘humoristički i satirični žanr’ zaštićeni članom 10. Evropske konvencije i da dozvoljava ‘viši stupanj pretjerivanja, čak i provokacije’ (kako se navodi u dokumentima Vijeća Evrope),  reakcije  upravnih struktura TVSA i stranke SDA nisu ništa drugo nego pokušaj zavođenja medijskog i umjetničkog mraka u Sarajevskom kantonu, odnosno, bosanskohercegovačkom društvu u cjelini”, stoji u saopštenju UO BH novinara.

Iz Vijeća uposlenika TVSA u medijima poručuju da i oni osuđuju političke pritiske i zloupotrebe rukovodećih pozicija u televiziji, te da podržavaju slobodu izražavanja, umjetničke slobode, ali i novinarske i uredničke slobode za izbor sagovornika i gostiju u programu.

Regulatorna agencija za komunikacije  se oglasila saopštenjem u kojem obavještavaju javnost  da je „Agencija po službenoj dužnosti, pregledala sporni prilog i utvrdila da emitovani sadržaj nije u suprotnosti sa pravilima Agencije. Agencija podsjeća da pravo na slobodu izražavanja podrazumijeva i pravo na plasiranje sadržaja poput humora, satire i karikature. Lične emocije ne mogu biti povod za ograničavanje ovih sloboda, što je potvrđeno brojnim odlukama Suda za ljudska prava u Strazburu. Agencija, u skladu sa nadležnostima, štiti slobodu izražavanja kao osnovno ljudsko pravo u demokratskom društvu, te osuđuje svaku vrstu političkog i drugog pritiska na slobodu izražavanja.“

Budući da se u BiH sve vrti i okreće oko izbora, vidjećemo kakve će stavove po pitanju ovakvih slučajeva zauzeti nadolazeća garnitura u RAK BiH. Trenutni direktor RAK-a je kadar SDS-a Predrag Kovač, tako da je za očekivati njegov skori odlazak sa te pozicije kada uzmemo u obzir rezultat SDS-a na prethodnim izborima

Podršku je Andronik dobio i od kolega. Urednik portala Buka Aleksandar Trifunović napisao je kako je na komičara, nagrađivanog stripa autora Filipa Andronika u Sarajevu započeo linč zbog njegove karikature:

“Koliko vidim, a volio bi da me me ispravite ipak nosim naočare, inače demokratska i glasna virtuelna javnost spremna da reaguje na nepravdu uglavnom ignoriše ovaj sramni čin. Satira nema granica, nema tabua, niti ih smije imati u društvu koje se samo proziva demokratskim. Satira ima pravo na pretjerivanje i političku nekorektnost posebno u društvu u kome nas aktuelna politika ismijava svakodnevno, sprdajući se sa većinom stanovnika ove vukojebine. Puna podrška Filipu.”

Aleksandar Trifiunović, FOTO: Facebook

“Ja mislim da je ovo tipična situacija kad se od muhe pravi slon, ili u ovom konkretnom slučaju od Kovača se pravi Bosna, i mislim da ovakve reakcije služe nečemu trećem, a ne nečemu što je moj kolega napravio. Mada opet, nije ni to loše, konačno su i neke političke strukture i opcije obratile pažnju i na nas satiričare”, rekao je Peđa Bajović, stand up komičar.

Do kojih će granica ići bezobrazluk političkih elita ostaje da se vidi. Situacija je sve dramatičnija i većina medija bira put nezamijeranja uticajnim ljudima, grupama i strankama. Novinarstvo prijeti da se pretvori u puku faktografiju.

“Karikatura, ta možda najplemenitija i najhumanija od svih vrsta umjetnosti, svjedoči o stanju u određenom društvu i vremenu čak i kad je prognana iz javnog života. Naročito tada”,  napisao je Midhat Ajanović, svjetski poznat BH novinar, karikaturist i književnik. Sve su prilike da će sa karikaturom, iz našeg društva uskoro biti prognana i sloboda govora. A za njom i sama sloboda.

U znak podrške Filipu Androniku objavljujemo neke od njegovih najboljih radova.

Gerila.info/Dejan Rakita

Comment here