DRUŠTVONASLOVNA

RHMZ ne objavljuje mjerenja kvaliteta vazduha. U Banjaluci prema mjerenjima privatne firme vazduh kvalitetan (VIDEO)

Na stranici Republičkog hidroemeteorološkog zavoda Republike Srpske nema podataka o kvalitetu vazduha u najvećem gradu Republike Srpske, Banjaluci.

Na sajtu ove institucije postoji opcija “dnevna mjerenja” ali je ta opcija nedostupna. Nema podataka, osim za nekoliko gradova i opština, ni za ostale opštine i gradove u Srpskoj. Zanimljivo je da nema podataka ni za Istočno Sarajevo pogotovo jer je posljednjih dana aktuelna priča o lošem kvalitetu vazduha u Sarajevu.

Na sajtu RHMZ Republike Srpske nema ni mjesečnih podataka o mjerenju kvaliteta vazduha u Republici Srpskoj. Posljednji podaci objavljeni su za jun ove godine. Postoje i podaci za maj ove godine ali nema nikakvih podataka nakon juna.

Inače, kada je u pitanju Banjaluka i ranije je objavljeno da se ne mjeri kvalitet vazduha u gradu a iz gradske uprave su to pravdali problemima sa žalbama na proces javnih nabavki. U junu ove godine konačno je odabrana firma koja u gradu treba da mjeri kvalitet vazduha. Prema tim podacima na lokacijama na kojima se mjeri vazduh u Banjaluci je zadovoljavajućeg kvaliteta.

U RHMZ Republike Srpske nisu odgovorili na pitanja koja smo im poslali u vezi sa kvalitetom i mjerenjima kvaliteta vazduha u Republici Srpskoj.

Prema podacima koji su dostupni na vašoj stranici nema podataka za dnevna mjerenja kvaliteta vazduha a posljednji podaci su za jun mjesec. Zašto se ne rade i ukoliko se rade zašto se ne objavljuju redovni podaci o kvalitetu vazduha?
Molim vas da mi dostavite podatke o kvalitetu vazduha u Banjaluci i Republici Srpskoj za posljednjih pola godine.
Molim vas i da mi dostavite podatke za kvalitet vazduha u Brodu u posljednjih pola godine.“- pitanja su koja su za sada ostala bez odgovora.
Podaci o kvalitetu vazduha u Brodu u međuvremenu su ubačeni na sajt RHMZ Republike Srpske.
Nezvanično, u RHMZ ne mjere kvalitet vazduha jer im je mjerač u kvaru.
Video: Dejan Grujčić

 

Comment here