DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Republika Srpska odlukom Milorada Dodika tri mjeseca bila bez predstavnika u pojedinim ambasdama

Većina novoimenovanih ambasadora Bosne i Hercegovine dobila je agremane i uskoro će i zvanično biti postavljeni na ambasadorske funkcije. Imena nekih od novih ambasadora i konzula jasno govore da su im nove diplomatske funkcije nagrada za dugogodišnje služenje politici koja ih je imenovala na nove funkcije.

Milorad Dodik predsjedavajući i član predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske u februaru je sa pozicije ambasadora smijenio određen broj ambasadora iz Republike Srpske i tako Republiku Srpsku tri mjeseca ostavio bez predstavnika u zemljama u kojima je Dodik izvršio smjenu ambasadora.

“To ne bi bilo ništa problematično i ne treba se sada pozivati na nacionalnu pripadnost novih ambasadora i smjenjenih ambasadora jer svi u principu, tako bi bar trebalo da bude, predstavljaju BiH ali je zanimljivo da Dodik godinama priča o potrebi da Srpska ima predstavništva po svijetu i na ta predstavništva se troše milioni a da onda samo zbog stranačke politike Republiku Srpsku ostavi bez ambasadora na tri mjeseca sve do stupanja na funkciju novih.”-kaže izvor Gerile.

Odlukom, prije svega Milorada Dodika, smijenjeni su ambasadori Bosne i Hercegovine a koji su iz Republike Srpske u Češkoj, Egiptu, Japanu, Izraelu, Kanadi, Rumuniji, Srbiji, Crnoj Gori…

U Japanu je smjenjen Srbin Borislav Marić, na njegovo mjesto dolazi tri mjeseca nakon smjene Siniša Berjan ali je u tom period ambasadom upravljao Mensur Jusić kao otpravnik poslova.

U Češkoj ambasadora iz Republike Srpske mijenja ambasador iz Federacije a u međuvremenu je otpravnik poslova takođe bio iz Federacije.

U Izraelu je smijenjena Srpkinja Jelena Rajaković na njeno mjesto dolazi ambasador iz Republike Srpske ali je u međuvremenu ambasadom upravljao Damir Mašić.

U Kanadi ambasadora iz Republike Srpske mijenja ambasador iz Republike Srpske ali je u međuvremenu ambasadom upravljao otpravnik poslova Asim Karahasanović iz Federacije.

U Rumuniji je nakon smjene ambasadora iz Republike Srpske tri mjeseca upravljao otpravnik poslova iz Federacije.

U Srbiji će ambasadora iz Republike Srpske koji je smijenjen na čelo ambasade doći ambasador iz Federacije.

U Crnoj Gori umjesto ambasadora iz Republike Srpske imenovan je ambasador iz Federacije.

“Uopšte nisu bitna imena ljudi koji dolaze na mjesta ambasadora iz Republike Srpske i to nije poenta čitave priče već činjenica da se vlast u Republici Srpskoj konstantno zaklinje da su joj interesi Republike Srpske na prvom mjestu a onda sječom ambasadora samo zbog politike Republiku Srpsku ostavi bez predstavnika na čelu ambasada koje su prepuštene otpravnicima poslova.”– kaže izvor Gerile.

Nedavno je temu imenovanja novih ambasadora BiH za Radio Slobodna Evropa govorio banjalučki sociolog Ivan Šijaković. Šijaković ističe da je jasno da se radi o nasljeđenoj praksi kao i svakoj drugoj oblasti u Bosni i Hercegovini.

To je osnovni kriterij, a kriterij znanja i sposobnosti je u drugom planu. Pošto je Bosna i Hercegovina neka vrsta privatne države onih koji su trenutno na vlasti, onda se po tom kriterijumu i određuju diplomate ili funkcioneri. Ovde ne postoje kriteriji neke ozbiljne države, sa ozbiljnom tradicijom biranja, a posebno diplomata. Ne treba se tome čuditi, nismo mogli očekivati neku drugu praksu, nego da članovi Predsedništva pošalju svoju rodbinu, prijatelje, partijske funkcionere ili neke sponzore, finansijere i tome slično”- rekao je za RSE profesor Ivan Šijaković.

 

 

Comment here