Radnici ŽRS mole za 50 maraka veću platu. Vlada za sada gluva na zahtjeve.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Radnici Željeznica Republike Srpske održali su polučasovni štrajk upozorenja jer im Vlada Republike Srpske odbija da poveća platu. Radnicima je, nakon njihovih zahtjeva, odobrena samo stimulacija za maj mjesec i to manja od prvobitnog obećanja. Radnici Željeznica upozoravaju da neće odustati od zahtjeva za povećanjem plate jer žive, većina njih, ispod granice ljudskog dostojanstva. Prosječna plata radnika u ŽRS je oko 600 maraka bez plata u upravi, minimalna je oko 450 a 700 radnika prima platu manju od minimalno zagarantovane pa im se ta plata namiruje. Radnici su danas rekli da ne shvataju da u Vladi i ministarstvu nemaju sluha za njihove minimalne zahtjeve.

“Moramo jednom biti složni da pokažemo da naših 50 maraka ne vrijede ništa manje od njihovih dvije, tri ili pet hiljada. Jako je loše stanje na Željeznicama, imamo situaciju da se uzimaju poslovi našim radionicama, da idu u treće zemlje. Preko svega prelazimo i opet nam se ovako vraća. Jednostavno više je prošlo vrijeme nekog vjerovanja, dosta smo mi vjerovali nekim ljudima pa se sve uradi i na kraju kada se napravi šteta po Željeznice ti ljudi odu na savjetnička mjesta i dalje uživaju blagodeti a radnik ne može da sastavi kraj sa krajem.”- rekao je okupljenim radnicima jedan od sindikalnih vođa u ovom preduzeću Jelenko Dobraš.

Radnici Željeznica dobili su podršku Konfederacije sindikata Republike Srpske.

“Smatram da bez dogovora i potpisa njihovog na papiru ne treba ništa više da im vjerujemo. Vas bih zamolio da budete složni, vaše sindikalne predstavnike u ponedeljak opet da se okupe. Ove proteste ne smijemo razvlačiti, moramo odmah doći do riješenja. I nastaviti priču koliko do juna da potpišete kolektivni ugovor. Jer na ovaj način, razvlačeći našu energiju oni dobijaju samo na vremenu. Umjesto da istražuju sve one sumnjive radnje koje su ŽRS i dovele u ovakvu situaciju oni te ljude nagrađuju raznim mjestima i da se oni opet pitaju. Ne smijemo da ćutimo. Vi ćete biti ta pokretačka snaga i samo kažite kad da dižemo radnike Republike Srpske. Jer sutra neće nekom drugom dati marku.”-rekao je Željko Tepavčević iz Konfederacije sindikata.

Plata radnicima ŽRS je posljednji put povećana 2007. godine. Od tada je dva puta umanjena. Radnici najavljuju da će ponovo tražiti sastanak sa predsjednikom Vlade kojem su već pisali kao i ministru saobraćaja. U upravi preduzeća radnicima su rekli da uprava nema saglasnost Vlade za povećanje plata.

“Mislim da je vrijeme gospodi u politici da se opameti i da shvati da više nema radnika koji će raditi za crkavicu jer su pronašli put ka Evropi i odlaze masovno tamo, čak i oni koji imaju sigurne poslove. Vrijeme je da shvatite da se radnik mora platiti, da bi bio efikasan i sposoban da radi mora da ima normalnu platu i da ima od čega da živi i da uzdržava svoju porodicu a sada to nije slučaj na žalost.”-rekao je Zlatko Marin jedan od sindikalnih vođa radnika zaposlenih na Željeznicama Republike Srpske.

Sindikati Željeznica najavljuju razgovore i sa ostalim nezadovoljnim sindikatima u još nekim preduzećima u kojima su radnici nezadovoljni platama i položajem. Ukoliko Vlada nastavi da ignoriše njihove vapaje najavljuju i radikalnije, veće proteste.

Zanimljivo, sve se dešava u mjesecu junu, mjesecu koji je tadašnji predsjednik Republike Milorad Dodik u predizbornoj kampanji najavio kao mjesec u kojem će prosječna plata u Srpskoj iznositi 1000 maraka.