DRUŠTVOEKONOMIJA

Selektivan pristup Poreske uprave!? Nije tačno odgovaraju u Poreskoj ali ne dostavljaju podatke.

Poreska uprava Republike Srpske selektivno provodi svoja pravila. Tako tvrde pojedini građani Teslića koji su se obratili našem portalu.

foto; opcija.net

U pismu koje je u posjedu naše redakcije navodi se da je Poreska uprava izdala dva pisana naloga da se izvrši kontrola izdavanja računa u dva lokala u ovoj opštini, lokalu F. i lokalu M.

Nakon što su dva tima inspektora iz Banjaluke 15. marta izvršila kontrolu konstatovano je neizdavanje računa u oba lokala i o tome je sačinjen zapisnik, navodi se u pismu.

Ove informacije potvrdili su i naši izvori u Poreskoj upravi Republike Srpske.

Napisani su prekršajni nalozi za plaćanje novčane kazne i doneseno je riješenje o zatvaranju objekata na petnaest dana.

Budući da su kontrole izvršene u kasnim noćnim satima zatvaranje lokala trebalo je da se desi sutradan 16. marta.

Međutim zapečaćen je samo jedan lokal dok je drugi nesmetano nastavio da radi. I ovo su, nezvanično, potvrdili naši izvori iz Poreske uprave.

Oni tvrde da u evidenciji Poreske uprave postoje i zapisnik i riješenje kojim se izriče mjera zabrane obavljanja djelatnosti na petnaest dana ali da je to selektivno sprovedeno.

Tvrde i da na serveru Poreske uprave postoje podaci da nije bilo prekida obavljanja djelatnosti u lokalu koji je trebalo da bude zapečaćen ali nije.

U Poreskoj upravi Republike Srpske u zvaničnom odgovoru na postavljeno pitanje u slučaju Teslić odgovaraju da nema selektivnog pristupa.

“Pored toga, obavještavamo Vas da Poreska uprava RS u okviru svojih redovnih aktivnosti širom Republike Srpske kontinuirano provodi kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i u svim slučajevima gdje budu utvrđene nepravilnosti, inspektori Poreske uprave RS izriču sankcije, u skladu sa zakonom.”- jasni su u Poreskoj upravi Republike Srpske.

Ovaj odgovor stigao je 20. maja. Nakon ovog odgovora tražili smo dodatno pojašnjenje.

Od Poreske uprave smo tražili da nam dostave spisak privremeno zatvorenih objekata u periodu od 1. januara do 30. aprila ove godine na području koje pokriva područni centar Doboj koji pokriva opštinu Teslić.

Tražili smo i informacije o periodu na koji se odnosi zabrana rada konkretnih lokala koji su u nadležnosti ovog područnog centra Poreske uprave. Podatke smo tražili 20. maja a odgovor za sada nije stigao.

Na zvaničnom sajtu Poreske uprave nije moguće pristupiti izvještajima bez posebnih ovlaštenja.

Comment here