DRUŠTVONASLOVNA

Slučajno ili ne? Aktiviste Restarta u Sarajevu propitivala policija čiji je ministar bio šef kabineta Milana Tegeltije

foto, Vlada Kantona Sarajevo

Admir Katica ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo prije nego što je postao ministar u kantonalnoj Vladi, koju je krajem prošle godine sastavio Edin Forto ,posljednji radni angažman je imao u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine.

Katica je u VSTS bio zaposlen kao šef kabineta predsjednika VSTS Milana Tegeltije.

Interesantno je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo prije nekoliko dana odlučno intervenisali prilikom igrokaza koji su aktivisti udruženja Restart priredili u blizini zgrade OHR-a u Sarajevu, a kada su simbolično izvršili potkivanje konja Milana.

Tada su policajci okupljenim aktivistima rekli da im neće biti omogućeno da slično urade i ispred zgrade u kojoj se nalazi Visoki sudski i tužilački savjet bosne i Hercegovine.

“Restart” je konja pred zgradu OHR-a u Sarajevo doveo zbog afere “potkivanje” u kojoj je jedan od glavnih aktera predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija.

“Mi smo ovdje danas zato što je OHR posljednja instanca odbrane pravne države i vladavine prava i zato što je disciplinska komisija odbila tužbeni zahtjev nedavno protiv Milana Tegeltije, koji je, po mom mišljenju, s razlogom optužen za najteža koruptivna djela. Dosta nam je više da međunarodna zajednica izražava iznenađenost i zabrinutost. Došli smo ovdje da ih pozovmo na konkretne poteze. Dakle, gospodo, konkretni potezi ili odlazite iz ove zemlje. Ukoliko nećete zaštititi vladavinu prava i pravnu državu, uopšte nam niste potrebni, stojite samo kao ikebane. Zato pozivamo, ne samo OHR, nego i Evropsku uniju da poduzmu nešto jer je ovo sumrak države i pravosuđa”, rekao je aktivista RESTART-a Stefan Blagić ispred zgrade OHR-a.

Predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog savjeta, krovne pravosudne institucije u BiH, Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala, nakon što je privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević objavio snimak kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTS-a Tegeltiju, kako bi on uticao da Tužilaštvo Kantona Sarajevo što prije uzme u rad krivičnu prijavu koju je Alešević podnio protiv više lica iz BiH, računajući i visokorangirane političare.

Nakon što su ispred zgrade OHR-a “potkovali” konja aktivisti Restarta su imali problema sa policijom sarajevskog kantona.

Policajci su im uzeli podatke, ali su ih dočekali i ispred mjesne zajednice Vraca gdje su doveli i veterinarskog inspektora koji je pregledao konja i vozilo a aktivistima Restarta najavljene su kazne zbog neadekvatnog prevoza životinje.

Gerila.info

Comment here